Traian Basescu s-a inscris in PMP: "Va garantez ca voi ramane un politician extrem de incomod"

Traian Basescu, Eugen Tomac (centru) - AGERPRES

Traian Basescu este din nou membru de partid. Vineri, s-a inscris in Miscarea Populara, al carui mentor si lider de facto a fost inca de la inceput.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Fostul sef de stat a sustinut ca a luat decizia ca urmare a atacurilor repetate la adresa sa, inclusiv din partea unor institutii.

Voalat, Traian Basescu a aratat cu degetul, catre Parchetul General, care a redeschis multe dosare pe numele sau, dupa ce a plecat de la Palatul Cotroceni si si-a pierdut imunitatea.

In prezenta catorva zeci de de simpatizanti, Traian Basescu a redevenit membru al unui partid politic. Au trecut 10 ani si 10 luni de cand era ales presedintele Romaniei si a fost obligat sa renunte la carnetul de membru PD, in 2004.

Citește și
Traian Basescu
In ce partid s-ar putea inscrie Traian Basescu din toamna. "Nu voi fi numai partenerul dumneavoastra"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Basescu a mentionat ca va ramane, in noua sa postura, un politician extrem de incomod. Fostul sef al statului a adaugat ca un alt motiv al revenirii sale in politica este legat de drepturile omului. El a mai spus ca un argument major al reintrarii pe scena politicii interne este acela ca doreste sa lase mostenire o miscare populara.

Mai tarziu, Traian Basescu a publicat pe pagina sa de Facebook documentul care atesta inscrierea sa in PMP. Insa fostul sef de stat a "uitat" sa blureze si numerele de telefon trecute in act, asa ca multi simpatizanti l-au sunat sa-l felicite pentru revenirea pe scena politica.

"Presedintele mi-a raspuns la telefon", "Am sunat si mi-a raspuns", "L-am sunat sa-l felicit si mi-a raspuns", "Doar ce-am vorbit la telefon cu presedintele", au scris zeci de utilizatori pe reteaua de socializare.

La sediul PMP au fost prezenti zeci de sustinatori ai fostului sef de stat. Unii dintre acestia au purtat pancarte pe care era scris: "Basescu respect, noi suntem copiii statului de drept!".

Sinteza principalelor declaratii ale lui Traian Basescu:

- "Primul si cel mai important motiv al revenirii mele in viata politica este legat de ceea ce se intampla incepand cu data de 22 decembrie 2014. O campanie furibunda de denigrare a celor doua mandate pe care le-am avut la Cotroceni, o negare a transformarilor prin care a trecut tara in acest interval de zece ani, transformari extrem de importante care au consolidat statul de drept. si, de asemenea, efortul urias pe care-l depun trusturi mass-media, dar spre surprinderea mea, institutii ale statului pe care le-am consolidat in timpul mandatelor, pentru discreditarea mea personala. De aceea, singura solutie pe care o am este sa revin in viata politica, sa-mi apar si cele doua mandate si sa ma apar in fata valului de denigrari."

- "Am constatat in aceste 11 luni de la terminarea mandatului ca viziunii si efortului de consolidare a institutiilor statului trebuia sa-i mai adaug ceva si n-am facut-o. O voi face acum, ca om politic de opozitie, si anume respectul pentru drepturile omului. (...) Omul si cand este vinovat are dreptul la o ancheta corecta si la un proces corect. Nu un proces determinat de campanii mass-media dupa care sa se ia magistratii si sa se ia decizii impotriva vietii, libertatii unui om".

- "Am vazut o haituire despre care am crezut ca nu mai este posibila in Romania dupa cei zece ani de mandat. Am crezut ca institutiile au inteles ca sunt limite. Dar, se pare ca nu. Abia au asteptat eliberarea locului de la Cotroceni pentru a reveni la vechile naravuri, sa fie folosite ca instrumente de prigoana a politicienilor incomozi. Va garantez ca voi ramane un politician extrem de incomod. Fara sa vreau razboi, dar niciodata nimeni n-o sa-mi inchida gura. Tactica asta s-a aplicat si inainte sa devin presedinte. Vad ca imediat ce mi-am terminat mandatul de presedinte a fost reinviata. Ceea ce inseamna ca am avut dreptate atunci cand am spus ca nu am infrant sistemul, ci doar l-am ingenuncheat. Imediat ce am plecat s-a ridicat din nou in picioare. Sistemul trebuie sa inteleaga ca democratia nu este facultativa, oamenii nu pot fi hartuiti pentru ca asa vrea un sef de institutie".

- Va garantez ca voi ramane un politician extrem de incomod. Fara sa vreau razboi, dar niciodata nimeni n-o sa-mi inchida gura.

- Am avut dreptate cand am spus ca nu am infrant sistemul ci doar l-am ingenunchiat. Sistemul trebuie sa inteleaga ca democratia nu este facultativa.

- Nemaiputand sa las mostenire un PDL, o sa las o miscare populara.

 

Decizia anuntata de fostul presedinte al Romaniei nu este o surpriza, in conditiile in care, pe 1 octombrie, a afirmat ca - pana pe 10 octombrie - va deveni membru al Partidului Miscarea Populara (PMP). "Cert este ca pana pe 10 octombrie ma voi inscrie in Partidul Miscarea Populara, aici nu mai exista dubii. (...) Si nu cred ca-i stric nimic lui Liviu Dragnea, ca inteleg ca a ramas singurul candidat, ca asa a vrut poporul pesedist ca sa aiba unul cu care sa mearga la sigur", a spus la acea vreme Basescu, potrivit Agerpres, care cita Adevarul.

Intrebat daca Statutul PMP permite o eventuala candidatura la presedintia partidului a unui nou membru, Basescu a aratat ca nu a luat aceasta decizie si ca va trebui gasita o formula in acest sens.

"Se face si un congres inainte, dar eu nu am luat decizia de a fi presedintele partidului, pentru ca obiectivul meu este sa construiesc un partid plecand de la experienta pe care o am, ceea ce nu inseamna ca neaparat trebuie sa fiu autoritatea executiva zero a partidului. Este suficienta autoritatea politica pe care o am. Vreau sa o creez o a treia forta politica, un partid nou, care sa nu fi fost implicat in toate compromisurile perioadei de tranzitie si, de aceea, sunt si reticent in a ma aseza in pozitia de numarul 1. Ca ce semnal nou dai cand te asezi intr-o pozitie executiva de prim rang intr-un partid. Va trebui sa gasim o formula care sper eu ca va fi gasita. Nu cred ca vom avea probleme sa gasim o astfel de formula, cert este ca vreau sa transfer acestui partid toata experienta mea. Nu va fi un partid rigid", a detaliat fostul presedinte.

Intrebat despre proiectul M10, Basescu considera ca acesta nu poate fi etichetat ca fiind unul esuat din punct de vedere politic.

"M 10 a fost conceput putin naiv, fara sa insemne ca nu are forta electorala. Dar a fost conceput putin naiv, adica un partid care nu s-a ingrijit sa aiba un sediu, un partid care nu s-a ingrijit sa tina niste evidente ale membrilor. Partea organizatorica zic eu nu a functionat la M10, dar partea politica nu avem de ce sa o consideram ca fiind un esec", a adaugat Traian Basescu.
 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Traian Basescu:
Traian Basescu: "PNL-ul este un partid molusca"

Traian Basescu a sustinut ca, in comparatie cu PD-ul, PNL-ul este mult mai flexibil si mai fara coloana vertebrala.

In ce partid s-ar putea inscrie Traian Basescu din toamna.
In ce partid s-ar putea inscrie Traian Basescu din toamna. "Nu voi fi numai partenerul dumneavoastra"

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, duminica, la Alba Iulia, ca, probabil, din toamna se va inscrie in Partidul Miscarea Populara.

Eugen Tomac:
Eugen Tomac: "Traian Basescu va sustine in mod deschis candidatul PMP pentru Primaria generala a Capitalei"

Presedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat ca partidul pe care il conduce se afla intr-un parteneriat cu fostul presedinte Traian Basescu, care sustine procesul de consolidare al PMP.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.