Reactiile politicienilor moldoveni, dupa ce Basescu a depus cerere pentru cetatenie. "Vrea sa candideze la presedintie"

×
Codul embed a fost copiat

Traian Basescu vrea sa fie cetatean al Republicii Moldova, si impreuna cu sotia sa a depus o cerere in acest sens.

In prezent, cererea lor se afla in etapa de avizare, urmand ca apoi sa fie examinata de catre seful statului moldovean, Nicolae Timofti.

Desi termenul legal este de un an, solicitarea fostului presedinte roman ar putea fi examinata in regim prioritar, fiind vorba de o persoana cu statut special, a precizat pentru Radio Chisinau, Ana Samson, consultant principal pentru relatii publice al presedintiei moldovene.

Vestea a fost comentata pe larg, vineri, in Parlamentul din Chisinau. Unii deputati moldoveni banuiesc ca Traian Basescu vrea sa se inscrie in campania prezidentiala din Moldova. Constitutia ii interzice deocamdata acest lucru.

Fostul presedinte Traian Basescu a depus cererea pentru obtinerea cetateniei Republicii Moldova in 8 martie. Asta in conditiile in care Chisinaul este in fierbere dupa ce Curtea Constitutionala de peste Prut a decis ca Parlamentul nu mai are voie sa aleaga presedintele. Pentru prima data in 8 ani, cetatenii vor alege seful statului. Asa ca pe holurile parlamentului din Chisinau cererea lui Traian Basescu a starnit discutii contradictorii.

Citește și
Traian Basescu - AGERPRES
Traian Basescu, mesaj pentru premierul Dacian Ciolos: "Stai cu plagiatorul Toba si te faci ca nu vezi cangrena din jurul tau"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ina Supac, deputatul Partidului Comunistilor: "Cred ca vrea sa candideze la presedintie."

Veaceslav Untila, Deputatul Partidului Liberal: "Il invitam sa facem politica impreuna."

Igor Dodon, lider PSRM: "Vrea sa vina sa tulbure apele si la noi."

Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a propus in gluma pe Traian Basescu intr-o comisie parlamentara care ar aduce modificari la Codul Electoral.

Vladimir VORONIN, lider PCRM: "Traian Basescu, noi il propunem pe Basescu. Se potriveste perfect."

Chiar daca reuseste sa obtina cetatenia inainte de alegerile prezidentiale din Moldova, Traian Basescu nu poate candida la functia de presedinte pentru ca nu a locuit 10 ani pe teritoriul statului moldovenesc. Teoretic, conditia ar putea fi eliminata insa de catre Curtea Constitutionala de la Chisinau.

Traian Basescu nu a comentat astazi informatiile.

Fostul presedinte declara inca in iulie 2013 - dupa o vizita in Republica Moldova - ca dupa ce isi va termina mandatul de presedinte al Romaniei va cere, 'poate', cetatenia moldoveana in semn de respect si dragoste pentru Republica Moldova si oamenii ei.

O saptamana mai tarziu, Traian Basescu spunea ca este decis 'categoric' sa ceara cetatenia Republicii Moldova, mentionand ca si-ar dori ca romanii sa traiasca intr-o singura tara. 'Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am pe amandoua', a spus el.

In aprilie 2015, Traian Basescu si-a reiterat dorinta de a deveni cetatean al Republicii Moldova, doar ca atunci situatia politica din Moldova nu era favorabila unui astfel de demers, scrie Moldova.org. Totusi, presedintele moldovean Nicolae Timofti a spus atunci ca nu sunt probleme. 'Avand in vedere ca dumneavoastra ati oferit multor cetateni moldoveni cetatenia romana, cred ca nu este o problema ca noi sa va acordam cetatenia Republicii Moldova', a afirmat la acea vreme Nicolae Timofti.

Tot in aprilie 2015, Basescu a fost decorat de presedintele Nicolae Timofti cu ordinul 'Stefan cel Mare', decoratia militara suprema a Republicii Moldova.

Distinctia i-a fost acordata 'in semn de profunda gratitudine pentru contributia sa deosebita la promovarea stabilitatii, securitatii si democratiei in regiune si pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova in procesul de formare a cadrelor din domeniile apararii, securitatii si asigurarii ordinii publice', potrivit presedintiei de la Chisinau.

La Chisinau vor avea loc anul acesta alegeri prezidentiale, mandatul actualului sef al statului, Nicolae Timofti, expirand pe 23 martie. Potrivit prevederilor constitutionale actuale, la presedintia Moldovei nu pot candida decat cei care au cetatenia acestei tari si locuiesc sau au locuit pe teritoriul ei cel putin 10 ani. Insa deja Constitutia a fost modificata de curand, schimbandu-se modul in care e ales presedintele, care in ultimii ani a fost votat de Parlament, insa de acum inainte va fi ales ca in Romania.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Partidul lui Traian Basescu a ratat inscrierea oficiala. Ce au observat procurorii la sigla PMP
Partidul lui Traian Basescu a ratat inscrierea oficiala. Ce au observat procurorii la sigla PMP

Partidul Miscarea Populara, condus de fostul presedinte al Romaniei, a ratat inscrierea in registrul partidelor politice si, implicit, inregistrarea oficiala.

Traian Basescu, mesaj pentru premierul Dacian Ciolos:
Traian Basescu, mesaj pentru premierul Dacian Ciolos: "Stai cu plagiatorul Toba si te faci ca nu vezi cangrena din jurul tau"

Traian Basescu a declarat ca premierul Dacian Ciolos se va compromite, pana la urma, pentru ca ii are alaturi in Guvern pe "plagiatorul" Petre Toba si pe "academicianul Curaj" si nu ia o masura in acest sens.

Fostul presedinte Traian Basescu va fi urmarit penal, pentru episodul
Fostul presedinte Traian Basescu va fi urmarit penal, pentru episodul "Imi dau demisia in 5 minute" din 2007

Judecatoria sectorului 5 a admis vineri cererea depusa de Parchetul General privind redeschiderea urmaririi penale impotriva fostului presedinte Traian Basescu in legatura cu o declaratie pe care acesta a facut-o in 2007.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.