Traian Basescu: SMURD si serviciul public de urgente nu vor fi privatizate

×
Codul embed a fost copiat

Seful statului a venit, miercuri, la Cotroceni, la declaratia de presa, cu un dosar continand copii ale capitolului privind urgentele din proiectul Legii Sanatatii.

El l-a rugat pe consilierul prezindential Valeriu Turcan sa imparta textele jurnalistilor prezenti.

Presedintele a spus ca spera ca textele sa ajunga in redactii si sa fie citite, astfel incat cei care comenteaza subiectul sa fie in cunostinta de cauza.

"Introducerea rautacioasa a fost deja facuta", a spus Basescu razand, dupa care a continuat declaratia de presa.

Traian Basescu a anuntat ca proiectul legii sanatatii va fi postat si pe site-ul Presedintiei, motivand ca acesta i se pare "un site mai accesat" decat cel al Ministerului Sanatatii.

Citește și
Unitate de Primiri Urgente
Seful serviciului de Urgenta si SMURD Timisoara regreta demisia lui Raed Arafat
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Seful statului a precizat ca, pe site-ul Presedintiei, cei interesati vor gasi si raportul comisiei prezidentiale pe sanatate, document in care sunt evidentiale deficientele sistemului.

Seful statului a declarat ca SMURD nu a fost creat de un om, statul facand eforturi uriase pentru acest sistem, seful statului mentionand ca abordarea din ultimele zile i se pare "deplasata".

"SMURD nu a fost creat de un om. Statul roman a facut efoturi uriase pentru dotarea SMURD si a Ambulantei", a spus Basescu.

El a adaugat ca acest sistem a fost creat "cu banii romanilor", care au fost platiti sau urmeaza sa fie platiti.

Basescu a mai spus ca "nu a venit niciun personaj din tara asta cu banii in buzunar", sistemul fiind creat de statul roman.

Basescu a spus ca trebuie rezolvata problema monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care este "un dezastru" din punctul de vedere al cheltuielilor.

Seful statului a criticat, de asemenea, "politizarea" sistemului medical, "ineficienta" administrativa si "coruptia" din sistem.

Traian Basescu a spus ca toate aceste probleme trebuie rezolvate pentru a clarifica si problema subfinantarii sistemului de sanatate, in pofida faptului ca bugetul alocat acestuia a crescut de la un miliard de euro, in 2000, la 5 miliarde de euro, in 2011.

"Sistemul de sanatate trebuie depolitizat cat mai curand", a subliniat seful statului.

Presedintele a declarat ca exista interese gigantice pentru neadoptarea Legii sanatatii, el mentionand ca nu doreste sa dea nume, dar ii vizeaza pe cei prin manile carora trec "milioane" fara ca acesti bani sa se regaseasca in modernizarea sistemului.

Seful statului a spus ca exista interese "gigantice" pentru ca Legea sanatatii nu fie adoptata.

Ulterior, raspunzand unei intrebari, el a mentionat ca nu doreste sa dea nume. El a explicat insa ca ii vizeaza pe cei prin manile carora trec "milioane" fara ca acesti bani sa se regaseasca in modernizarea sistemului.

Traian Basescu a spus ca a avut o discutie telefonica cu Raed Arafat, precizand ca nu doreste sa continue polemica, dar si ca la Cotroceni nu a ajuns un raport al acestuia privind Legea sanatatii.

Seful statului a adaugat ca stie cu siguranta ca un raport a fost trimis catre ministrul Sanatatii "in seara" in care a intervenit telefonic la un post de televiziune.

"Dar la Cotroceni nu a ajuns", a spus el.

"Am avut o discutie telefonica. Nu doresc sa continuu aceasta polemica. Pur si simplu nu ma intereseaza", a spus presedintele, intrebat daca a discutat cu Raed Arafat.

Presedintele a adaugat ca obiectivul sau este reformarea sistemului de sanatate.

"Daca exista un raport trimis la Cotroceni, cu siguranta are un numar de inregistrare. Aici nu se poate misca nici o hartie fara numar de inregistrare", a adaugat presedintele.

Basescu: Sunt doua SMURD-uri in Romania - un SMURD al statului si unul privat, o fundatie

Presedintele Traian Basescu a declarat si ca in Romania sunt doua SMURD-uri - unul al statului si unul privat, adica "o fundatie care face care face ce vrea cu banii ei", referindu-se la Serviciul de Urgente din Ministerul de Interne si, respectiv, la fundatia infiintata de Raed Arafat.

"Discutia despre Legea sanatatii trebuie nepersonalizata. Eu nu am intentionat nicio clipa personalizarea. Interventia mea publica a fost in momentul in care am considerat ca s-a depasit orice limita a dezinformarii populatiei. Vreau sa mai fie foarte clar un lucru, sunt doua SMURD-uri in Romania: un SMURD al statului si un SMURD privat, o fundatie care face care face ce vrea cu banii ei", a spus Traian Basescu.

El a precizat, pentru a nu exista "confuzii din acest punct de vedere", ca sediul fundatiei SMURD este "undeva la Targu Mures".

"Serviciul medical de urgente SMURD al statului este cel detinut de Ministerul de Interne, este condus de un colonel, care are in subordine ofiteri si subofiteri si este prestat de unitatile de pompieri, iar atunci cand este nevoie, de unitati de pompieri cu medici pe ei, preluati de la Urgenta, atunci cand serviciul 112 o impune. Vreau sa mai intelegeti un lucru elementar: nimeni nu va putea face un serviciu de urgenta separat decat cel al statului. Cine va fi, eventual, autorizat - ca-i primarie, ca-i consiliu judetean sau salvari ale unui spital privat - nu pot lucra decat prin 112, prin serviciul de transmisiuni speciale, care asigura comunicatiile in acest sistem", a mentionat seful statului.

Seful statului a declarat ca isi propune sa traga un semnal de alarma in legatura cu modul de dezbatere a proiectului Legii sanatatii, seful statului apreciind ca "ar fi pacat sa ne indreptam pe piste false".

"N-as vrea sa intru in detaliile legii, este o treaba pentru specialisti. Vreau sa stiti ca eu insumi am probleme sa inteleg toate mecanismele asa cum ele au fost propuse si nu-mi propun nici macar sa le invat, dar imi propun sa trag un semnal de alarma ca avem sansa sa discutam noua Lege a sanatatii plecand de la realitatea diagnosticului sistemului de sanatate si ca ar fi pacat sa ne indreptam pe piste false", a declarat Traian Basescu.

El le-a cerut jurnalistilor prezenti la declaratia sa de la Cotroceni sa citeasca cele patru pagini din proiectul de lege referitoare la serviciile de urgenta, subiect aflat in dezbatere publica in momentul actual.

"Sunt doar patru pagini. Altfel, va fi suficienta delatiune, suficienta dezinformare. Vreau sa va spun ca serviciul de urgenta al statului va continua sa se doteze, independent de ce vor face administratiile locale, primariile sau, eventual, vreun spital privat autorizat sa faca astfel de prestatii. Vom continua sa investim sume foarte mari in serviciul de urgenta, cu atat mai mult cu cat legea garanteaza accesul la serviciile de urgenta oricarui cetatean, indiferent daca este platitor sau nu al impozitelor, al taxelor pentru sanatate. Serviciul de urgenta ramane un serviciu gratuit pentru orice cetatean al Romaniei care il solicita", a adaugat seful statului.

El a mai spus ca intentia sa este sa faca un apel la nevoia de a discuta serios aceasta lege, pentru ca pot sa apara idei bune din dezbaterea publica.

"Daca ea (dezbaterea publica - n.r.) va reusi sa fie depolitizata si privita tehnic, plecand de la premisa ca legea incearca sa puna in centrul ei interesul pacientului, la fel cum Legea educatiei a incercat sa puna in centrul ei interesul elevului si al studentului, vom reusi sa ajungem la o solutie de imbunatatire eventuala a legii", a conchis Traian Basescu.

Sinteza declaratiilor:

- in capitotul "Urgente" din noul proiect de lege privind sanatatea nu exista nici o referire la privatizarea SMURD sau a serviciului public de urgente. Acesta a fost distribuit jurnalistilor prezenti la Cotroceni;

- pentru redactarea noii legi a sanatatii a existat o comisie prezidentiala formata din "membrii de prestigiu", a precizat Traian Basescu;

- noua lege a sanatatii a fost redactata in PATRU ANI, a dezvaluit seful statului;

- la redactarea noii legi a sanatatii au participat si experti din domeniu;

- in noua lege nu exista precizari privind parivatizarea SMURD si a sistemului public de urgente, a mai tinut sa precizeze inca o data seful statului. Stucturile militarizate nu pot fi privatizate in Romania. Nu permite asta nici Constitutia si nici legea, a mai spus Traian Basescu;

- exista o portita in noua lege care le permite administratiilor locale sa se implice si sa achizitioneze ambulante, mai ales pentru mediul rural.

- Sistemul SMURD este un sistem creat de statul roman, din banii romanilor, a punctat Traian Basescu;

- modul in care statul administreaza acum sistemul de sanatate este deficitar;

- sistemul s-a adaptat foarte repede la a consuma sume foarte mari, fara sa se imbunatateasca;

- ca dezbaterea sa fie sanatoasa trebuie scoasa din zona persoanelor si indreptata catre fondul problemelor din sistemul sanitar;

- nimeni nu va putea face un sistem de urgenta separat de cel al statului, independent de 112, a declarat Traian Basescu;

- sistemul de urgenta al statului va continua sa se doteze independent de ce vor face administratiile locale sau spitalele private. "Vom continua sa investim foarte multi bani", a spus seful statului;

- noua lege a sanatatii este "puternic inspirata" de cea olandeza si de cea germana;

- "Nici un cetatean asigurat al Romaniei nu va fi refuzat la asigurare", a spus Traian Basescu;

- "Am avut o discutie telefonica cu domnul doctor. Nu vreau sa continui aceasta polemica. Nu ma intereseaza", a spus seful statului despre disputa cu Raed Arafat. "La Cotroceni nu a ajuns niciun raport (n.r. din partea lui Raed Arafat)";

- Nu imi doresc o asumare pe o lege atat de importanta, nu pentru ca am dubii in privinta ei, ci pentru ca vreau sa o cunoasca cat mai multi cetateni, a mai spus Traian Basescu.

Citeste si:

Marul discordiei intre Arafat si Basescu. Cum s-ar schimba serviciul de urgenta intr-o piata libera

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Arafat si Duta, fata in fata pe stirileprotv.ro. Arafat: Noua lege ar putea provoca un dezastru
Arafat si Duta, fata in fata pe stirileprotv.ro. Arafat: Noua lege ar putea provoca un dezastru

Fostul subsecretar de stat Raed Arafat a sustinut la videochat-ul stirileprotv.ro ca a incercat sa aiba o discutie despre noua lege a sanatatii cu premierul Emil Boc, insa a fost refuzat de acesta, pe motiv ca "este impotriva concurentei".

Seful serviciului de Urgenta si SMURD Timisoara regreta demisia lui Raed Arafat
Seful serviciului de Urgenta si SMURD Timisoara regreta demisia lui Raed Arafat

Mihai Grecu, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Timişoara, a declarat că regretă decizia fondatorului SMURD de a demisiona din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Indira Crasnea, despre demisia din Ministerul Sanatatii:
Indira Crasnea, despre demisia din Ministerul Sanatatii:"Arafat, doctorul singuratic"

Raed Arafat s-a pripit cand a plecat de la Ministerul Sanatatii. Trebuia sa ramana si sa se puna cu incapatanare de-a curmezisul pentru cauza sa.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.