Ce se intampla cand o tara intra in faliment

Criza economica

Cu o datorie externa de peste 160% din PIB, Grecia este statul cel mai expus riscului de a intra in faliment. Tara a acumulat o datorie imensa pe termen lung si este foarte probabil sa nu reuseasca sa-si achite platile scadente in 2012 si 2013.

Evenimentul Zilei: Ce presupune insa falimentul unei tari? "Este vorba de o decizie unilaterala prin care statul respectiv hotaraste sa nu mai plateasca deloc datoriile catre creditori, sa plateasca doar o parte sau sa amane plata datoriilor", ne-a explicat Matei Paun, managing partner al BAC Investment Banking. Masura are in special implicatii pe termen scurt, deoarece investitorii sisteaza sprijinul financiar pentru tara respectiva. Istoria a dovedit insa ca, de multe ori, o asemenea situatie este favorabila tarii in cauza si ii permite sa-si reechilibreze economia. Pentru ca nu-si mai plateste datoria externa, tara reuseste sa-si echilibreze balanta externa de plati, iar economia isi revine, spune Matei Paun. El a dat exemplul Rusiei, care a intrat aproape in incapacitate de plata la sfarsitul anilor ’90, dar a reusit sa se restructureze, iar bondurile rusesti emise apoi "erau chiar la mare cautare" pe piete. Alte exemple celebre de tari care au intrat in incapacitate de plata sunt Argentina si Brazilia. Cei care sufera sunt creditorii, care sunt nevoiti sa renunte partial sau in totalitate la datoria catre statul falimentar.

Gandul: Unde se gaseste cea mai ieftina mancare si cum au evoluat preturile in ultimele doua luni Preturile alimentelor ar putea sa fie mentinute relativ constante in urmatoarea perioada, potrivit producatorilor contactati de gandul. Acestia spun ca "nu au semnale" care ar putea conduce la scumpiri. Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Agriculturii au avertizat recent ca, pentru unele produse agroalimentare, ritmul de crestere a preturilor cu amanuntul este "nejustificat", fara sa specifice insa despre ce produse este vorba."Analizand ultimele evolutii ale preturilor, se poate aprecia ca, cel putin pentru unele produse agroalimentare, ritmul de crestere a preturilor cu amanuntul este nejustificat si este rezultatul actiunii unor factori speculativi in piata si nu a unei diminuari a ofertei fata de nivelul cererii", arata oficialii Ministerului Agriculturii.

Romania Libera: Cat de oportuna este privatizarea Oltchim Compania valoreaza pe bursa 330 milioane lei, de patru ori mai mult decat acum trei luni. Insa in 2007, valora 500 milioane lei. Oltchim a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri dubla fata de perioada similara din 2010. Mai mult, raportat la aceeasi perioada. pierderile combinatului au fost reduse de la 22%, la 0,57% din cifra de afaceri. Rezultatele bune din ultimele luni si dinamica bursiera pozitiva cu titlurile Oltchim pozitioneaza compania printre cele mai interesante si disputate din portofoliul statului. SC Oltchim se afla insa pe lista companiilor monitorizate in baza acordului cu Fondul Monetar International (FMI), iar guvernul s-a angajat fata de institutiile internationale sa demareze privatizarea acesteia.

Adevarul: Cum ne ia statul jumatate din venituri prin taxe Faptul ca munca e fiscalizata excesiv in Romania este cunoscut indeobste, mai ales la nivelul angajatorilor si salariatilor, iar efectele acestei presiuni se vad la tot pasul. Mai multe exemple elocvente in acest sens au fost prezentate ieri, in cadrul unei dezbateri prilejuite de „Ziua libertatii fiscale", de catre economistii care califica aceasta fiscalizare excesiva drept „sclavie la stat". De cealalta parte, modul „arbitrar" in care statul cheltuieste banii colectati de la contribuabili impune, in opinia economistilor, o noua structurare a politicilor fiscale.Concret, in exemplul prezentat de conf. univ. dr. Cristian Paun, pornind de la un salariu brut de 2.000 de lei, angajatorul plateste statului diverse contributii pana cand mai ramane un rest de 1.472 de lei. Este vorba despre contributiile la asigurarile sociale (416 lei), la fondul de somaj (8 lei), la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate - FNUASS (13 lei), la fondul de garantare a salariilor (4 lei), asigurarile de sanatate (81 de lei) si fondul de accidente (6 lei).

Citește și
Sex oral
Medicii avertizeaza: Sexul oral, mai vinovat decat fumatul pentru cancerul de gat
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Jurnalul National: 11 milioane de euro, pierdute printre sine Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a declarat, in timpul vizitei pe santierul caii ferate Bucuresti – Constanta, ca pe tronsonul Fun­dulea-Fetesti este "vraiste si haos", iar reprezentantilor constructorului ar trebui sa le fie rusine. Jurnalul National a intrat in po­sesia unui raport de audit din 2008. Acesta a vizat lucrarile de reabilitare de pe sectiunile Baneasa –­ Fetesti, ale aceleiasi rute Bucuresti – Constanta, aflata in reabilitare. Astfel, in 2007, in decursul unui singur an, pentru sectorul dintre Baneasa si Fetesti au fost emise facturi de 70 de mi­lioane de euro! Raportul de audit a verificat doar 40% din cheltuieli. Rezultatul a fost incredibil! Dintr-un total de 28 de milioane de euro, pentru 11 milioane nu s-a gasit justificare! Cum s-au furat 11 milioane de euro cu facturi cu tot? Raspunsul este simplu: masuratori facute din ochi, diverse suruburi si cabluri de otel, traverse, piese metalice... chestii ingineresti. Cert este ca, desi auditorii au aratat CFR SA ca, din cauza fap­tului ca se lucreaza fara ma­suratori exacte, 11 milioane de euro nu isi gasesc justificarea, raspunsul a fost de-a dreptul incredibil!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
"As fuma si acum o tigara." Drama bolnavilor cu picioarele amputate

Un barbat de 40 de ani a ramas fara degetele de la un picior dupa ce a fost diagnosticat cu o boala care-i afecteaza pe fumatorii tineri si care consta in infundarea vaselor de sange.

Medicii avertizeaza: Sexul oral, mai vinovat decat fumatul pentru cancerul de gat
Medicii avertizeaza: Sexul oral, mai vinovat decat fumatul pentru cancerul de gat

Fumatul, alcoolul si, mai nou, sexul oral sunt cauzele care au dus la cresterea alarmanta a cazurilor de cancer oral. In Romania, a fost lansat testul care depisteaza boala in cateva minute.

Ministrul agriculturii: Romania, ocolita de
Ministrul agriculturii: Romania, ocolita de "bacteria ucigasa". Vezi lista tarilor afectate

"Romania nu importa castraveti nici din Spania nici din alta parte. Puteti consuma fara probleme castraveti, va garantez eu", a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.