Tur de forta al presedintelui Romaniei in Covasna si Harghita: discutii cu autoritatile locale, vizite si ceremoniale

Ultimul update: Vineri 14 Iulie 2017 00:40
Data publicarii: Marti 11 Iulie 2017 14:08
Categorie: Politic
Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis va merge, peste o saptamana, intr-o vizita in judetele Harghita si Covasna. El va sta de vorba cu membrii comunitatilor locale si cu reprezentantii autoritatilor locale, despre problemele cu care se confrunta.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi, a anuntat ca scopul acestei vizite este cunoasterea problemelor locale, identificarea realitatilor zonei, dar si a elementelor care tin de viitoarea dezvoltare regionala.

In cadrul vizitei, seful statului va participa la o dezbatere cu autoritatile locale, va vizita Complexul Monahal Sumuleu Ciuc, caminul ”Sfantul Stefan” din Miercurea Ciuc, fabrica Perla Harghitei din Sancraieni, iar la finalul zilei va lua parte la un ceremonial militar la Mausoleul de la Marasti, in judetul Vrancea.

Marti, 18 iulie, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va fi in vizita in judetele Harghita si Covasna. Au trecut multi ani de cand un sef de stat nu a mai fost in vizita oficiala in cele doua judete din centrul tarii, iar scopul acestei vizite il reprezinta cunoasterea problemelor locale, identificarea realitatilor zonei, dar si a elementelor care tin de viitoarea dezvoltare regionala”, a anuntat purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis.

Dezbaterea la care va participa presedintele se numeste ”Coerenta si transparenta, exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna” si se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confrunta cei din administratia locala din judetele Harghita si Covasna.

Cele doua judete, e bine de subliniat, au un potential extraordinar de dezvoltare, dar trebuie identificate conditiile care vor face posibila aceasta dezvoltare. (...) Temele care vor fi abordate in cadrul acestei dezbateri: infrastructura, activitati economice si forta de munca la nivel local, capacitatea de colaborare prin intermediul clusterelor si asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, turismul si potentialul de dezvoltare din aceasta zona”, a aratat Dobrovolschi.

Dezbaterea este organizata de Consiliul Judetean Hraghita in colaborare cu Consiliul Judetean Covasna.

Tot pe 18 iulie, seful statului viziteaza si Complexul Monahal Sumuleu Ciuc, purtatorul de cuvant precizand ca Iohannis isi doreste sa sublinieze inca o data importanta pe care o acorda incurajarii traditiilor, respectarii drepturilor si libertatilor prevazute de Constitutie cand vorbim despre libertate religioasa, dar si dezvoltarea parteneriatului intre autoritatile locale si culte in domenii precum cel cultural, social si educational.

Este una dintre cele mai cunoscute zone de pelerinaj din Romania. De asemenea, este cel mai mare complex de acest gen din Europa de Est, adunand credinciosi din Romania si din alte tari. Vizita la acest centru spiritual are un rol foarte clar”, a punctat Dobrovolschi.

De asemenea, tot in cadrului vizitei in Harghita, Iohannis se va opri la caminul ”Sfantul Stefan” din Miercurea Ciuc.

”Va vizita acest camin, si, de asemenea, in incinta acestei institutii, va avea o intalnire cu mestesugari, intreprinzatori si producatori autohtoni. Ca de fiecare data, cand sunt astfel de contexte, presedintele isi doreste sa sublinieze faptul ca sustine agricultura ecologica si, de asemenea, producatorii autohtoni, mestesugarii. Sa nu uitam ca aceste aspecte tin de brandul Romaniei si, daca tot vorbim de potential de dezvoltare in aceasta zona, tocmai aceste lucruri pot face parte din elementele de dezvoltare agroturistica din zona Harghita si Covasna”, a mai spus purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei.

Potrivit estimarilor Administratiei Prezidentiale, deplasarea in judetul Harghita se va finaliza undeva in jurul pranzului cu o vizita la un obiectiv foarte important din punct de vedere economic pentru aceasta zona.

”Este vorba aici despre fabrica Perla Harghitei din Sancraieni, este o fabrica cu traditie in imbutelierea apei minerale. Are capital integral romanesc, ceea ce este un fapt foarte important. Romania se afla pe locul 5 la nivelul Uniunii Europene la capitolul productie de ape minerale, care este, din nou, un fapt care merita adus in prim plan. Tocmai de aceea, seful statului intentioneaza sa sublinieze acest potential pe care il are zona, un potential economic important, tocmai pentru ca exista resurse deosebit de bogate in izvoare de ape minerale”, a precizat Dobrovolschi.

Dupa pranz, Iohannis va merge in judetul Covasna, mai precis in municipiul Sfantul Gheorghe, unde va avea loc o intalnire cu reprezentantii clusterelor, asociatiilor profesionale si incubatoarelor din zona si unde se va discuta despre masurile care ar putea fi luate pentru incurajarea intreprinderilor mici si mijlocii din zona, dar si modul in care acestea ar putea sa aduca o contributie importanta la dezvoltarea economica din judetele Harghita si Covasna.

Totodata, Dobrovolschi a mai spus ca la finalul zilei seful statului va lua parte la un moment special, acesta urmand sa aiba loc la Mausoleul de la Marasti, in judetul Vrancea, ”la exact 100 de ani de la batalie, una dintre cele mai mari desfasurate pe teritoriul Romaniei in Primului Razboi Mondial”.

”Iata, presedintele ia parte la un ceremonial militar, dar, de asemenea, aduce omagii ostasilor romani care si-au pierdut viata in timpul Primului Razboi Mondial. (...) Presedintele vrea sa puna in evidenta contributia remarcabila pe care au avut-o ostasii romani la ceea ce inseamna realizarea Unirii. Si de asemenea, doua aspecte importante - cat este de necesar sa marcam momentele glorioase ale Armatei Romane si Presedintele isi mai doreste sa sublinieze nevoia urgentarii, nevoia intensificarii pregatirilor pentru anul 2018. Sa nu uitam ca vorbim despre Centenarul Marii Uniri si sunt necesare aceste pregatiri foarte serioase”, a conchis Dobrovolschi.

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Klaus Iohannis va participa la un exercitiu multinational in Brasov, cu peste 25.000 de militari si 2.000 de vehicule armate

Klaus Iohannis va participa la un exercitiu multinational in Brasov, cu peste 25.000 de militari si 2.000 de vehicule armate

Parlament

Parlamentul României cere Ucrainei să rezolve rapid situaţia învăţământului în limbile minorităţilor

Liviu Dragnea, despre o eventuală înlocuire a ministrului Liviu Pop: Nu se pune problema

Klaus Iohannis, întâlniri cu trei șefi de stat și lideri ai ONU și NATO la New York

Ședința de Guvern se amână pentru deblocarea unor bani care se vor aloca zonelor afectate de furtuni

Camera Deputaților a respins majorarea la 200 lei a cuantumului alocației pentru copii

Decizia luată de PSD în privința legii anti-fumat. Dragnea: Poziția mea e clară

SRI

Alt scandal în SRI. Fostul ofiţer Daniel Dragomir, audiat la Comisia parlamentară de control

Ponta: Coldea era mai prieten cu Liviu Dragnea, eu eram mai prieten cu George Maior

Protest ”extrem” al deputatului Florin Roman: a stat în greva foamei 3 ORE

Dragnea, despre vizita lui Ponta la DNA: "Sunt trist"

Liviu Pop, în plenul Senatului: Greşelile se pot corecta, erorile nu

Tudose a stabilit o prioritate după dezastrul de duminică: ”Stabilim un sistem de alarmare funcţional”