Dosarul lui Iohannis va fi judecat in recurs la ICCJ. Reactia candidatului PNL: "Nimic nu se mai poate schimba"

×
Codul embed a fost copiat

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi judecat in recurs de instanta suprema. Candidatul liberal la presedintie spune ca este o decizie normala.

UPDATE 19:00 Dan Sova, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat ca Klaus Iohannis este de acord cu justitia independenta doar cand nu este el tinta acesteia.

"Principiile statului de drept, justitia independenta sunt bune pentru Klaus Iohannis dacă nu ii sunt aduse in discutie propriile probleme", a spus Sova.

UPDATE ORA 16:00 Klaus Iohannis a transmis presei un comunicat in care afirma ca decizia ICCJ e normala si in concordanta cu noul Cod de Procedura Civila. "Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de astazi este una normala si in concordanta cu noul Cod de Procedura Civila. Hotararea ICCJ inseamna, de fapt, ca un termen pentru judecarea pe fond a recursului inaintat de Agentia Nationala de Integritate va fi stabilit in intervalul urmator", precizeaza presedintele PNL in comunicatul citat de Mediafax.

Klaus Iohannis a mai afirmat a ca in acest moment nu exista nicio stare de incompatibilitate in ceea ce il priveste si ca singura hotarare a unei instante referitoare la aceasta speta este cea a Curtii de Apel Alba, conform careia raportul ANI a fost invalidat. "Tocmai din acest motiv, am toata increderea ca oricare alta instanta de judecata s-ar pronunta in acest caz, solutia va ramane neschimbata", a adaugat el. "Din respect pentru romani, mi-as fi dorit totusi ca aceasta speta sa fi fost lamurita definitiv inainte de debutul campaniei pentru prezidentiale pentru a nu putea fi folosita de catre contracandidatii mei ca tema de atac, in lipsa de alte argumente. Vreau o confruntare electorala bazata pe proiecte, pe programe concrete si nu o batalie viciata de subiecte false, irelevante pentru cetateni", a afirmat Iohannis.

Citește și
Klaus Iohannis
Curtea Suprema a amanat procesul lui Iohannis cu ANI pentru 30 septembrie
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

El arata totodata ca este la dispozitia justitiei pentru ca nu are nimic de ascuns si nu se teme de nimic. "Sunt nevinovat, am castigat in prima instanta, la Curtea de Apel Alba, si nu am niciun motiv sa cred ca Inalta Curte de Casatie si Justitie va da un alt verdict", mai spune Klaus Iohannis. "Candidatura mea este una ferma si definitiva, nimic nu se mai poate schimba din acest punct de vedere. Biroul Electoral Central a validat deja toate candidaturile, numele meu se va regasi pe buletinul de vot si ii astept pe toti romanii care cred in Romania lucrului bine facut sa vina la urne. Am pornit pe acest drum si merg pe el pana la capat. Am o viziune pentru Romania urmatorului deceniu si este datoria mea fata de concetateni sa fac tot posibilul ca aceasta viziune sa devina realitate”.

Decizia ICCJ
Judecatorii vor decide definitiv daca primarul Sibiului a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat municipiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete sau daca raportul ANI va fi anulat. 

Luni, presedintele PDL, Vasile Blaga sustinea ca nu are emotii in privinta deciziei ICCJ in dosarul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis: ”Nu am avut niciodata (emotii - n.r.). Dimpotriva, a castigat clar in instanta de fond. Am vazut ca se fac diverse jocuri, unii si-au si dorit sprijin de pe acuma. Vrabia malai viseaza, pentru ca diferenta dintre domnul Iohannis si urmatorul este de 20 de puncte”, a spus Blaga.

In plus, liderul PDL a tinut sa precizeze ca ”nu exista solutia B, de cand Biroul Electoral Central a validat toate candidaturile” la prezidentiale. Nici daca ar dori cineva, nu se mai poate retrage. Din momentul asta, legea este lege, iar el va castiga, cand va fi procesul cu ANI”, a mai declarat Vasile Blaga, despre candidara lui Klaus Iohannis.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, ca va candida la prezidentiale indiferent de ceea ce se va intampla marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde se judeca dosarul sau de incompatibilitate, el sustinand ca va castiga procesul. ”Pot sa va spun ca voi candida indiferent ce o sa se intample. Candidatura mea este depusa, este definitiva si voi fi pe buletinul de vot. Nu pornesc de la premisa ca maine se va intampla ceva deosebit la ICCJ”, a declarat Iohannis, conform Mediafax, care citeaza Adevarul Live. El a precizat ca marti se va da un termen pentru a judeca aceasta cauza. ”Probabil ca vom afla maine acest termen. Nu pornesc de la premisa ca acest termen va fi inainte de alegeri si atunci putem sa spunem ca nu este nicio problema formala”, a comentat candidatul ACL.

Klaus Iohannis a tinut sa mai precizeze ca el porneste de la premisa ca va castiga procesul. ”Nu am cum sa pierd, in prima instanta am castigat si inca foarte bine acest proces. Nu exista nicio chestiune suplimentara fata de ce s-a discutat pe fond si nu exista pentru mine niciun motiv sa cred ca as putea sa pierd acest proces, si atunci, sigur, daca ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, as castiga procesul si ar fi scoasa aceasta chestiune din discutia publica”, a precizat liderul PNL.

Potrivit lui Iohannis, ”ceilalti sunt mai ingrijorati”, iar el mai putin. ”Eu stau foarte solid cu acest caz, nu imi fac niciun fel de probleme”, a subliniat Klaus Iohannis.

Instanta suprema a amanat joi, pentru 30 septembrie 2014, decizia privind admisibilitatea in principiu a judecarii recursului formulat in dosarul in care Agentia Nationala de Integritate il acuza pe Klaus Iohannis de incompatibilitate. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) trebuia sa verifice joi, in camera de consiliu, actele depuse la dosar, pentru a stabili daca recursul poate fi trimis unui complet de judecata.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea raportului de evaluare. Decizia a fost contestata de ANI la instanta suprema.

Presedintele PNL Klaus Iohannis declara ca se bucura de faptul ca se fixeaza un termen rapid pentru a rezolva "o tema care e in mod fals folosita" de catre contracandidatii sai la prezidentiale, el subliniind ca orice decizie a justitiei trebuie respectata. "Ma bucur ca se doreste fixarea unui termen rapid pentru a rezolva o tema care este in mod fals folosita de catre contracandidatii mei la alegerile prezidentiale. imi exprim speranta ca, odata cu clarificarea acestui subiect, campania electorala sa nu mai fie viciata prin folosirea unor astfel de atacuri", arata Klaus Iohannis.

Iohannis mentiona ca, din respect pentru cei peste doua milioane doua sute de romani si familiile lor care au ales sa il sprijine in aceasta campanie electorala, semnand pentru candidatura sa, considera ca este nevoie din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie de o solutie cat mai rapida la aceasta speta. "Am toata increderea in justitia din Romania, iar orice decizie a justitiei trebuie respectata. Ca si pana acum, voi raspunde cu promptitudine la orice apel sau solicitare a instantei de judecata", mai declara Iohannis. 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Membrii PNL sunt ingrijorati: E esential ca dosarul lui Iohannis sa fie solutionat de ICCJ inaintea inceperii campaniei
Membrii PNL sunt ingrijorati: E esential ca dosarul lui Iohannis sa fie solutionat de ICCJ inaintea inceperii campaniei

PNL respecta decizia ICCJ de a se pronunta pe 30 septembrie in dosarul lui Klaus Iohannis, dar sustine totodata ca este important ca instanta suprema ”sa solutioneze de urgenta” acest dosar.

Curtea Suprema a amanat procesul lui Iohannis cu ANI pentru 30 septembrie
Curtea Suprema a amanat procesul lui Iohannis cu ANI pentru 30 septembrie

Instanta suprema a amanat pentru 30 septembrie decizia privind admisibilitatea in principiu a judecarii recursului formulat in dosarul in care Agentia Nationala de Integritate il acuza pe Klaus Iohannis de incompatibilitate.

Klaus Iohannis, audiat la DNA. Procurorii anticoruptie cerceteaza dosarul
Klaus Iohannis, audiat la DNA. Procurorii anticoruptie cerceteaza dosarul "ordonanta traseistilor" politici

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a venit, marti, la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru initierea OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.