UNPR vrea sa lanseze programul "Prima ferma", pentru tineri: "Avem acesti bani, e pacat sa-i risipim"

Fermier

Parlamentarii Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei vor initia un program national care se numeste "Prima ferma", program care va veni in sprijinul Guvernului.

"In 25 martie a fost lansat, de catre Guvern, noul PNDR. Practic, s-au pus la dispozitia fermierilor sume de 205 milioane de euro pe mai multe axe. Printre acestea se distinge in mod special proiectul de incurajare pentru tinerii fermieri. Sunt 111 milioane de euro care vor pleca, pana la sfarsitul lunii octombrie, pentru a incuraja tinerii fermieri sa-si porneasca proiecte. Faptul ca dupa trei saptamani interesul este relativ scazut, poate si pentru ca nu a fost suficient de bine comunicat catre acestia, initiem la nivelul partidului nostru, prin parlamentari, dorim sa sprijinim Guvernul si sa propunem un set de masuri in vederea dezvoltarii unui proiect denumit "Prima ferma". Deci, asa cum avem "Prima casa", cum avem "Prima masina", este cred momentul sa ne gandim foarte serios la ceea ce se intampla in agricultura din Romania", a subliniat deputatul Valeriu Steriu.

Potrivit acestuia, exista probleme mari legate de structura, in conditiile in care cifrele spun ca peste 37% dintre fermieri sunt mai varstnici de 65 de ani, ca exista 3,8 milioane de exploatatii, iar 74% din terenul lucrat in Romania se lucreaza pe suprafete mai mici de 2 hectare.

"Ne dam seama ca sunt niste probleme mari legate de structura. Avem acesti bani, e pacat sa-i risipim, este pacat sa nu-i folosim intr-un mod constructiv. Si atunci ne propunem ca, impreuna cu bancile, dar si cu institutiile financiare nebancare, pentru ca sincer acestea au fost mult mai prezente in viata agricola in ultimii ani (...), sa sprijinim achizitia de terenuri. Fondurile de garantare vin alaturi de banci sa ofere garantia necesara tinerilor fermieri. Agentia pentru finantarea investitiilor rurale, cea care deruleaza banii in subordinea Ministerului Agriculturii, este cea care a lansat acest PNDR actual si care are monitorizarea depunerii de proiecte. (...) Aceasta birocratie genereaza in final riscul foarte mare pentru a cadea pe langa, o eroare se poate petrece, si ceea ce inseamna astazi supraveghere a fondurilor europene mai degraba descurajeaza utilizarea acestora. Tocmai de aceea sustinem nevoia unuia astfel de proiect. 'Prima ferma' trebuie sa fie un proiect national prin care sa vedem poate in primul an cateva sute, poate chiar mii de tineri pornind o activitate care in doi sau in trei ani va fi cu siguranta o activitate care va contribui semnificativ la Produsul Intern Brut", a mai spus deputatul UNPR.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Guvernul a lansat programul
Guvernul a lansat programul "A doua casa". Care sunt conditiile si cum pot romanii sa beneficieze de el

Oficialii au lansat programul "A doua casa", destinat celor care si-au luat in anii trecuti un imprumut garantat de stat prin programul "Prima Casa", iar acum vor sa se mute intr-o locuinta mai spatioasa sau mai scumpa.

Neculai Ontanu anunta inscrierea in UNPR a fostului portar Rica Raducanu:
Neculai Ontanu anunta inscrierea in UNPR a fostului portar Rica Raducanu: "Este o valoare a tuturor romanilor"

Neculai Ontanu a anuntat, duminica, pe Facebook, ca fostul portar al Rapidului si al Nationalei Rica Raducanu s-a inscris in UNPR.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.