Secretul rezistentei cladirilor japoneze la cutremure. Vezi cum sunt facute

Rezistenta cladiri Japonia

Supravietuitorii cutremurului din 4 martie 1977 s-au intrebat, cu certitudine, dupa ce au vazut imaginile din Japonia, cum de un cutremur cu o magnitudine mult mai mare a facut ca zgarie norii sa oscileze atat de usor.

Gandul: (Sursa foto: gandul.info) Explicatia este data de jurnalistii de la The New York Times, care au consultat specialisti americani si japonezi: standardul japonez in domeniul constructiilor impune un balans (in caz de cutremur) al portiunii superioare a turnurilor, redus la jumatate fata de standardul american. Acest deziderat este atins gratie amortizoarelor hidraulice din otel si cauciuc, de forma cilindrica, de la baza turnurilor japoneze, mult perfectionate in arta disiparii energiei seismice. In caz de cutremur, aceste amortizoare preiau mare parte din forta de forfecare, iar cladirea va fi doar usor zguduita. In plus, structurile din otel sunt puternic ranforsate cu un sistem de nervuri si ancore. Cele mai moderne cladiri inalte din Bucuresti, despre care se spune ca sunt cele mai rezistente in caz de cutremur, sunt construite dupa standardele americane in materie de seismicitate. Proiectantii din "vechea garda", precum Camil Roguski, fost director al trustului de constructii Carpati si cunoscut drept "arhitectul lui Ceausescu", sustin chiar ca turnurile moderne sunt mai putin rezistente la cutremure, prin comparatie cu blocurile-turn ceausiste, construite dupa cutremurul din 1977.

Capital: Israel, tara care nu s-a imprumutat niciodata de la FMI Israelul, cu o populatie de doar 7,1 milioane de locuitori, atrage tot atatea fonduri de risc precum Marea Britanie, care are o populatie de 61 de milioane de locuitori, sau cat Franta si Germania la un loc (un total de 145 de milioane de locuitori). Conform datelor de la Banca Mondiala, israelienii au o rezerva internationala, cu tot cu aur, de aproximativ 60 de miliarde de dolari, mai mult chiar decat Canada si cam cat are Marea Britanie. In 2007, avea un deficit de doar 0,1% din PIB. Mai mult, Israelul are mai multe companii listate la Nasdaq decat orice alta tara care are companii listate in SUA si a avut in ultimii ani o crestere economica mult peste media economiilor dezvoltate.

Romania Libera: Cum l-a infuriat Basescu pe Sarkozy Pozitia presedintelui Traian Basescu la summitul european consacrat situatiei din Libia ar fi determinat o iesire nervoasa din partea presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, potrivit EUobserver. Franta cere implicare militara pentru rasturnarea regimului Gaddafi si a recunoscut legitimitatea Consiliului National de Tranzitie de la Bengazi. Basescu a spus insa ca acesta poate fi doar un „interlocutor". Afirmatia l-a infuriat pe Sarkozi, iar cancelarul german Angela Merkel a intervenit pentru a face un apel la calm, scrie EUobserver.

Ziarul Financiar: Japonia trebuie sa se reinventeze dupa cel mai puternic cutremur din istoria sa Cei 127 de milioane de japonezi traiesc de trei zile un cosmar: cutremur, tsunami, alerta nucleara. Tot celor care stiu sa sufere li se da suferinta. Cel mai grav cutremur din istoria Japoniei si al cincilea ca magnitudine de cand se masoara cutremurele in lume a adus una dintre cele mai bogate tari ale lumii intr-o situatie limita: cutremurul si tsunami-ul au provocat mii de morti si zeci de mii de disparuti, iar posibilitatea unui accident nuclear sta ca o sabie deasupra capului celor 127 de milioane de japonezi. "Japonezii au trecut prin multe nenorociri in istoria lor si sunt rezistenti la durere. Sunt un popor care a suferit si stie sa faca fata suferintei. Am incredere ca isi vor reveni", spune fratele unui tanar care lucreaza in Tokio, la o mare banca de investitii. Vineri, 11 martie, la ora 14:46 (ora Romaniei 7:46), Japonia a fost zguduita de un cutremur de noua grade pe scara Richter. Este al cincilea ca magnitudine de cand se masoara cutremurele in lume, adica din 1900. Cel mai mare cutremur a fost in Chile, de 9,5 grade, in 1960.

Citește și
facturi
Cartofii s-au scumpit cu 50% in ultimul an
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Jurnalul National: Marturie de la sud de Apocalipsa La Nord de Tokio, Apocalipsa prinde contur. Un cutremur devastator. Un tsunami care ineaca orase intregi. O centrala nucleara ale carei reactoare se topesc, unul cate unul. Sute de cadravre, zeci de mii de disparuti, sute de mii de persoane evacuate. Este, probabil, cea mai mare tragedie pe care o traieste Japonia de doua secole incoace. La Sud de Apocalipsa, in aceeasi Japonie ingenuncheata de natura, viata curge mai departe… "Daca n-am avea puterea sa traim asa, nu ne-am mai ridica niciodata in picioare", cred ei.

Adevarul: Alesii si laptopul, baba si mitraliera Consiliul Judetean Dolj a achizitionat in urma cu aproape trei ani cate un laptop performant pentru cei 37 de consilieri si pentru conducerea executiva a institutiei. Investitia s-a facut la cererea alesilor, care s-au plans ca sunt nevoiti sa care cu bratul dosare de sute de pagini la fiecare sedinta. Cel care a venit atunci cu ideea cumpararii de calculatoare portabile a fost Ionel Pana. El le-a spus sefilor CJ Dolj ca e timpul ca si administratia judeteana „sa intre in era tehnologiei". Achizitia celor 37 de laptopuri, facuta prin licitatie deschisa, a insemnat peste 200.000 de lei, fiind alese sisteme avansate la vremea respectiva.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Pozitionari pe harta puterii in PDL. L-a invins deja Blaga pe Boc?
Pozitionari pe harta puterii in PDL. L-a invins deja Blaga pe Boc?

Chiar daca oficial nu a anuntat ca pretinde sefia PDL, Vasile Blaga abordeaza deja un discurs de presedinte: imparte promisiuni, dar si amenintari.

Cartofii s-au scumpit cu 50% in ultimul an
Cartofii s-au scumpit cu 50% in ultimul an

Inflatia a continuat sa creasca si in luna februarie, mai mult decat estimasera specialistii, ca urmare a scumpirii produselor, dar si a majorarii tarifelor la servicii, urmand tendinta lunilor anterioare.

Visul suspendat devine realitate? 800 mil euro costa autostrada lui Oprescu
Visul suspendat devine realitate? 800 mil euro costa autostrada lui Oprescu

Autostrada suspendata exista deocamdata doar pe hartie, desi au trecut aproape trei ani de la anuntarea ei. Dupa vizita in China, primarul Oprescu spune ca a gasit investitori pentru proiect.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.