Victor Ponta, in vizita oficiala in China. Temele care se afla pe agenda de discutii cu oficialii chinezi

×
Codul embed a fost copiat

Prim-ministrul Victor Ponta a ajuns, duminica, la Beijing, unde va incepe o vizita oficiala in China, dupa ce aeronava cu care s-a deplasat a survolat estul Ucrainei si Rusia. Avionul a zburat, in Ucraina, prin apropiere de Harkov.

Ministerul roman de Externe a confirmat cu doar o zi inaintea decolarii ca avionul delegatiei romane a primit autorizatie de survol din partea Rusiei. Asa ca zborul a urmat traseul normal, peste Republica Moldova, Ukraina si Rusia, apoi a virat direct catre est.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, pe agenda de discutii cu oficialitatile chineze figureaza si aspecte legate de consolidarea relatiei UE-China si acțiunile viitoare in cadrul formatului de cooperare Europa Centrala si de Est - China, in implementarea celor convenite la summit-ul de la Bucuresti din 2013. Totodata, vor fi trecute in revista si evolutiile recente in plan regional si international.

Premierul a aterizat pe aeroportul din Beijing dupa o cursa de 9 ore. Avionul a survolat pana la urma spatiul aerian al Federatiei Ruse dupa ce a primit acordul autoritatilor din Rusia. TAROM-ul incearca si el sa inceapa o cursa comerciala Bucuresti Beijing de la 1 septembrie, insa deocamdata trebuie sa amane inaugurarea tocmai pentru ca nu primeste acest acord de survol pentru cursele comerciale care ar fi trebuit efectuate cu Airbus A-310, singurul avion din flota TAROM care poate sa parcurga astfel de distante.

Tensiunile privind interdictiile reciproce de zbor au ajuns la amenintari directe in luna mai. Dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, Romania a refuzat survolul unui avion cu care vicepremierul rus Dimitri Rogozin vroia sa plece de la Chisinau, dupa ce vizitase Transnistria. Rogozin a fost atat de suparat, incat a postat pe un site de socializare ca urmatorul zbor il va face intr-un Tupolev Tu-160, cel mai mare bombardier strategic supersonic din lume, capabil sa duca la tinta 12 focoase nucleare.

Citește și
Primari
Victor Ponta isi asuma ordonanta traseismului politic al primarilor: "Vreau sa facem si un pic de dreptate"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Saptamana aceasta presedintele rus Vladimir Putin a spus ca Moscova ar putea interzice zborurile companiilor europene si americane peste Rusia, in drumul lor catre Asia. Asta ar insemna ca, pentru a ajmunge la destinatie, avioanele vor parcurge alte trasee mai lungi, cu un cost suplimentar de 30 de mii de dolari pe zbor. Fiecare bilet ar trebui, astfel, sa coste mai mult cu 100 sau 200 de dolari - o suma mare pentru eventualii pasageri pe ruta Bucuresti-Beijing. 

Sursa foto: Facebook

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
"Sa-mi spuneti fa, Ponta si facem". Premierul le-a urat satenilor ce au trecut prin inundatii sa-i gaseasca in "tuica si vin"

Premierul Ponta a vizitat, vineri, digul din satul Beiu, judetul Teleorman, afectat in luna aprilie de inundatii, si i-a spus, ironic, unui satean sa i se adresez cu "fa, Ponta".

Victor Ponta isi asuma ordonanta traseismului politic al primarilor:
Victor Ponta isi asuma ordonanta traseismului politic al primarilor: "Vreau sa facem si un pic de dreptate"

Premierul Victor Ponta a declarat ca isi asuma ordonanta de urgenta a Guvernului privind migratia primarilor, pentru ca trebuie "facuta dreptate".

Miza reala a ordonantei
Miza reala a ordonantei "traseismului politic". De ce il acuza ACL pe premierul Victor Ponta ca vrea sa "fure alegerile"

Aproximativ 250 de persoane, intre care liderii PNL si PDL, in frunte cu Klaus Iohhanis si Vasile Blaga, au participat, joi dimineata, la un miting organizat de ACL in Piata Victoriei.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.