Traian Basescu: Imediat cum se publica rezultatul alegerilor in Monitorul Oficial convoc Parlamentul

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu se afla la Bruxelles, unde sustine primele declaratii de presa dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

Stirea este in curs de actualizare!

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- "Un mesaj al discutiilor este legat de disciplina bugetara si se leaga de faptul ca numai politici bugetare solide sunt favorabile cresterii economice. Bugete orientate spre investitii. Bugetele nationale trebuie sa aibe in vedere cheltuielile care sunt destinate cresterii economice prin investitii."

- "S-a revenit asupra unui mesaj important care este legat de faptul ca sunt state precum Romania care au aplicat politici ferme in perioada 2012-2012 pentru restabilirea echilibrelor macroe-conomice. Romania va avea un deficit sub 3%. Atata timp cat ai un deficit mai mic de 3% din PIB se vine cu resursa pentru investitii. Sigura ca e dificil de explicat, dar este un element care este de natura sa ajute statele care au facut eforturi de ajustare. De exemplu internetul de banda larga. Sunt cu deficitul sub 3%, imi trebuie un proiect, dar daca as imprumuta de pe piata as depasi deficitul si atunci vine UE si ma ajuta fara sa depasesc parametrii. Totul este sa avem proiecte."

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Cineva din PSD a discutat in numele lui Basescu pentru a obtine sprijin; va fi exclus
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

- "Avem six-pack-ul care se refera la guvernanta economica si two-pack-ul care vizeaza normele necesare sistemului bancar unic, daca vreti, sau Uniunii Bancare. "

- "Colegiuitorii trebuie sa realizeze rapid directiva cu privire la modul de redresare a bancilor, daca prin sistemul de supraveghere s-a constat ca trebuie sa se intre intr-un proces de redresare, modul de restructurare si modul de garantare a depozitelor. Deci sistemul are o legislatie proprie si pana in iunie 2013 Parlamentul trebuie sa asigure aceasta legislatie."

- Unul dintre obiectivele majore este ruperea cercului vicios dintre banci si state. Pana acum bancile faceau pocinogul iar statul platea. Acum se incearca o rupere a acestor entitati."

- "Sistemul care se creeaza permite ruperea legaturiii dintre obligatiile statului si obligatiile private ale bancii. Intrebarea este de unde banii daca nu mai sunt bugetele. Raspunsul este din Mecanismul European de Stabilitate." 

- "Sarcina pentru co-legiuitor, Consiliu si parlament, este ca in perioada urmatoare sa creeze legislatia necesara unui Mecanism Unic de Rezolutie. Presedintele BCE-ului ca si presedintele Eurogrupului au obligatia sa prezinte Consiliului la urmatoarea reuniune o imagine a acestul Mecanism de Rezolutie".

- "Cresterea competitivitatii este un alt element fundamental. Eu am exprimat in ideea mea eca oricat am pune sub control sistemul bancar prin Sistemul Unic de Supraveghere, cat timp nu facem din competitivitate un element care sa stea in atentie politicilor guvernamentale nu vom ajunge la o relansare reala."

- "In interiorul UE exista discrepante uriase in domeniul competitivitatii, intre Germania si Angla, intre Romania si Grecia. Simpla restabilizare macroeconomica si un eventual proces in care datoriile statului sa scada nu este suficient. Ne-am obisnuit sa spunem despre noi ca suntem saracii Europei, ceea ce nu este neadevarat, insa la nivel european saracia este un fenomen in crestere si care nu se intampla numai in Romania, este un fenomen generalizat, cresterea saraciei. Sigur ca la noi salariile sunt foarte mici, comparativ cu grecia spre exemplu, dar un grec care are un salariu de 1000 de euro plateste 600-700 de euro chirie pe un apartament de 2 camere. In Romania 80-90 % sunt proprietari."

- "Trebuie analizate consecintele sociale ale crizei in fiecare stat membru."

- "In ceea ce priveste Siria, pe fond mesajul este ca trebuie sa se dea atentie relatiei cu Consiliul National de Eliberare din Siria, dar cu prudenta necesara, avand ca au fost identificate in acest Consiliu chiar grupari teroriste. Acest consiliu poate fi un partener al UE in procesuld e diminuare a populatiuei, fie ca vorbim de cei nevoiti sa se refugieze in afara Siriei, fie ca vorbim de victimele acestui conflict."

- "Singurele 2 tari care mai aveau obiectiuni de discutarea in urmatorul JAI despre accesul Bulgariei si Romaniei, s-a luat decizia ca in martie sa se discute din noua despre accesul Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen. Sper ca daca nu facem nicio trasnaie acasa sa avem in sfarsit o confirmare unanima a dreptului care ni se cuvine prin tratatul de aderare."

- "Nu ne-am intalnit cat a fost dansul la Bruxelles."

- "Din cate stiu Kelemen Hunor a avut o intalnire cu PPE la Bruxelles, dar intrebati-o pe Anca Boagiu. N-as discuta probleme interne aici, dupa ce aterize la Bucuresti..."

- "Eu va spun parerea mea, alegerile s-au desfasurat normal, iar rezultatul nu a fost influentat."

- "Eu nu mai am nicio grija doamna legat de acest lucru."

- "Eu v-am spus ce ne-am angajat toti, daca veti citi concluziile va veti convinge. Avem un Parlament atat de mare incat la intelepciunea lui...va dati seama cati intelepti sunt acolo... 

- "Am inteles ca au fost niste speculatii, cum credeti ca ma duceam la fotografia de familie cu un document fara sa vreau ca acest lucru sa nu se vada?"

- "Domnului Barroso, domnului presedinte Hollande si altor lideri. Era in interesul Romaniei ca acel document sa fie dat. E na, despre Schengen...

- "Imediat ce se publica documentul convoc Parlamentul, rezultatul alegerilor in Monitorul Oficial, convoc Parlamentul. Actualul Parlament isi termina mandatul pe data de 19. O sa ma gandesc in avion daca convoc pe 19 la ora 13.00..sau..Discutam acasa."

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Imagini de la Bruxelles. Traian Basescu discuta cu liderii UE, la Summitul PPE si Consiliul European
Imagini de la Bruxelles. Traian Basescu discuta cu liderii UE, la Summitul PPE si Consiliul European

Traian Basescu participa la Consiliul European de Iarna de la Bruxelles. Presedintele a fost prezent si la Summitul PPE, organizat de obicei anterior reuniunilor Consiliului European.

Ponta: Cineva din PSD a discutat in numele lui Basescu pentru a obtine sprijin; va fi exclus
Ponta: Cineva din PSD a discutat in numele lui Basescu pentru a obtine sprijin; va fi exclus

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca exista o problema in PSD data de faptul ca "cineva din partid" a vorbit cu alti membri ai PSD, in numele lui Traian Basescu, pentru a obtine sustinerea pentru o eventuala desemnare ca premier.

Ce ii raspunde Basescu lui Antonescu in
Ce ii raspunde Basescu lui Antonescu in "circul" numirii premierului Romaniei

Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, declara ca presedinte Traian Basescu le solicita politicienilor "sa nu-l implice in niciun fel in eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale".

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.