Valeriu Zgonea il roaga pe Victor Ponta sa nu demisioneze din fruntea PSD. Motivul are legatura cu prezidentialele

Valeriu Zgonea

Vicepresedintele PSD, Valeriu Zgonea, a declarat ca Victor Ponta nu trebuie sa demisioneze de la sefia PSD, intrucat a facut o figura frumoasa la prezidentiale.

El a aratat ca nu e dispus sa candideze la o functie in partid cat timp Ponta e presedinte. Zgonea a apreciat ca analiza esecului de la prezidentiale trebuie facuta cu „calm si cu rabdare” si nu la presiunea unor „vectori” care au diferite interese, potrivit Mediafax.

Astfel de discutii se poarta, ca in orice institutie publica sau privata sau organizatie neguvernamentala, si intr-un partid politic se poarta in interior si in spatele usilor inchise, dar trebuie sa le arati oamenilor ca te-ai reformat”, a spus Zgonea. El a precizat ca PSD a inteles ca trebuie sa se reformeze si de aceea a si lansat Victor Ponta, ca presedinte al partidului, cateva teme de reflectie, printre care si cea referitoare la autosuspendarea din partid a celor care au probleme cu Justitia.

Cel care are probleme cu Justitia este autosuspendat din partid si nu mai va candida la vreo functie pana cand nu se rezolva problemele. Adica, sa nu ne pacalim ca eu ma autosuspend si in 2016 vin din nou sa candidez ca, domnule, nu avem o decizie in Justitie si eu, pana nu ia o decizie Justitia, sunt din punct de vedere al legilor nevinovat. Corect. Dar din punct de vedere al perceptiei publice, un politician intotdeauna este prima data vinovat si se duce in instanta sa-si apere nevinovatia”, a spus Zgonea. Zgonea a mai afirmat, intrebat daca ia in calcul sa candideze la sefia PSD, ca face parte din echipa lui Victor Ponta si nu e dispus sa candideze la vreo functie atat timp cat Ponta e presedinte.

Eu fac parte dintr-o echipa a lui Victor Ponta. In acest moment functia pe care eu o am, de vicepresedinte, imi confera si vizibilitate si eu cred ca imi aduc un aport bun la echipa pe care Victor Ponta si-a propus-o si a cerut-o Congresului in 2012. Din aceasta perspectiva nu sunt sub nicio forma, sa zic asa, dispus sa candidez pentru o functie atata timp cat Victor Ponta este presedintele partidului. Facand parte din echipa lui, eu cred ca trebuie sa arati in 2015, indiferent de partidul politic, si o anumita loialitate fata de echipa cu care lucrezi”, a menționat Zgonea.

Citește și
Valeriu Zgonea
Reactia presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, dupa ce s-a aflat ca deputatii se duc o saptamana in India pe banii publici
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

El a spus ca Ponta a aratat ca este un foarte bun integrator in echipa si un lider. „Mergem in aceasta echipa, lucram foarte bine, nu am ce sa-i reprosez, facem reforma partidului asa cum ne-o dorim noi astfel incat in 2016, dupa o buna guvernare, sa castigam alegerile locale si alegerile parlamentare”, a adaugat Zgonea.

PSD sustine organizarea alegerilor in Diaspora de catre AEP

Valeriu Zgonea, a declarat ca PSD sustine, in Comisia de Cod Electoral, ca AEP sa preia organizarea alegerilor in Diaspora, in timp ce MAE va colabora cu AEP, care va fi „integrator unic”. Zgonea a precizat ca acest lucru este sustinut si de catre premierul Victor Ponta si ca a existat, in acest sens, o discutie si cu conducerea AEP.

Primul-ministru al Romaniei, cu care am avut o discutie acum cateva zile, si PSD sustin aceasta procedura. Am avut o discutie si cu presedintele AEP. In acest moment, AEP e capabila, ca autoritate, sa preia toate aceste functii”, a spus Zgonea. El a aratat ca AEP va stabili, pe viitor, cu MAE unde sunt comunitatile de migratie si, pe baza registrului electoral pe care il are in acest moment in coordonare, va face „in oglinda” un registru electoral de evidenta a cetatenilor din Diaspora pe baza caruia va cere de la autoritatile straine acordarea posibilitatii de a organiza sectii de votare. Zgonea a precizat si care este viziunea PSD in ceea ce priveste organizarea, pe viitor, a alegerilor in Diaspora.

Romanul trebuie sa fie predictibil. Trebuie sa stie: eu, pe vointa mea, ma inscriu pe lista electorala, cand depasesc cinci mii la Mallorca sau la Barcelona sau in sudul Italiei, in momentul respectiv stiu ca statul roman se duce si vorbeste cu statul italian, iar primaria imi pune la dispozitie o sectie de vot si duminica, atunci cand sunt alegeri, votez la mine in comunitatea de migratie”, a spus Zgonea. Presedintele Camerei Deputatilor, care prezideaza si Comisia de Cod electoral, a precizat ca cetatenii din strainatate vor trebui sa solicite AEP sa fie transferati din registrul electoral national in registrul electoral din Diaspora.

Aceste instrumente sunt necesare statului roman. MAE nu mai are competente si AEP are aceste competente – ea dialogheaza pe toate chestiunile care sunt strict legate de actul electoral”, a spus Zgonea. El a explicat si cum vede PSD posibilitatea de a construi sectii de vot in strainatate. „V-am explicat, AEP ia puterea, ea gestioneaza registrul electoral, ea stie fiecare lista electorala permanenta din fiecare localitate. Face un portal, ca sa fie usor pentru romani, cu MAE, lanseaza informatia catre romanii care se afla in Diaspora, ei se inscriu pana la o anumita data, cu 30 de zile inainte de alegeri, si automat se duce la MAE spaniol sau italian sau francez sau oriunde avem comunitate de migratie si cere sectii de vot acolo si in loc de 3-400, noi vom avea sute de sectii de vot in mijlocul comunitatii”, a afirmat Zgonea.

El a precizat ca PSD sustine, totodata, informatizarea sectiilor de vot din Romania si din Diaspora.

PSD sustine alegerea primarilor dintr-un singur tur

Valeriu Zgonea a mai spus ca PSD are mandat sa sustina in Comisia de Cod electoral alegerea primarilor intr-un singur tur, el aratand, referitor la problema traseistilor, ca Ordonanta 55 a fost „o mare greseala”. ”PSD sustine alegerea primarilor intr-un singur tur. La presedintele de CJ trebuie sa fim foarte atenti si trebuie sa luam o decizie cu ceilalti actori politici. Exista o dezbatere cu privire la revenirea la votul indirect la presedintii de CJ”, a spus Zgonea.

El a precizat ca mandatul PSD pentru Comisia de Cod electoral include si sustinerea diminuarii numarului de parlamentari la 300 de deputati plus 18 reprezentanti ai minoritatilor plus patru deputati pentru Diaspora si 100 de senatori plus doi senatori pentru Diaspora. „Acest lucru inseamna o diminuare cu aproape 40% a actualului Parlament”, a spus Zgonea, care a aratat ca PSD sustine cresterea normei de reprezentare pentru un deputat sau pentru un senator existenta acum in lege. In ceea ce priveste modul in care va fi tratata problema traseismului de catre viitoarea legislatie electorala, Zgonea a spus ca miscarea libera a parlamentarilor in interiorul Parlamentului este permisa de catre deciziile CCR si de catre Constitutie. Zgonea a apreciat, totodata, ca Ordonanta 55, care a permis migrarea alesilor locali, a reprezentat „o mare greseala pentru o Romanie moderna”.

Este o Ordonanta asumata de catre mine, dar noi am copiat de fapt modelul PDL si al domnului Blaga. S-ar parea ca nu a fost o solutie fericita”, a spus Zgonea. El s-a declarat de acord cu respingerea Ordonantei 55 de catre Parlament, dar nu si cu pierderea mandatului de catre alesii care au migrat in baza acestui act normativ. „Au fost de buna credinta, raman. Mai exista un an din mandat, nu are niciun rost, dar noi trebuie sa respingem aceasta Ordonanta de Urgenta”, a spus Zgonea.

El a mai declarat ca sustine introducerea informatizarii sectiilor de vot din Romania si din Diaspora, pentru eliminarea votului multiplu. Zgonea a mai spus ca PSD sustine ca in atributiile Comisiei de Cod electoral sa fie inclusa si modificarea Legii finantarii partidelor politice. „PSD sustine aceasta chestiune si cred ca aceasta lege trebuie sa fie modificata astfel incat sa stim de unde vin resursele financiare de catre partide si cum sunt ele cheltuite nu numai in campanii, ci si intre campanii, de cei care au demnitati publice, adica de politicieni”, a afirmt Zgonea.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Explicatia lui Zgonea pentru faptul ca presa nu are voie la sedintele Comisiei de Cod Electoral:
Explicatia lui Zgonea pentru faptul ca presa nu are voie la sedintele Comisiei de Cod Electoral: "V-ati intors suparati?"

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a gasit o explicatie halucinanta pentru faptul ca jurnalistii nu au voie sa participe la sedintele Comisiei de Cod electoral.

Reactia presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, dupa ce s-a aflat ca deputatii se duc o saptamana in India pe banii publici
Reactia presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, dupa ce s-a aflat ca deputatii se duc o saptamana in India pe banii publici

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a scris pe Facebook ca regreta ca vizita sa in India a fost prezentata drept o calatorie turistica.

"Generalii" PSD se pregatesc pentru "lupta" de joi, cand are loc CExN al partidului. Zgonea: "E clar din ce echipa fac parte"

Presedintele Camerei Deputatilor si vicepresedinte al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat ca nu va participa la CExN al PSD de joi si ca i-a dat mandatul sau liderului partidului, Victor Ponta.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.