Boc a demisionat din fruntea PDL: "Ma ocup doar de primaria Cluj." Ce spune Blaga despre candidatura

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele PDL, Emil Boc, si toti membrii Biroului Permanent National al partidului si-au depus demisiile, joi, urmand ca duminica sa aiba loc o noua sedinta a Colegiului Director.

Tensiunea creste in randul Partidului Democrat Liberal, dupa ce Emil Boc si membrii Biroului Permanent National si-au depus demisiile.

Mediafax sustine pe surse ca Boc ar fi fost presat sa renunte la functia de presedinte al partidului, in timp ce Vasile Blaga si-ar fi anuntat colegii ca nu va candida, lucru infirmat insa de consilierul acestuia.

Discutiile dintre personajele principale din PDL nu au fost lipsite si de momente tensionate. Mai multe despre replicile acide din timpul sedintei PDL, cu Roberta Anastase, Baconschi si Elena Udrea in prim plan puteti citi aici.

In continuare, evolutia sedintei PDL, LIVE TEXT:

Citește și
Emil Boc
Boc in Colegiul Director: E varianta congresului sau cea a unei echipe cu mine presedinte
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

22:20 "BLAGA NU A FACUT NICIO PRECIZARE REFERITOARE LA O CANDIDATURA" - CONSILIER

Consilierul personal al lui Vasile Blaga a declarat, joi seara, ca acesta nu a facut nicio precizare in Colegiul Director al PDL cu privire la o eventuala candidatura intr-o viitoare structura de conducere a partidului.

"Vasile Blaga nu a facut nicio precizare in interiorul Colegiului Director referitoare la o candidatura sau necandidatura a sa intr-o viitoare structura a partidului", a afirmat consilierul personal al presedintelui Senatului, Mihai Somfelean.

Anterior, surse din partid declarasera pentru MEDIAFAX ca Vasile Blaga le-a spus, joi, membrilor Colegiului Director al PDL ca nu mai candideaza la nicio functie in partid.

21:36 ELENA UDREA, DUPA DEMISIA LUI BOC: "E O DECIZIE BUNA, CORECTA SI ONORABILA!"

Fostul presedinte al PDL Bucuresti Elena Udrea a declarat, joi seara, ca decizia conducerii PDL de a-si da demisia "de onoare" este "buna, corecta si onorabila".

"Este o decizie buna, corecta si onorabila decizia BPN de a-si prezenta demisia de onoare si de a lasa un interimat la conducerea partidului", a afirmat Elena Udrea.

Ea a spus ca trebuie vazut care va fi mandatul interimatului: "Vom vedea care este mandatul interimatului, deocamdata trebuie sa ne prezinte o strategie pe perioada urmatoare".

21:15 SURSE: VASILE BLAGA ANUNTA CA NU VA CANDIDA LA SEFIA PDL

PDL
Vasile Blaga le-a spus membrilor Colegiului Director al PDL ca nu mai candideaza la nicio functie in partid, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PDL.

Blaga, care a fost contracandidatul lui Boc la cel mai recent congres, le-a spus liderilor PDL reuniti in Colegiul Director, ca nu va mai candida pentru sefia formatiunii.

Presedintele PDL, Emil Boc, si toti membrii Biroului Permanent National al partidului si-au depus demisiile, joi, urmand ca duminica sa aiba loc o noua sedinta a Colegiului Director, in care sa se stabileasca detaliile organizarii Conventiei Nationale extraordinare.

Fostul premier a mai spus ca actuala conducere va asigura interimatul pana la congres. Boc a spus ca nu va candida pentru un nou mandat in fruntea PDL, ci se va ocupa de Primaria Cluj.

20:42 BOC SI-A DAT DEMISIA DE LA SEFIA PDL

Boc a spus ca presedintele PDL, impreuna cu intreg Biroul Permanent, si-au prezentat demisia.

Boc a spus ca PDL a traversat Romania prin criza, iar masurile luate de guvernarea PDL au fost bune si corecte, dar au afectat electoral partidul.

Presedintele PDL a anuntat ca va avea loc o sedinta a Colegiului Director, duminica, unde se vor lua decizii legate de Conventia nationala extraordinara.

Fostul premier a mai spus ca actuala conducere va asigura interimatul pana la congres.

Boc a spus ca nu va candida pentru un nou mandat in fruntea PDL, ci se va ocupa de Primaria Cluj.

Emil Boc a anuntat ca si-a dat demisia alaturi de toata conducerea PDL.

"Presedintele PDL, impreuna cu intreg BPN si-au prezentat demisia. In perioada urmatoare, partidul va avea o conducere interimara. Atat presedintele, cat si BPN isi asuma raspunderea pentru rezultatele alegerilor. Am traversat Romania prin criza, ne-am asumat masurile grele, care au fost bune, dar ne-au costat din punct de vedere electoral. Nu mai candidez pentru un alt mandat la sefia PDL. Ma voi ocupa de Primaria Cluj", a declarat Emil Boc.

CE SPUNE STATUTUL PDL DESPRE CONVOCAREA CONVENTIEI NATIONALE EXTRAORDINARE

Conventia Nationala extraordinara a PDL se convoaca, potrivit Statutului partidului, de Consiliul National de Coordonare (CNC), care stabileste si calendarul, nefiind necesara respectarea termenelor pentru conventia ordinara.

Conform articolului 80 din Statutul PDL, "in situatii speciale se pot convoca conventii nationale extraordinare (CNE)".

Consiliul National de Coordonare (CNC) hotaraste convocarea CNE prin votul majoritatii membrilor prezenti, la cererea: presedintelui partidului; majoritatii membrilor BPN; majoritatii presedintilor birourilor permanente judetene, cu acordul birourilor respective; a trei patrimi dintre membrii CNSEL sau CNRC, numai pentru probleme specifice.

"Pentru CNE nu este necesara respectarea termenelor prevazute pentru Conventia Nationala ordinara. Toate aspectele organizatorice legate de convocarea si desfaturarea CNE, inclusiv posibilitatea depunerii de motiuni, se stabilesc in CNC care hotaraste convocarea", mai prevede Statutul partidului.

In cazul Conventiei Nationale ordinare, data si locul de desfasurare a acesteia se stabilesc cu 60 de zile inainte.

Conform acestui document, numarul de delegati la Conventia Nationala nu poate fi mai mic de 1.000. Acestia sunt delegati de drept si delegati alesi in organizatiile judetene. Numarul delegatilor alesi trebuie sa fie mai mare decat numarul delegatilor de drept. Sunt delegati de drept: membrii CNC in functie; membrii CNSEL si CNRC in functie; personalitati marcante, membri PDL, aprobati nominal de CNC, la propunerea BPN.

Biroul Permanent Judetean alege un numar de delegati in conformitate cu norma de reprezentare hotarata de Comisia de Organizare a Conventiei Nationale, "avand in vedere, in principal, rezultatele electorale".

20:20  Vasile Blaga, alaturi de mai multi apropiati, a sustinut, joi, la Colegiul Director al PDL, depunerea mandatului de catre intreaga conducere a partidului, in frunte cu Emil Boc si organizarea de alegeri interne, el intrand in conflict cu Gheorghe Falca, sustinatorul ideii unei conduceri interimare.Surse din partid au declarat pentru MEDIAFAX ca cei doi au avut dispute, in conditiile in care Falca voia sa nu se ajunga la masura extrema a congresului extraordinar, interimatul urmand sa fie asigurat de zece democrat-liberali.

19:19 Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, joi seara, in pauza sedintei Colegiului Director, ca este obligat, ca presedinte al formatiunii, sa gaseasca o solutie care sa ii uneasca pe reprezentantii PDL, nu sa ii dezbine. El a precizat, la insistentele presei, ca in sedinta liderilor PDL s-a analizat rezultatul alegerilor locale.

Boc a mai spus ca se discuta despre posibilitatile de maximizare a scorului electoral: "Avem variante diferite pe care le analizam, le votam si luam o decizie", a spus Boc.

El a refuzat sa precizeze care sunt variantele respective, aratand ca procesul de vot este in derulare si nu poate oferi detalii: "Eu, ca presedinte, sunt obligat sa gasesc o solutie care sa ne uneasca, nu sa ne dezbine. Acesta va fi obiectivul meu, sa gasesc o solutie care sa ne lase uniti, nu dezbinati", a spus Boc.

19:11 Sedinta Colegiului Director al PDL a fost intrerupta dupa ce atat varianta organizarii unui congres extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri a partidului, cat si varianta cu alegerea unui BPN interimar cu Emil Boc presedinte in continuare au cazut la vot, au declarat surse din PDL. Surse din partid au declarat pentru MEDIAFAX ca in sedinta Colegiului Director al PDL au fost supuse la vot doua variante. Una dintre acestea viza depunerea mandatului intregii conduceri a partidului, in frunte cu presedintele Emil Boc, si organizarea unui congres extraordinar. Cealalta presupunea mentinerea lui Emil Boc in functia de presedinte al partidului si alegerea unui Birou Permanent National interimar, la o sedinta a Consiliului National de Coordonare. Ambele variante au cazut insa la vot, au relatat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Deciziile au fost anuntate in sedinta extraordinara a Colegiului Director care s-a intrunit joi ca sa analizeze rezultatele alegerilor. Contestatarii lui Emil Boc isi doresc sefi noi acuzandu-i pe cei care au fost pina acum, ca au ingropat partidul.

Corul nemultumitilor din PDL a devenit tot mai vocal, dupa anuntarea rezutatelor de la locale. Esecul pe linie inregistrat de partid i-a determinat pe multi sa ceara o noua conducere. Asta desi unii dintre ei sunt parte, din acest dezastru.

"Cred ca depunerea mandatului biroului este o chestie oportuna", spune Gheorghe Flutur.

"Voi demisiona din functia de vicepresedinte al partidului democrat liberal la nivel national. Din moment ce am fost in conducere ca vicepresedinte iar rezultatele sunt nesatisfacatoare, cred ca am partea mea de vina si am demnitate si demisioneaz. Puneti presiune astfel pe restul conducerii? E punctul meu de vedere, restul pot sa faca ce vor", a declarat Gheorghe Stefan.

"Tot ce am de spus este ca astazi avem o analiza destul de serioasa, sa luam decizii, cu mandatele pe masa, sa vedem rezultatul", a afirmat Monica Macovei.

Ceva mai retinuti, liderii partidului se tem ca un eventual congres acum la mai putin de 6 luni de alegerile parlamentare mai mult ar incurca decat ar ajuta.

"Vom face o analiza a rezultatelor alegerilor locale, cu bunele si cu relele pe care le-am avut. E adevarat ca am pierdut multe consilii judetene si primarii. Aceasta este realitatea pe care o avem. Nu trebuie nici sa o cosmetizam, nici sa o dramatizam, ci trebuie luata o decizie rationala, cu privire la ceea ce facem pana la toamna.", a declarat Emil Boc.

"Mai presus de orice se va pune interesul partidului, nu interesul unuia sau altuia din Biroul permanent. Sunt suficient de constient de ceea ce trebuie sa fac. Va asigur ca va fi o masura care va viza revigorarea partidului si reasezarea lui. sunteti dispus sa va dati demisia pentru a va asuma esecul in aceste alegeri? Orice fel de masura care vizeaza bunul mers al partidului este sustinuta de mine.", a declarat Ioan Oltean.

Participantii au fost tensionati de la inceputul sedintei. Tot joi au fost luate in discutie si plecarile unor parlamentari din PDL. Miercuri, senatoarea Sorina Placinta a trecut la PNL, iar liberalii dau de inteles ca si altii fac presiune.

PDL
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ioan Oltean si-a anuntat demisia din functia de secretar general al PDL
Ioan Oltean si-a anuntat demisia din functia de secretar general al PDL

Ioan Oltean si-a anuntat demisia din functia de secretar general al PDL, in sedinta Colegiul Director al partidului, au declarat pentru MEDIAFAX surse din partid.

Boc in Colegiul Director: E varianta congresului sau cea a unei echipe cu mine presedinte
Boc in Colegiul Director: E varianta congresului sau cea a unei echipe cu mine presedinte

Presedintele PDL, Emil Boc, le-a spus, joi, democrat-liberalilor in sedinta Colegiului Director ca sunt 2-3 variante pentru situatia din partid, printre care organizarea unui congres extraordinar sau o noua echipa in care el sa ramana presedinte.

Atmosfera incinsa la PDL. Gheorghe Stefan isi da demisia din functia de vicepresedinte
Atmosfera incinsa la PDL. Gheorghe Stefan isi da demisia din functia de vicepresedinte

Colegiul Director al PDL s-a intrunit la Palatul Parlamentului pentru a discuta despre rezultatele obtinute la alegerile locale 2012 si strategia care ar trebui adoptata la parlamentare.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.