Rusia pregateste marea debarcare financiara din rasarit. Apare creditul in ruble?

Parada din Rusia

Cele mai mari doua grupuri financiare din Rusia se arata interesate de activele bancilor occidentale din Europa Centrala si de Sud-Est. Una dintre ele a cooptat in consiliul de administratie un fost presedinte al Unicredit, liderul zonal

Romania Libera: Rubla ruseasca si-ar putea recastiga stralucirea de alta data in tarile Europei Centrale si de Est. Cel putin asa spera sefii celor mai mari doua banci din Rusia, Sberbank si VTB. Intrarea capitalului rus pe pietele bancare din tarile cu economii emergente se va produce pe fondul greutatilor cu care se confrunta marile grupuri austriece si italiene care domina sistemele bancare din zona. " Bancile rusesti se orienteaza sa faca achizitii in estul si centrul Europei, profitand de slabiciunea persistenta a unor institutii occidentale pe fondul crizei financiare", arata Financial Times. " Ne vom dezvolta organic insa atunci cand va aparea o ocazie buna vom cumpara", spune Andrei Kostin, directorul executiv al VTB, a doua institutie financiara ca marime din Rusia. Atat Sberbank cat si VTB au ca actionar majoritar statul rus. Pe de alta parte, cele doua banci recunosc faptul ca istoria Rusiei face dificila extinderea in anumite tari din Europa de Est, in special in Polonia .

Adevarul: Nivel record atins de francul elvetian: datornicii nu mai fac fata  omanii care au luat in perioada de boom credite in franci elvetieni, in special pentru achizitionarea de locuinte, resimt tot mai acut scumpirea valutei. Guvernul ungar a ajuns la o intelegere cu bancile pentru a proteja populatia imprumutata prin fixarea cursului forint/franc. La noi nu se ia in calcul o astfel de masura. Francul elvetian s-a scumpit cu aproape 7,5%, respectiv cu peste 23 de bani, numai in ultimele doua luni si se apropie din nou de pragul de 3,4 lei/franc. Iar asta nu poate fi decat o veste proasta pentru romanii care au contractat in perioada 2007-2008 credite in valuta exotica, atrasi fiind de dobanzile semnificativ mai mici decat cele la euro sau lei. Pentru o rata de 1.000 de franci, datornicul trebuia sa scoata din buzunar in urma cu patru ani aproximativ 2.100 de lei. Acum, suma este cu aproximativ 1.300 de lei mai mare. Si cresterea nu se opreste aici. Criza datoriilor, care ameninta tot mai mult statele din Uniune, pune in umbra moneda europeana si impinge investitorii sa se refugieze pe franci. Un franc mai puternic in raport cu euro inseamna, implicit, unul mai scump calculat in lei.

Evenimentul Zilei: Factura la incalzire ar putea creste cu 150%. Ce facem? Eliminarea subventiilor la incalzire, prefigurata pentru iarna viitoare, ar putea umfla factura de intretinere cu pana la 150%, in conditiile in care, iarna trecuta, in orasele in care autoritatile locale nu au mai putut suporta costul subventiei, factura s-a majorat cu pana la 60%. "Intr-un scenariu pesimist, eliminarea integrala a subventiei de catre guvern, cat si imposibilitatea primariilor locale de a mai aloca un buget pentru subventii, asa cum s-a intamplat in multe orase si in iarna trecuta, ar putea duce la majorarea costului gigacaloriei facturat catre populatie cu pana la 150%", a declarat, ieri, Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ce se intampla cand o tara intra in faliment
Ce se intampla cand o tara intra in faliment

Cu o datorie externa de peste 160% din PIB, Grecia este statul cel mai expus riscului de a intra in faliment. Tara a acumulat o datorie imensa pe termen lung si este foarte probabil sa nu reuseasca sa-si achite platile scadente in 2012 si 2013.

"As fuma si acum o tigara." Drama bolnavilor cu picioarele amputate

Un barbat de 40 de ani a ramas fara degetele de la un picior dupa ce a fost diagnosticat cu o boala care-i afecteaza pe fumatorii tineri si care consta in infundarea vaselor de sange.

Medicii avertizeaza: Sexul oral, mai vinovat decat fumatul pentru cancerul de gat
Medicii avertizeaza: Sexul oral, mai vinovat decat fumatul pentru cancerul de gat

Fumatul, alcoolul si, mai nou, sexul oral sunt cauzele care au dus la cresterea alarmanta a cazurilor de cancer oral. In Romania, a fost lansat testul care depisteaza boala in cateva minute.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.