Universitatea Bucuresti: Teza de doctorat a lui Ponta, analizata de Comisia de Etica si experti

Victor Ponta

Teza de doctorat a premierului Victor Ponta este analizata, la Universitatea Bucuresti (UB), de Comisia de Etica a institutiei si de mai multi experti in drept, urmand ca o hotarare in acest caz sa fie luata "in cel mai scurt timp posibil".

"Comisia de Etica isi continua lucrarile de analiza academica a tezei domnului dr. Victor Ponta. Membrii Comisiei de Etica analizeaza acuzatiile aduse dr. Victor Ponta, in cazul tezei sale de doctorat, din punctul de vedere al respectarii normelor de proprietate intelectuala si drepturi de autor, asa cum sunt ele stipulate in Codul de Etica al Universitatii din Bucuresti, art. 9 si art. 10. In paralel, teza de doctorat a dr. Victor Ponta este analizata de un numar de experti in drept. Rezultatele analizei efectuate de expertii in drept vor sprijini analiza efectuata de membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti. In cel mai scurt timp posibil, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti va lua o hotarare in acest caz", se arata intr-un comunicat remis Mediafax, luni, de Universitatea Bucuresti.

Hotararea Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti va primi aviz de la Directia Juridica a institutiei, urmand ca rectorul UB sa prezinte Senatului Universitatii hotararea si raportul final al Comisiei de Etica, mai spun reprezentantii instutiei de invatamant superior.

"Universitatea din Bucuresti va anunta public, printr-o conferinta de presa, hotararea rezultata in urma analizei efectuate de membrii sai", se mai precizeaza in comunicat.

Totodata, reprezentantii Universitatii Bucuresti spun ca au luat cunoștința de comunicatul Consiliului National de Etica (CNE) al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), prin care opinia publica este informata despre cadrul legal in care instituția iși desfașoara activitatea, precum și despre exclusivitatea legala deținuta de CNE in cazul sesizarilor privindu-i pe demnitari.

Citește și
El Pais a publicat inregistrarea audio a interviului in care Victor Ponta promite ca demisioneaza
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

ANCS precizase ca CNE este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de buna conduita, iar in acest context va analiza si sesizarea premierului Ponta, in vederea clarificarii acuzatiilor de plagiat.

UB considera imbucurator faptul ca aceste doua foruri se ocupa acum de acest caz, in cazul institutiei de invatamant superior fiind vorba despre o autosesizare, in baza Cartei Universitatii din Bucuresti. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, ca daca in CNE se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat.

Analizele asupra tezei de doctorat a lui Ponta efectuate de Comisia de Etica a UB si de CNE vin dupa ce un al treilea for, respectiv Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat. In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa, potrivit CNATDCU.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, a emis, inaintea sedintei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU si a sustinut ca acest for nu are competenta sa ia decizii legate de doctoratul lui Ponta. Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

La momentul lansarii acuzatiilor, Ponta declara ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.

Premierul a transmis Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) o adresa prin care solicita sa ii fie analizata teza de doctorat sustinuta in 2003. La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat ca membrii CNATDCU care au stabilit ca teza sa de doctorat reprezinta un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "executie mafiota", fara sa fi studiat vreodata o astfel de lucrare, si a precizat ca nu va renunta la titlul de doctor si nici nu va demisiona.

Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Ponta, intrebat daca va demisiona ca Pal Schmitt pentru plagiat:Urmez doar modelul ungar din Romania

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Andronescu:Daca se decide ca teza lui Ponta este plagiat, ar putea fi desfiintata scoala de doctorat
Andronescu:Daca se decide ca teza lui Ponta este plagiat, ar putea fi desfiintata scoala de doctorat

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, ca daca in Consiliul National de Etica se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat.

El Pais a publicat inregistrarea audio a interviului in care Victor Ponta promite ca demisioneaza
El Pais a publicat inregistrarea audio a interviului in care Victor Ponta promite ca demisioneaza

Cotidianul spaniol El Pais a publicat online inregistrarea audio a interviului in care prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, promite ca isi va da demisia daca se va dovedi ca a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

"Ma numesc Paste. Copy Paste". Ce scrie prestigioasa publicatie The Economist despre Victor Ponta

Publicatia The Economist a publicat un articol ironic la adresa premierul roman Victor Ponta.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort
Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu.