Traian Basescu si Victor Ponta au participat la ceremoniile de Ziua Armatei. Presedintele a refuzat sa dea mana cu premierul

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, alaturi de mai multi ministri, au participat, sambata, la Carei, la manifestarile de Ziua Armatei Romane.

Traian Basescu si Victor Ponta nu au schimbat insa nicio vorba si nici macar nu s-au salutat. In discursul tinut in fata militarilor, seful statului a spus din nou ca teritoriul dintre Prut si Nistru este pamant romanesc. Presedintele a dat mana doar cu reprezentantii Armatei, dar nu si cu premierul si cu membrii Guvernului.

Basescu: Misiunile Armatei au fost intotdeauna in deplin acord cu interesele natiunii romane

Misiunile Armatei au fost intotdeauna in deplin acord cu interesele natiunii romane, a declarat, sambata, la Carei, presedintele Traian Basescu, precizand ca Armata Romana are, in prezent, o noua misiune - aceea de a apara teritoriul dobandit in Marea Neagra prin procesul de la Haga.

"Ziua Armatei inseamna jertfa a peste 800.000 de militari romani, militari care au cazut la datorie, militari disparuti in cel de-al doilea razboi mondial sau militari raniti in cel de-al doilea razboi mondial. Dar Ziua Armatei ne trimite cu gandul si la razboiul de independenta din 1877 si la primul razboi mondial, unde aceeasi armata, care prin traditie a aparat interesele poporului roman, si-facut datoria", a declarat Traian Basescu, la Carei, la manifestarile de Ziua Armatei Romane.

Citește și
basescu - ponta
Scandalul "Victor Ponta - ofiter acoperit". Comisia de Control al SIE sustine ca Traian Basescu nu a incalcat nicio lege
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Seful statului a precizat ca a avut "un sentiment profund de mandrie si recunostinta" in vizitele oficiale, cand a mers la cimitirele militarilor romani.

"Fie ca sunt cele din Ungaria, cele din Cehia, cele din Slovacia, sunt locuri in care Armata Romana si-a dat jertfa de sange nu numai pentru propriul teritoriu al natiunii romane, dar si pentru libertatea Europei", a spus el.

Traian Basescu s-a referit si la misiunile Armatei din istoria recenta, legata si de mandatul sau de zece ani ca presedinte.

"As vrea astazi, aici, sa multumesc Armatei Romane pentru modul in care si-a facut datoria in Irak, in Afganistan, in Balcani, in Kosovo in mod deosebit, dar si in misiunile pe care le-am indepliunit in Africa. Au fost momente de dupa inceputul democratiei, de la 1989 incoace, momente in care Armata Romana si-a dovedit capacitatea de a apara interesele statului roman si dincolo de frontierele tarii", a afirmat presedintele. Basescu a subliniat ca Armata Romana are misiunea de a apara si teritoriul dobandit in Marea Neagra in urma Procesului de la Haga.

"O noua misiune aparuta pentru Armata Romana in ultimii zece ani este apararea si conservarea teritoriului dobandit prin procesul de la Haga, in Marea Neagra. Flota de razboi a Romaniei, trupele terestre situate in Dobrogea au obligatia si misiunea sa apere acesti peste 10.000 de kilometri patrati dobanditi in Marea Neagra si care inseamna resurse uriase pentru sistemul energetic national", a spus Traian Basescu. El a mai afirmat ca misiunile Armatei Romane au fost intotdeauna intr-un deplin acord cu interesele tarii.

"Misiunile Armatei Romane au fost intotdeauna intr-un deplin acord cu interesele natiunii romane, cu interesele tarii, iar astazi, la zi de sarbatoare, permiteti-mi, in calitate de comandant al Armatei, sa multumesc Armatei Romane nu numai pentru ce a facut in istorie, dar si pentru modul in care si-a indeplinit misiunile in cei zece de ani de mandat pe care i-am avut ca presedinte al Romaniei. La multi ani, Armata Romana! Comandantul Armatei va multumeste", a declarat presedintele Traian Basescu, in incheierea discursului sau.

Ponta, la Carei: Multumesc Regelui Mihai pentru ceea ce a facut pentru integritatea tarii

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Carei, ca Armata si Biserica au fost cele care, in vremuri de restriste, au mentinut identitatea și unitatea nationala, el amintind ca in 25 octombrie este si ziua Regelui Mihai, caruia i-a multumit pentru ceea ce a facut pentru integritatea tarii.

"In urma cu 70 de ani, aici, printr-un sacrificiu extrem de greu, Armata Romana a indreptat ceea ce oameni politici, in mod nedrept, au adus ca suferinta Romaniei prin Dictatul de la Viena atunci cand Transilvania, parte a Tarii Romanesti, a Romaniei, a poporului roman, a fost indepartata de la trupul tarii si cred ca este momentul in care sa multumim Armatei Romane si sa ne angajam ca niciodata asemenea tragedii nu vor mai fi permise in tara noastra si impotriva poporului roman", a declarat premierul Victor Ponta, la manifestarile organizate la Carei de Ziua Armatei Romane.

Premierul a precizat ca 25 octombrie este "o zi cu semnificatie speciala" intrucat este si ziua de nastere a Regelui Mihai.

"Este o zi cu semnificatie speciala si vreau, in numele Guvernului Romaniei, pentru ca azi, 25 octombrie, este ziua de nastere a Majestatii sale, Regele Mihai, sa-i urez «La multi ani», sanatate si sa-i multumesc pentru ceea ce a facut pentru integritatea si identitatea noastra nationala", a afirmat Ponta. Totodata, el a mai spus ca Armata si Biserica au fost cele care, in vremuri de restriste, au mentinut identitatea si unitatea nationala.

"Vreau sa spun ca, intr-adevar, Armata, Biserica, Casa Regala ne-au sprijinit in momente dificile si noi, noile generatii, avem obligatia sa ducem aceste valori mai departe. In numele Guvernului, cred insa ca trebuie sa anuntam si sa sprijinim Armata Romana nu doar multumindu-le si apreciindu-le activitatea nu din ultimii 10 sau 20 de ani, ci inca de la razboiul de independenta, dar avem si obligatia sa asiguram conditiile de care Armata Romana are nevoie pentru a-si indeplini cu succes toate misiunile", a subliniat Victor Ponta. El a precizat ca, dupa o perioada dificila in care resursele financiare alocate Armatei Romane au fost "la un nivel absolut insuficient", in ultimii doi ani a crescut bugetul Ministerului Apararii.

De la inceputul campaniei electorale, a fost pentru prima data cand presedintele si premierul s-au aflat impreuna la acelasi eveniment. Sambata se implinesc 70 de ani de cand armata romana a eliberat la Carei, ultima brazda de pamant romanesc ocupata de armata hortista.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Traian Basescu confirma ca se va inscrie in PMP, dupa plecarea de la Cotroceni:
Traian Basescu confirma ca se va inscrie in PMP, dupa plecarea de la Cotroceni: "Vreau sa construiesc un partid nou"

Traian Basescu a confirmat, joi, inainte de plecarea la Bruxelles, ca se va inscrie in Partidul Miscarea Populara (PMP), dupa ce mandatul sau de la Cotroceni va lua sfarsit.

Scandalul
Scandalul "Victor Ponta - ofiter acoperit". Comisia de Control al SIE sustine ca Traian Basescu nu a incalcat nicio lege

Parlamentarii din Comisia de Control al SIE sustin ca nici Traian Basescu, nici Consiliul Suprem de Aparare al Tarii, nu au acces la informatii despre identitatea ofiterilor acoperiti.

Traian Basescu la plecarea in Italia, la summitul de la Milano:
Traian Basescu la plecarea in Italia, la summitul de la Milano: "Am o singura boala". VEZI aici ultimele analize medicale

Traian Basescu participa, joi si vineri, la Summitul Asia - Europa de la Milano. La plecare, presedintele a sustinut o declaratie de presa de pe aeroportul Henri Coanda, care a fost transmisa LIVE pe www.stirileprotv.ro.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.