Basescu, prima aparitie: O majoritate parlamentara a crezut ca poate face tandari statul de drept

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a tinut primul discurs dupa invalidarea referendumului organizat pentru demiterea sa si intoarcerea la Palatul Cotroceni. El a vorbit in fata diplomatilor romani, la Palatul Cotroceni.

"In fata strainilor suntem egali si nu au de ce sa ne izoleze, ori sa nu ne primeasca in Schengen." Sunt mesajele pe care diplomatii romani le-au primit direct de la Traian Basescu, pentru a le transmite in tarile, in care se afla, in misiune.

Inainte de orice, Traian Basescu a vrut ca diplomatii invitati la Cotroceni sa auda de la el ce s-a intamplat in Romania incepand cu 3 iulie, cand partidele de la putere au decis suspendarea sa din functie.

Primele actiuni oficiale ale presedintelui Traian Basescu de la intoarcerea la Palatul Cotroceni sunt, marti, participarea la Reuniunea Anuala a Diplomatiei, primirea secretarului general al OSCE si a mai multor ambasadori.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la intalnirea cu diplomatii romani, ca, in perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentara a considerat ca "poate face tandari statul de drept", ceea ce a facut ca Romania sa fie "pusa sub lupa" aliatilor sai.

Citește și
Ioan Rus
Rus: Ii sfatuiesc pe Ponta si Antonescu sa negocieze cu Basescu; alta solutie nu exista
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- "Din pacate, in luna iulie, in perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentara a considerat ca poate face tandari statul de drept (...) prin revocari, prin emiteri de OUG care au blocat functionarea institutiilor".

- Asta a facut ca reactia aliatilor nostri sa fie extrem de puternica, pentru ca majoritatea parlamentara nerezultata in alegeri a incalcat in mod repetat criteriile de la Copenhaga, in mod deosebit criteriile politice.

- Aceste criterii ne obliga la stabilitatea care ne garanteaza democratia, si cand incepi cu destiturea sefilor celor doua Camere si a presedintelui, aici nu mai are nimeni niciun dubiu asupra incalcarii grosolane a criteriilor de la Copenhaga.

- Nu mai vorbim de respectarea drepturilor minoritatilor.

- "Sigur, o alta proba este ca Ministerul de Interne nu a mers pana acolo incat sa falsifice cifrele din listele electorale, este o alta proba ca institutiile statului au ramas verticale indiferent cine s-a asezat din punct de vedere politic deasupra lor"

- Aceste lucuri au facut ca Romania sa fie pusa sub lupa aliatilor nostri si in mod deosebit a Comisie Europene care este garantul respectarii tratatelor UE. A fost surprinzator pentru mine ca politiceni de varf din Romania nu au recunoscut Comisiei Europene un drept, acela de a veghea la respectarea criteriilor politice in drepturile membre. Cred ca prin atitudine ne-am facut foarte mult rau. Sunt capitale in care nu se mai invita ambasadorul Romaniei.

- Situatia in Romania a fost resetata datorita faptului ca institutiile statului de drept au ramas in picioare chiar si cu acest atac puternic. Am vazut ca sunt politicieni care isi aroga pozitia de salvgardare. Eu am fost aici si am vazut. Salvgardarea Romaniei ss-a facut pentru ca institutii ale statului roman au ramas in picioare chiar in ciuda atacului.

- Institutiile statului de drept au ramas in functiune.

- Credinta unor politicieni ca odata ajunsi la guvernare trebuie sa-si anexeze institutiile statului. Nu la Guvern, ci la partid. Ce s-a intamplat ne-a aratat ca acest lucru nu mai e posibil. Acesta este un mesaj pe care va cer sa il sustineti pentru ca avem toate argumentele.

- N-a venit niciun politican strain sa voteze la CCR.

- Institutiile statului de drept au ramas in functiune in aceatsa perioada de eroare politica si cred ca a fost o proba de foc pe care au trecut-o. Nu spun ca au trecut-o perfect, dar au trecut-o.

- Roadele sunt resetarea abuzurilor politice si revenirea la situatia anterioara.

- Sunt mesaje pe care diplomatia romaneasca are datoria sa le prezinte pentru ca sunt reale.

- In Romania s-a investit incredere enorma, nu numai din punct de vedere politic, dar si al securitatii aliatilor nostri. Iar reactia aliatilor a fost una generata de supriza pe care am generat-o. Iar pe de alta parte, reactia a fost generata de dezamagire. Iar mesajul nostru acum trebuie sa fie cel corect, adica "Dragi aliati, institutiile statului roman isi vor duce misiunea pana la capat."

- Revenind la politica externa. As vrea sa subliniez ceea ce subliniem de ani de zile, la fiecare intalnire. Romania isi mentine obiectivele stategice de pana acum. Intamplarile dupa 29 iulie nu modifica politica externa a Romaniei in niciun fel. Directia este Vest. Cei care ne pot garanta ceea ce avem ca obiectiv, cresterea nivelului de trai al romanilor, sunt partenerii nostri. Cele doua elemente de politica externa fundamentala a Romaniei raman valabile si in continuare.

- "Am vazut destule reveniri la abordari din perioada comunismului si parca mi se pare ca una poate fi foarte bine adaptata la situatia noastra, cu o singura modificare. stiti ca se tot dadea celebrul citat, daca nu stii te invatam. Pe noi UE are toata disponibilitatea sa ne invete. Daca nu poti, te ajutam si avem, slava Domnului, destui bani pentru asistenta tehnica pe care trebuie doar sa ii cheltuim. Dar, daca nu vrei, nu te mai obliga nimeni, te abandonam. Nu se poate spune ca Romania ca nu a fost ajutata, ca nu a fost invatata, dar, daca clasa ei politica nu vrea, UE o va abandona".

"De aceea, cred ca este esential ca aceasta clasa politica, buni, rai, astia suntem, sa aiba acea abordare politica care sa dovedeasca ca Romania vrea sa mearga inainte, alaturi de aliatii nostri. Nu avem alta solutie, iar drumul nostru nu este spre Est, nici cultural. Sigur, spre Est avem toata amicitia, dar toate interesele noastre sunt spre Vest".

- De asemenea, se impune, si din acest punct de vedere va voi solicita raportari trimestriale, se impune cresterea nivelului de valorificare a parteneriatelor.

- Probabil, in cel mai scurt timp voi lua decizia sa se instaleze si la Cotroceni un sistem de comunicatii direct cu ambasadele, pentru a preveni intamplari pe care le-am trait in care mesajul presedintelui nu se transmite catre misiuni diplomatice. Daca voi constata ca se mentine aceasta tendinta, vom comunica direct. Sper sa nu fie cazul, odata cu venirea domnului ministru Corlatean, dar daca va fi cazul o voi face fara retineri.

- Parteneriatul cu Japonia functioneaza la parametri normali, as spune. Guvernul japonez si-a asumat proiectul de conectare a metroului bucurestean cu aeroportul. Cu tot necazul marelui cutremur care a avut loc anul trecut, Japonia nu a dat niciun pas inapoi de a se retrage din acest proiect.

- Proiectul cu Republica Chineza a inceput sa dea roade. 

- Pe aceste parteneriate am exigenta ca ambasadorii sa faca trimestrial o raportare cu privire la evolutiile acestor parteneriate si mai ale sa semnaleze probleme care apar in tara in parteneriatele cu firmele.

- Bineinteles, informatia nu trebuie sa vina doar la mine, ci si la Ministerul de Externe.

- Republica Moldova ramane o prioritate pentru noi. Pentru UE, Rep. Moldova este povestea de succes a parteneriatului estic. Este cea mai reusita cooperare intre UE si o tara a parteneriatului estica. Am vazut unele declaratii care vizau Rep. Moldova in NATO. As avea rugamintea ca, chiar daca vin de la inalti demnitari, ca Rep Moldova si-a declarat neutralitatea.

- Limba oficiala este limba moldoveneasca si speram ca acest lucru sa se schimbe. 

- Cand la Chisinau se va schimba pozitia legata de NATO o vom sustine, dar deocamdata..

- Devine pentru noi o conditie de prioritate sa intram in zona Euro.

- Romania nu va merge inapoi. Sau in orice caz, nu sub presedintia mea.

- Nu stiu cum isi poate imagina cineva o Romanie izolata. O romanie cu care nu vobeste nimeni, iar ambasadorii sunt separati de ceilalti.

- Revin la teza teza intiala: institutiile staului au reactionat perfect si au ramas in picioare.

- Sunt institutii care nu pot fi atinse de oamenii politici, indiferent de majoritati.

- Avem asa numietele agentii independente, care inca nu au nivelul de autonomie fata de politic, pe care ar trebui sa-l aiba. Iar Institutul National de Statistica a refuzat sa raspunda comenzi politice. Ceea ce nu se intampla cu Agentia de Reglementare a Energiei.

- Institutii fundamentale ale statului au demonstrat ca pot functiona.

- Cred ca avem un proiect national deja. Romania este acum in pericolul de a pierde bani si ma uit cu compatimire la faptul ca politicneii din opozitie si de la putere isi arunca unul-altuia cine e vinovat, desi nu s-a produs inca efectul. De aceea cer tuturor ambasadorilor din tarile membre UE sa transmita ca Romania are nevoie de sprijin iar proiectul national este absorbtia fondurilor.

- Mie mi se pare ca strategia Dunarii devine un proiect extrem de important.

- Rinul si Dunarea pot deveni o coloana vertebrala economica puternica a Uniunii.

- Aliatii si prietenii nostri nu au motive sa ne respinga intrarea in Schengen. Proba este ca institutiile statului de drept au functionat chiar daca politicienii si-au asumat actiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care va rog pe toti ambasadorii sa il sustineti"

- "Greselile oamenilor politici nu pot sa duca la anularea drepturilor pe care romanii le aveau".

PROGRAMUL OFICIAL DE MARTI AL LUI TRAIAN BASESCU

Primele actiuni oficiale ale presedintelui Traian Basescu de la intoarcerea la Palatul Cotroceni sunt, marti, participarea la Reuniunea Anuala a Diplomatiei, primirea secretarului general al OSCE, a mai multor ambasadori romani, precum si a unei delegatii a companiilor Exxon Mobil si OMV-Petrom.

Administratia Prezidentiala a transmis luni un anunt de presa privind programul public al presedintelui Basescu pentru ziua de marti, cele patru actiuni urmand sa aiba loc la Palatul Cotroceni.
Astfel, la ora 11.00, in programul presedintelui figureaza participarea la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

La ora 13.00, este programata primirea la Palatul Cotroceni a ambasadorului Lamberto Zannier, secretarul general al OSCE.
De asemenea, la ora 14.00 sunt prevazute primiri ale mai multor ambasadori romani.

De la ora 15.00, presedintele Traian Basescu urmeaza sa primeasca o delegatie a companiilor Exxon Mobil si OMV - Petrom.

Seful Cancelariei prezidentiale, Cristian Diaconescu, a declarat, duminica seara, la B1TV, ca presedintele Traian Basescu va sustine o declaratie publica in momentul pe care-l va simti prielnic, mentionand ca sefii de misiuni ai Romaniei vor fi primiti, marti, la Palatul Cotroceni.

"Ca orice politician cu experienta, va face o declaratie publica atat de asteptata in momentul pe care-l va simti prielnic. Nu stiu cand va fi acest moment. In orice caz, va fi luni si marti reuniunea anuala a diplomatiei. Marti vor veni, conform traditiei de ani si ani de zile, sefii de misiuni ai Romaniei la Cotroceni.

Sigur ca exista o serie de elemente de mesaj pe care le va transmite, avand insa in vedere mai ales dimensiunile de politica externa pe care Presedintia urmeaza sa le sustina in anul 2013 si ceea ce reprezinta teme fundamentale de politica externa pe care, Romania de data aceasta, trebuie sa le parcurga in acest an", a precizat Cristian Diaconescu.

Informatii privind o posibila declaratie sau chiar conferinta de presa a presedintelui Traian Basescu au circulat saptamana trecuta, inca de luni seara, insa seful statului nu a avut inca o aparitie publica de la intoarcerea la Palatul Cotroceni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Nunta Elenei Basescu. Emil Boc si Traian Basescu canta
Nunta Elenei Basescu. Emil Boc si Traian Basescu canta "Treceti batalioane romane Carpatii". VIDEO

Petrecerea de nunta a Elenei Basescu s-a tinut intr-un cort urias, amplasat in curtea palatului. Mesenii au fost serviti cu mancaruri traditionale, cum ar fi sarmalutele, dar si cu preparate sofisticate: pasta de jambon, rulada de curcan sau caviar.

Rus: Ii sfatuiesc pe Ponta si Antonescu sa negocieze cu Basescu; alta solutie nu exista
Rus: Ii sfatuiesc pe Ponta si Antonescu sa negocieze cu Basescu; alta solutie nu exista

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a declarat, duminica seara, ii sfatuiesti pe liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, sa negocieze cu presedintele Traian Basescu, pentru ca alta solutie nu exista.

Ponta despre eventuala noua suspendare a lui Basescu: Nu mai putem lua un asemenea risc pentru tara
Ponta despre eventuala noua suspendare a lui Basescu: Nu mai putem lua un asemenea risc pentru tara

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca nu crede ca se mai poate lua decizia suspendarii din nou a presedintelui Traian Basescu, deoarece ar implica un risc prea mare pentru tara.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.