Un proiect PSD elimina pedeapsa cu inchisoare pentru directorii si administratorii companiilor care favorizeaza alte firme

Camera Deputatilor

Un proiect de lege initiat de 34 de deputati PSD, ce propune modificari ale Legii contabilitatii, Legii societatilor comerciale si Legii cooperatiei, elimina pedeapsa cu inchisoarea pentru directorii de companii ce favorizeaza alte firme.

Mai exact, este vorba despre directorii si administratorii de companii ce favorizeaza alte firme, folosesc cu rea-credinta banii societatilor pe care le conduc sau se imprumuta de la acestea peste limita de 5.000 euro permisa de lege si permite distribuirea de dividende trimestrial si nu doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, ca in prezent.

Proiectul, consultat de News.ro, prevede modificarea si completarea Legii nr.82/1991 (Legea contabilitatii), a Legii nr.31/1990 (a societatilor comerciale ) si a Legii nr.1/2005 (privind organizarea si functionarea cooperatiei).

Astfel, proiectul de lege prevede ca, in Legea nr.31/1990 a societatilor comerciale," Art. 272 alineat (1) litera b) si litera c) se abroga".

In Legea nr.31/1990, republicata cu ultimele modificari, Aricolul 272 prevede, la alineatul (1), ca:

Citește și
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, face declaratii de presa la sediul ministerului justitiei
Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de modificare a Codului Penal. Abuzul in serviciu nu va avea prag valoric
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:

a) dobandeste, in contul societatii, actiuni ale altor societati la un pret pe care il stie vadit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societatii, actiuni pe care aceasta le detine, la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;

b) foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;

c) se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii".

Articolul 144^4 permite imprumuturi cu o valoare maxima de 5.000 euro, echivalent in lei.

Potrivit consultantilor fiscali consultati de News.ro, eliminarea celor doua prevederi din Legea societatilor comerciale i-ar favoriza in primul rand pe directorii si administratorii de companii de stat, care scapa de raspundere in cazul in care faptele incriminate nu mai sunt considerate infractiuni.

De altfel, pana acum, de faptele prevazute la articolul 272 au fost acuzati in principal directori de companii de stat.

Initiatorii proiectului propun si atenuarea unei prevederi din Legea 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Proiectul prevede ca: " Art. 113 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, fapta administratorului, a presedintelui societatii cooperative sau a directorului executiv care:a) se imprumuta prin acti sub semnatura privata, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea cooperativa pe care o administreaza; b) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din beneficii fictive".

In forma actuala a legii, Articolul 113 prevede:

"Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda fapta administratorului, a presedintelui societatii cooperative sau a directorului executiv care: a) foloseste cu rea-credinta bunurile sau creditul de care se bucura societatea cooperativa, intr-un scop contrar intereselor acesteia ori in folosul propriu sau pentru a favoriza o alta societate cooperativa ori societate in care are interese direct ori indirect; b) se imprumuta sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea cooperativa pe care o administreaza; c) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din beneficii fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa unei situatii financiare anuale ori contrar celor rezultate din aceasta".

Daca prevederea propusa ar intra in vigoare, sefii de societati cooperative scapa de raspundere penala daca folosesc cu rea-credinta creditul luat de societate sau favorizeaza alte societati si daca platesc sau incaseaza dividende din beneficii fictive.

In ceea ce priveste Legea 82/1991, a contabilitatii, deputatii PSD propun modificarea mai multor articole, in primul rand a articolului 19, alineat 3.

"Repartizarea profitului se inregisreaza in contabilitate pe destinatii, trimestrial si dupa aprobarea situatiilor financiare anuale astfel: a) in cursul exercitiului financiar, optional, pana la 1/2 din profitul contabil net realizat in cursul trimestrului respectiv pe baza balantei contabile. b) Dupa aprobarea situatiilor financiare anuale cu regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar vor fi returnate in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale", prevede proiectul.

In forma actuala, Legea prevede la Art. 19, alineat 3, ca "Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale".

Proiectul mai propune ca dividendele sa se distribuie asocialtilor "proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional, trimestrial, pe baza balantei contabile si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel".

"Acestea se pot plati in mod optional trimestrial, in termenii stabiliti de adunarea general a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile special, regularizarea direferentelor rezultate din distribuirea dividentelor in timpul anului fiscal urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare trebuie sa se faca pana cel mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anualea aferente exercitiului financiar incheiat", prevede proiectul.

Masura ar permite Guvernului sa primeasca dividende de la companiile de stat mai repede, in cursul exercitiului financiar curent, marind incasarile bugetare.

Pe legislatia actuala, Guvernul incaseaza in 2017 doar dividendele aferente profitului din 2016, insa daca propunerea deputatilor PSD intra in vigoare, la buget ar putea intra, trimestrial, si dividende din profitul din anul curent, spun consultantii fiscali.

In plus, actionarilor firmelor private care incaseaza dividende trimestriale vor plati impozit pe dividende in cursul anului, marind de asemenea incasarile bugetului, efect subliniat de catre initiatori.

"Aceasta masura va duce la incasari din impozitul pe dividende in cursul anului fiscal si va da posibilitatea intreprinzatorului de a beneficia de rezultatul muncii prestate pe parcursul anului fiscal", arata nota de fundamentare a proiectului.

Initiatorii nu aduc argumente, in schimb, in nota de fundamentare pentru celelalte modificari propuse care nu au legatura cu dividendele.

Impozitul pe dividende este in Romania de 5%, fiind redus de la 16% incepand din 1 ianuarie 2016.

Proiectul legislativ depus la Senat este semnat de deputatii PSD Romascanu Lucian, Sbirnea Liliana, Axinte Vasile, Babus Radu, Bran Ioana, Budai Marius-Constantin, Caciula Aurel, Calin Ion, Ciolacu Ion-Marcel, Cobuz Maricela, Dobrica Ionela Viorela, Furtuna Mirela, Gaina Mihaita, Lazar Sorin, Lupascu Costel, Musoiu stefan, Neata Eugen, Nita Nicu, Otesanu Daniela, Pale Danut , Petrea Gabriel, Petric Octavian, Pop Andrei, Presura Alexandra, Radu Anisoara, Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin, Simion Lucian-Eduard, Simonis Alfred - Robert, Stancu Florinel, Suciu Vasile-Daniel, stefan Corneliu, Tanasescu Alina-Elena, Visan George-Gabriel si Zamfira Constantin-Catalin.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
CSM acuza ca magistratii nu stiu ce prevede proiectul Legii salarizarii. Ministrul Justitiei: Unele sporuri sunt
CSM acuza ca magistratii nu stiu ce prevede proiectul Legii salarizarii. Ministrul Justitiei: Unele sporuri sunt "in pericol"

Proiectul Legii salarizarii este marul discordiei intre procurori si judecatori. Ministrul Justitiei a fost atentionat astazi in plenul CSM ca magistratii nu au fost informati oficial in legatura cu proiectul colegei sale din Guvern Olguta Vasilescu.

Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de modificare a Codului Penal. Abuzul in serviciu nu va avea prag valoric
Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de modificare a Codului Penal. Abuzul in serviciu nu va avea prag valoric

Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, pentru punerea lor in acord cu deciziile CCR, a anuntat miercuri dimineata ministrul Tudorel Toader.

Sase ani de inchisoare pentru elevii care isi agreseaza profesorii. Proiect de lege controversat in Senatul Romaniei
Sase ani de inchisoare pentru elevii care isi agreseaza profesorii. Proiect de lege controversat in Senatul Romaniei

Elevii sau parintii care lovesc un profesor in timp ce acesta se afla intr-o institutie de invatamant risca sase ani de inchisoare. Cel putin asta prevede un proiect de lege care vine in apararea cadrelor didactice.

Legea salarizarii unice: grila salariilor in Romania pentru urmatorii 5 ani. Opozitia si Victor Ponta critica proiectul
Legea salarizarii unice: grila salariilor in Romania pentru urmatorii 5 ani. Opozitia si Victor Ponta critica proiectul

Un rezumat al proiectului de lege al salarizarii unitare - obtinut de Stirile Pro TV -  ne arata grila salarizarii pentru urmatorii 5 ani in Romania, conform calculelor facute de coalitia de guvernare.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.