"Estul salbatic" al afacerilor n-a disparut, s-a mutat in Moldova: Paradisul fiscal de peste Prut

100 lei, bani

Pentru un roman care a ratat oportunitatile de imbogatire ale anilor '90, Republica Moldova ar putea fi locul celei de-a doua sanse. Dar riscurile sunt pe masura.

Romania Libera: "Sa va dau un exemplu. Seful unei banci romanesti s-a adresat justitiei pentru a obtine executarea unui debitor care nu isi platise o casa. Aceasta era intr-o vineri. Luni debitorul s-a dus la procuratura, l-a reclamat pe seful bancii ca ar face parte dintr-un grup infractional, miercuri acesta a fost chemat de procurori care au decis ca face parte dintr-un grup infractional, culmea, al carui membri sunt necunoscuti. Chiar daca esti nevinovat chestiunile acestea iti tulbura linistea". Acesta este raspunsul care ii vine in primul rand in minte directorului regional al unei importante firme romanesti, prezenta si in Republica Moldova, atunci cand e rugat sa metioneze trei diferente intre mediul de afaceri din Republica Moldova si Romania. "Tribunalele comerciale sunt o catastrofa", conchide acesta.

Evenimentul Zilei: Constitutia dupa Basescu: UE asteapta din 2007 sa confiscam averile ilicite Eliminarea sintagmei "averea se prezuma a fi licita" din proiectul noii Constitutii era o obligatie pe care Romania ar fi trebuit sa o indeplineasca inca din 2007, potrivit Deciziei-cadru nr. 212/2006, a Consiliului Uniunii Europene. Adoptarea noii Constitutii sub aceasta forma ar permite – precizeaza experti din cadrul Societatii Academice Romane (SAR) – deschiderea dezbaterilor in privinta confiscarii extinse a averii. Aceasta presupune confiscarea averii si in lipsa probarii comiterii unei infractiuni, daca se dovedeste, totusi, discrepanta dintre veniturile legal obtinute si declarate de catre o persoana si averea sa reala. O alta forma a confiscarii extinse este cea de la terti, de regula rude de gradul I, atunci cand se dovedeste ca faptuitorul a transferat, pur si simplu, banii sau proprietatile dobandite nelegal pe numele unui apropiat, de regula sotie, mama sau copii.

Gandul: Angajatii MAI, platiti cu 550 de lei mai putin luna aceasta. Igas promite ca banii vor fi inapoiati si anunta ca urmeaza 18.000 de concedieri luna viitoare Celor aproximativ 140.000 de angajati ai Ministerului de Interne li se va taia norma de hrana de la 720 de lei la 130 de lei, in luna iunie, pentru a nu se depasi bugetul de 1,7 miliarde de euro alocat ministerului. Banii vor fi restituiti in al treilea trimestru al acestui an, dupa ce vor incepe restructurarile care prevad disponibilizarea a 18.000 de angajati. Ministrul de Interne, Traian Igas, a anuntat ca disponibilizarile vor incepe in luna iulie. Ministrul a adaugat ca restructurarile ar fi trebuit facute de multi ani si ca lipsa reorganizarii a condus la situatia in care Romania are cu o suta de politisti la 100.000 de locuitori peste media europeana. "Vreau sa asigur pe toti lucratorii MAI ca este vorba despre o situatie temporara, despre o amanare, si nu despre o taiere a drepturilor, iar diferenta de bani va fi returnata integral. Este regretabil faptul ca Legea privind unele masuri speciale pentru incadrarea in limitele bugetare pentru MAI in anul 2011 a fost respinsa de Parlament si ca suntem nevoiti in acest moment sa afectam - chiar daca pentru o perioada scurta de timp - drepturile salariale ale tuturor angajatilor", a declarat Igas.

Jurnalul National: Jaful comisarilor europeni. Sefii de la Bruxelles se comporta ca o curte regala Cheltuielile uriase ale "alesilor" de la Bruxelles – cei 27 de comisari ai Uniunii Europene – au fost extrase din documente oficiale si din raspunsuri la intrebarile oficiale adresate comisarilor, dezvaluie Daily Mail. Munca de strangere a acestor "probe" despre luxul celor care conduc Europa la cel mai inalt nivel a fost facuta de cei de la Biroul de Jurnalism de Investigatii, din Londra. "Descoperirile noastre ridica semne de intrebare nu atat in privinta modului cum sunt cheltuiti banii contribuabililor europeni, ci cat de responsabila este Comisia Europeana pentru aceste cheltuieli", a afirmat editorul Iain Overton. Potrivit publicatiei britanice care ii citeaza pe colegii sai de la Investigatii, numai presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a decontat odata, din banii contribuabililor europeni, 32.000 de euro reprezentand o nota de plata de la un hotel de lux din New York, unde a stat 4 zile. Un alt exemplu de jaf din buzunarul european este un eveniment "stiintific", organizat de CE la Amsterdam (Olanda), in care au fost prezentate tot felul de minuni" ale artei tehnologice, asortate" cu cocktail-uri rafinate, spectacole-surpriza si DJ de top. Toata distractia a costat 86.000 de euro. Si mai revoltator este faptul ca, pentru a rasplati deranjul" VIP-urilor care au acceptat sa participe la asemenea evenimente ale UE, s-au cheltuit milioane de euro pe bijuterii de lux, intre care cele achizitionate de la Tiffany au insumat peste 9 milioane de euro.

Citește și
Euro
4.8 lei pentru 1 euro - cursul normal, conform exportatorilor
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Un singur oras din Romania
Un singur oras din Romania "trebuie neaparat vazut", conform celui mai cunoscut ghid turistic

Ghidul Verde Michelin a acordat unui singur oras din Romania trei stele, ceea ce inseamna punctajul maxim posibil.

4.8 lei pentru 1 euro - cursul normal, conform exportatorilor
4.8 lei pentru 1 euro - cursul normal, conform exportatorilor

Dupa o crestere pe timp de criza, afacerile exportatorilor sunt afectate puternic de aprecierea leului. Asociatiile reprezentantive anunta deja ca unele companii au trecut pe minus in aprilie si ar putea fi ingropate daca euro nu urca macar la 4,3 lei

Muncitorii calificati au ajuns mai greu de gasit ca inginerii
Muncitorii calificati au ajuns mai greu de gasit ca inginerii

Inginerii au fost depasiti de tehnicieni anul acesta in topul celor mai cautate calificari, arata doua studii independente publicate ieri.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.