Un vicepreședinte ALDE îl acuză pe Iohannis de ”încălcarea gravă a Constituţiei”

Klaus Iohannis
Inquam

Vicepreşedintele ALDE Steluţa Cătăniciu îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis de ”încălcarea gravă a Constituţiei”.

Motivul: şeful statului a declarat că în politică nu funcţionează prezumţia de vinovăţie, aşa cum funcţionează în justiţie.

Cătăniciu susţine că Parlamentul ar trebui să fie obligat să reacţioneze la cele spuse de Klaus Iohannis.

Această declaraţie a dumneavoastră scoate în evidenţă o gândire care se situează în afara democraţiei şi a statului de drept şi care ne aduce aminte de o altă declaraţie, la fel de periculoasă, făcută de un fost ministru tehnocrat al justiţiei, care considera drepturile românilor un lux. Este o declaraţie extremă, surprinzătoare chiar, care ar trebui să oblige Parlamentul României la o reacţie”, i-a transmis Steluţa Cătăniciu preşedinteui Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Vicepreşedintele ALDE susţine că şeful statului a uitat de îndatorirea sa pricipală aceea de garant al Constituţiei ”din dorinţa de a distruge cu orice preţ coaliţia de guvernare PSD-ALDE”.

Citește și
madalina dobrovolschi
Administrația Prezidențială: PSD ar trebui să își rezolve problemele și să-și vadă de guvernare
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

În lumina acestor obligaţii, vă aduc la cunoştinţă un fapt care , în mod cert nu vă este străin, pentru că l-aţi făcut cu premeditare: declaraţia dumneavoastră echivalează cu încălcarea gravă a Constituţiei României!”, i-a mai transmis Cătăniciu preşedintelui în scrisoarea deschisă.

Prezumţia de nevinovăţie nu este un moft, aşa cum consideraţi dumneavoastră, ci este un drept fundamental al oricărui cetăţean, un drept pe care, prin declaraţia dumneavoastră, cât şi prin întreaga atitudine , îl călcaţi în picioare. Aceasta nu reprezintă o favoare pe care dumneavoastră o acordaţi cui doriţi, ci constituie unul din principiile fundamentale ale dreptului penal, o garanţie a statului de drept (pe care îl clamaţi în fiecare zi) şi o valoare fundamentală a spaţiului juridic european”, mai susţine vicepreşedintele ALDE.

Steluţa Cătăniciu îl compară pe Klaus Iohannis cu Traian Băsescu de la care spune că a moştenit apetitul pentru lupta împotriva Parlamentului României, precum şi împotriva oricărui politician care nu este al său.

Deşi v-aţi obişnuit aidoma lui, să împărţiţi oamenii politici din România în buni şi răi –„penali”-, în accepţiunea dumneavoastră, doriţi să daţi uitării faptul că aţi avut calitatea de suspect şi învinuit, adică „penal”, aproape în întreaga dumneavoastră activitate politică începând cu dosarul penal nr. 66/P/2001. În această calitate v-aţi dus la bun sfârşit toate cele trei mandate de primar al Sibiului, începându-l nestingherit pe al patrulea. În această calitate de învinuit - “penal”- , în accepţiunea dumneavoastră, în dosarele nr. 270/P/2006 şi 5/P/2007, în toamna anului 2009 aţi acceptat propunerea majorităţii parlamentare PSD-PNL-UDMR-PC de a fi nominalizat pentru funcţia de prim-ministru al României. În calitatea de om cu probleme penale şi de integritate aţi candidat la cea mai înaltă funcţie în stat, iar românii v-au acordat prezumţia de nevinovăţie şi v-au ales preşedintele acestei ţări”, mai arată Cătăniciu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Craiova, că, în ceea ce priveşte miniştrii cu probleme penale, nu îl interesează dacă primeşte demisii sau demiteri, dar o echipă de guvernare nu trebuie să aibă probleme de integritate.

"În politică nu funcţionează prezumţia de vinovăţie, aşa cum funcţionează în justiţie. Prezumţia de vinovăţie funcţionează pentru o persoană care merge în faţa justiţiei. Pentru un politician care merge în faţa poporului contează integritatea, adică să nu fie suspectat de nimic. E simplu. Aud politicieni, chiar cu probleme penale, că nu sunt vinovaţi şi trebuie să li se acorde prezumţia de vinovăţie. Cum să creadă românii într-un Guvern dacă acolo sunt persoane suspecte sau cercetate penal. Orice ar spune oricine, nu mă convinge. Un guvern trebuie să fie format din oameni curaţi, integri. (şi d-vs ati fost suspectat)", a conchis preşedintele.

Întrebat despre procesele în care a fost implicat, Iohannis a răspuns: "Cu tot respectul, nu am fost suspectat".

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
ALDE îl sprijină în continuare pe ministrul său, Viorel Ilie: Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României
ALDE îl sprijină în continuare pe ministrul său, Viorel Ilie: Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, la finalul şedinţei partidului, că formaţiunea nu renunţă la ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, şi îi menţine în continuare sprijinul.

Administrația Prezidențială: PSD ar trebui să își rezolve problemele și să-și vadă de guvernare
Administrația Prezidențială: PSD ar trebui să își rezolve problemele și să-și vadă de guvernare

Administrația Prezidențială susține că PSD ar trebui să „își vadă de guvernare”, pentru că românii „nu vor scandaluri de partid”.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.