UDMR vrea scuze de la Ponta, care a zis ca Tinutul Secuiesc nu exista

UDMR

Un grup de sapte parlamentari ai UDMR i-au cerut presedintelui PSD, Victor Ponta, sa prezinte scuze "in mod public" pentru declaratia facuta la Toplita. Acolo, liderul social-democrat a spus ca pentru el nu exista Tinut Secuiesc.

Parlamentarii UDMR, reprezentanti ai judetelor Mures, Harghita si Covasna, au spus ca declaratia lui Ponta reprezinta "o gafa" si "un gest cu care a umilit o comunitate pasnica".

"Noi vrem sa demonstram ca, asa cum exista tinutul Barsei sau tara Motilor, exista si Tinutul Secuiesc. Tinutul Secuiesc a existat si inainte sa fie domnul Victor Ponta presedintele PSD si va exista si dupa ce domnul Ponta nu va mai fi presedintele PSD. Nu depinde de el", a precizat deputatul Kelemen Hunor, ministru al Culturii.

In schimb, Hunor este convins ca PSD a pierdut alegerile in Ardeal, "de fiecare data", deoarece era considerat un partid post-comunist. "Domnul Ponta, cu experienta si cu ambitiile sale, nu va castiga niciodata in Ardeal cu un discurs antimaghiar", a precizat deputatul UDMR.

Parlamentarii UDMR au mai spus ca sunt "alesii legitimi ai secuimii" si, de douazeci de ani, militeaza pentru legiferarea acestei comunitati, utilizand tribuna Parlamentului, "forumul democratic consacrat dezbaterilor politice".

Citește și
Adunarea Generala a Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc
Ziua maghiarilor din Romania, incinsa de declaratii!
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Pentru reinstaurarea climatului de liniste si convietuire pasnica in tinutul Secuiesc, solicitam scuzele domnului presedinte Victor Ponta, in mod public, pentru «gafa» produsa la Toplita, gest care a umilit o comunitate pasnica", au cerut parlamentarii UDMR.

Presedintele social-democrat, Victor Ponta, a declarat, sambata, la adunarea de la Toplita, ca PSD nu va accepta niciodata o modificare a Constitutiei care sa prevada ca in Romania o alta limba decat cea romana va fi limba oficiala si nici faptul ca in Romania sa existe autonomie pe criterii etnice. El a mai spus ca Ardealul este Romania, ca niciun roman nu trebuie sa plece din locul in care s-a nascut pentru a se simti in tara lui si ca el crede ca tinutul Secuiesc nu este Romania, pentru ca nu exista Tinutul Secuiesc.

Liderul PSD a mai spus ca in 1917 strabunicul sau a dezertat din Armata Austro-Ungara si a trecut in Romania pentru a primi cetatenie romana, astfel ca el are "o datorie morala si personala" sa spuna ca "Ardealul este Romania.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Romanii si maghiarii din Targu Mures comemoreaza
Romanii si maghiarii din Targu Mures comemoreaza "Martie negru"

"Martie negru", asa cum a fost numit conflictul interetnic de la Targu Mures, din urma cu 20 ani, este comemorat pe strazile orasului.

Ziua maghiarilor din Romania, incinsa de declaratii!
Ziua maghiarilor din Romania, incinsa de declaratii!

Proclamarea maghiarei drept "limba oficiala in tinutul Secuiesc" si a zilei de 15 Martie ca "sarbatoare oficiala de interes local in tinutul Secuiesc" a provocat reactii de toate felurile. In timp ce unii spun ca deciziile sunt legale, altii protesteaza.

Presedintele Romaniei catre maghiari:
Presedintele Romaniei catre maghiari: "sa fiti mandri de cetatenia romana"

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, le-a transmis un mesaj maghiarilor cu ocazia zilei de 15 martie. Seful Statului spune ca intelege sentimentul lor de mandrie in aceasta zi, dar le transmite sa fie mandri si de calitatea de cetateni romani.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.