Tudorel Toader: Joia viitoare voi prezenta conținutul și concluziile raportului referitor la activitatea DNA

×
Codul embed a fost copiat

Laura Codruța Kovesi rămâne în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupție.

Presat de coaliţia PSD-ALDE să ia o decizie, Ministrul Justiţiei a declarat joi seară că abia săptămâna viitoare va prezenta un raport despre activitatea acestei instituţii, fără să precizeze dacă acesta implica şi o cerere de revocare din funcţie a Codruței Kovesi.

Deşi ziariştii au insistat să îi adreseze întrebări, Tudorel Toader a plecat iute după ce a făcut această declaraţie. Ministrul se întorsese din Japonia, unde a participat la evaluarea marilor proiecte pentru regenerare urbană, în timp ce în ţară se desfăşura un "festival al inculpaţilor", cum a numit şefa DNA atacul declanşat la adresa instituţiei de fostul deputat Vlad Cosma, condamnat în prima instanţă la cinci ani pentru corupţie.

Sinteza declarațiilor lui Tudorel Toader

La solicitarea doamnei prim-ministru, am revenit în țară, date fiind dezbaterile în spațiul public la funcționarea sistemului judiciar.

Citește și
laura codruta kovesi
Kovesi, despre cum a reușit Vlad Cosma să înregistreze în sediul DNA Ploiești
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Înainte de a accepta demnitatea de ministru, am discutat cu liderii coaliției de guvernare. Am primit garanții de neimplicare a factorului politic în deciziile pe care le voi lua, ceea ce s-a respectat și se respectă.

Astăzi, înaintea ședinței de Guvern, am avut o întrevedere cu doamna prim-ministru referitoare la evaluarea activității ministerului public, solicitându-i să comunic public rezultatele evaluării, indiferent care vor fi acestea.

Potrivit legii, voi prezenta în camerele reunite ale Parlamentului raportul privind activitatea desfășurată la nivelul ministerului public, DIICOT și DNA.

Prezentarea respectivului raport constituie o obligație a ministrului Justiției, este prevăzută în articolul 79 din legea organizării judiciare.

Distinct de raportul pe care îl voi prezenta în Parlament, săptămâna viitoare, în cursul zilei de joi, la o oră pe care o voi anunța în timp util, voi face o informare de presă în care voi prezenta conținutul și concluziile raportului cu referire la activitatea DNA.

Toader, chemat de premier mai repede în țară

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri seară, că va avea o discuţie privind DNA cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, joi, înaintea şedinţei Guvernului, ea evitând să se pronunţe dacă va exista o decizie privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Domnul ministru Toader mâine va fi în ţară şi vom avea o discuţie înaintea şedinţei de Guvern, domnul ministru va vorbi despre argumentele pe care le-a luat în calcul (...) Îi voi solicita domnului Tudorel Toader să aibă o declaraţie în ceea ce priveşte decizia dumnealui după ce vom avea o discuţie DNA", a declarat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a mai spus că este îngrijorată atunci când vede că „pot fi fabricate probe împotriva unui prim-ministru".

„Nu cred pot eu să spun dacă cineva poate sau nu mai poate conduce DNA. Pentru mine este important ca cetăţenii să aibă încredere în instituţiile statului, să aibă încredere în justiţie. Trebuie să le redăm oamenilor credibilitatea în justiţie. Eu sunt îngrijorată, nu mă simt confortabil cand văd că pot fi făcute probe pentru un prim-ministru", a mai afirmat premierul.

La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a spus, miercuri, că se aşteaptă ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să facă „ce trebuie făcut” în ceea ce priveşte posibila revocare din funcţia de şef DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

„Mă aştept să facă ceea ce crede că trebuie făcut, condus de bunul simţ şi de experienţa pe care o are şi de ceea ce se întâmplă în societate şi în justiţie”, a declarat Liviu Dragnea la intrarea în sediul PSD, întrebat dacă se aşteaptă ca ministrul Justiţiei să ceară revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Dragnea a spus că Tudorel Toader este unul dintre cei mai îndreptăţiţi să ia o decizie. „Cred că este unul dintre cei mai îndreptăţiţi şi mai formaţi oameni din România în acest moment pentru a lua o decizie argumentată într-un fel sau altul”, a mai spus liderul PSD.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, la Antena 3, referindu-se la acuzaţiile vizând DNA, că nu sesizează Inspecţia Judiciară pentru că ar însemna o întârziere, spunând că are ca variante să prezinte oricând raportul privind DNA sau să prezinte în Parlament raportul privind Ministerul Public, conform legii. El a precizat că raportul va conţine o măsură, fără a spune care va fi aceasta.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut, miercuri seară, o conferinţă de presă în care a spus că nu are niciun motiv să îşi dea demisia, pentru că a respectat legea în tot ceea ce a făcut. Ea a afirmat că în acest scandal nu este vorba despre Kovesi, ci despre „asaltul asupra justiţiei".

„Nu cred că acest atac este întâmplător, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care inculpaţii spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi şi despre procurorii care şi-au făcut treaba, ci vizează îngenuncherea poporului român şi umilirea cetăţenilor", a declarat Kovesi.

Întrebată de jurnalişti dacă ştie la ce raport a făcut referire Tudorel Toader, Kovesi a spus că nu ştie şi că nu a mai discutat cu ministrul Justiţiei. „Nu ştiu despre ce raport este vorba, nu am discutat cu ministrul Justiţiei. Singura discuţie a fost în faţa dumneavoastră, la CSM, când s-a dezbătut raportul de control. De atunci nu am mai avut nicio discuţie cu ministrul, nu mi s-au cerut date, informaţii", a declarat Kovesi.

De asemenea, întrebată dacă este pregătită pentru orice decizie a ministrului Justiţiei, Kovesi a răspuns: „Nu am avut nicio discuţie cu ministrul Tudorel Toader, nu mi-a cerut explicaţii. Am avut o discutie cu procurorul general al României, i-am spus că urmează să ăi trimitem o informare. Sunt aici de patru ani, am un mandat pe care trebuie să îl duc la bun sfârşit. Ministrul Justiţiei ştie ce criterii are în vedere, dacă are în calcul aceasta variantă".

Scandalul vizând DNA s-a declanşat după ce Antena 3 a difuzat, duminică seară, o înregistrare cu fostul deputat PSD Vlad Cosma, care susţine că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea de la DNA Ploieşti ar fi încercat să facă dosare în baza unor „probe fabricate" pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiţă. Vlad Cosma a susţinut, de asemenea, că şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Călin Popescu Tăriceanu: Asistăm la guvernarea prin dosare penale
Călin Popescu Tăriceanu: Asistăm la guvernarea prin dosare penale

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că există o „guvernare prin dosare penale”, susţinând că DNA s-a transformat într-un instrument politic.

Kovesi, despre cum a reușit Vlad Cosma să înregistreze în sediul DNA Ploiești
Kovesi, despre cum a reușit Vlad Cosma să înregistreze în sediul DNA Ploiești

Procurorul-şef al DNA a declarat miercuri că fostului deputat Vlad Cosma, martor cu identitate protejată într-o cauză, i s-a ridicat protecţia în cursul zilei de luni, pentru că şi-a devoalat singur faptele pe care le-a dat în declarații.

Kovesi nu își dă demisia: ”Atacul la adresa DNA nu e întâmplător. Asistăm la un festival disperat al inculpaților”
Kovesi nu își dă demisia: ”Atacul la adresa DNA nu e întâmplător. Asistăm la un festival disperat al inculpaților”

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a susținut miercuri o conferință de presă. Este prima reacție publică după ce mai mulți politicieni i-au cerut ministrului Justiției să o demită.

Carmen Dan i-a cerut lui Kovesi să revoce detașarea polițiștilor nominalizați de Vlad Cosma
Carmen Dan i-a cerut lui Kovesi să revoce detașarea polițiștilor nominalizați de Vlad Cosma

Ministrul de Interne, Carmen Dan, i-a solicitat șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, să revoce detașarea a doi polițiști care ar apărea în înregistrările fostului deputat Vlad Cosma.

Fostul deputat Vlad Cosma, despre audierea la DNA: „N-am știut că voi fi chemat. O să mă prezint săptămâna viitoare”
Fostul deputat Vlad Cosma, despre audierea la DNA: „N-am știut că voi fi chemat. O să mă prezint săptămâna viitoare”

Fostul deputat Vlad Cosma a explicat, marți seara, că nu s-a prezentat la DNA Ploiești, unde a fost citat ca martor într-un dosar, pentru că este în vacanță. Totodată, el și-a arătat disponibilitatea de a merge la sediul anticorupție săptămâna viitoare.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.