140.000 de romani sufera de glaucom. Netratata la timp, boala poate provoca in scurt timp orbirea

Ultimul update: Vineri 07 Aprilie 2017 07:21
Data publicarii: Marti 04 Aprilie 2017 19:57
Categorie: Sanatate

Daca nu merg periodic la control, oamenii pot orbi din cauza glaucomului, boala numita sugestiv: ''hotul care ne fura vederea''. Medicii oftalmologi ne atrag atentia ca afectiunea nedescoperita la timp este foarte grava.

Se atrofiaza nervul optic si fara sa ne dam seama, treptat, se ingusteaza campul vizual pana cand ochiul nu mai poate fi folosit deloc. Diagnosticarea se face prin analize speciale, iar tratamentul trebuie urmat toata viata.

Lidia avea 17 ani cand a fost diagnosticata cu glaucom. In cazul ei, medicii si-au dat seama prea tarziu ca vederea ii era afectata de aceasta boala. A orbit in acelasi an.

Lidia Gheorghe, pacienta: ''A fost greu, am facut un soc cand m-am trezit si mi-am dat seama ca nu mai vad. Ochii mintii ma ajuta sa vad totul.''

De atunci au trecut 33 de ani. Lidia este maseuza si a lucrat intr-un spital. Este unul dintre cei 140.000 de romani care sufera de glaucom. O afectiune care produce atrofierea nervului optic. In timp, bolnavul vede tot mai putin si in cele din urma orbeste. Pentru ca ingustarea campului vizual se produce lent, cel afectat are impresia ca vederea ii este in regula.

Vasile Potop, medic: ''Vezi obiectul pe care esti focusat, de exemplu soferul vede locul trecerii de pietoni, dar nu vede pietonul si din ce parte ii apare. Este foarte periculos.''

Medicii spun ca oamenii ajung de obicei prea tarziu la doctor. Nu se gandesc ca lor li s-ar putea intampla. Jumatate dintre cei diagnosticati cu glaucom nu mergeau la controale periodice la oftalmolog.

Pentru ca nu au simptome, oamenii vin la specialist prea tarziu, cand nervul optic este afectat in mare masura. Atrofierea este ireversibila si ce s-a pierdut din vedere nu mai poate fi recuperat.

Diana Stanescu, medic: ''Controale o data pe an sau de doua, trei ori, in functie de varsta...''

Odata diagnosticat, un pacient urmeaza un tratament cu picaturi in ochi si in rare cazuri se ajunge la o interventie chirurgicala cu laser. Din pacate, glaucomul nu se vindeca niciodata si pentru ca nu este descoperit la timp reprezinta a doua cauza de orbire dupa cataracta.

In cazul copiilor si adolescentilor cu probleme de vedere, trebuie mers la neurolog. Ce probleme poate ascunde

In cazul copiilor si adolescentilor cu probleme de vedere, trebuie mers la neurolog. Ce probleme poate ascunde

spital Pitesti

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald

După 12 ani, autoritățile britanice susțin ca nașterea naturală nu ar fi soluția ideala

A învins cancerul de col uterin, apoi a rămas însărcinată. Premieră într-un spital din România

pitesti, spital, lesinat, pacienta,

Pacientă leșinată în Spitalul Judeţean din Piteşti după ce a stat două ore într-o căldură sufocantă

Măsurile luate de ministrul Sănătății după cazul prezentatoarei Magda Vasiliu

Zika poate fi transmisă şi de ţânţarii obişnuiţi