Titus Corlatean, la intalnirea cu noul sef NATO: Deciziile summitului din Tara Galilor privind Rusia trebuie mentinute

Titus Corlatean

Titus Corlatean s-a intalnit, marti, cu noul sef al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul de Externe subliniind in cadrul intrevederii necesitatea mentinerii deciziilor adoptate la summitul din septembrie privind relatia cu Rusia.

In acest sens, ministrul roman de externe a aratat ca nu sunt intrunite conditiile pentru o revizuire a acestora, scrie Mediafax.

Cu prilejul intrevederii, au fost trecute in revista rezultatele summitului NATO din Marea Britanie (4-5 septembrie), ministrul roman de externe evocand "prioritatea majora ce trebuie acordata implementarii complete si in termenele prevazute a deciziilor reuniunii la varf din Tara Galilor in materie de aparare colectiva", informeaza MAE, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

"Exprimand satisfactia cu privire la masurile adoptate de NATO pentru reasigurarea Aliatilor estici, inclusiv Romania, in contextul crizei ucrainene, seful diplomatiei romane a accentuat importanta punerii in aplicare cat mai rapide a Planului de actiune pentru cresterea nivelului de reactie (Readiness Action Plan), ca element de baza pentru consolidarea securitatii Aliantei", precizeaza sursa citata.

Titus Corlatean a afirmat ca Romania va contribui activ la conturarea reactiei pe termen lung a NATO fata de situatia de securitate din Marea Neagra, pledand, in acelasi timp, pentru intarirea raporturilor de cooperare ale Aliantei cu partenerii estici - in special cu Georgia, Ucraina si Republica Moldova.

Citește și
Deveselu
Armata americana preia, vineri, comanda asupra bazei antibalistice de la Deveselu
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Potrivit MAE, seful diplomatiei a subliniat necesitatea mentinerii deciziilor adoptate la summitul din Tara Galilor privind relatia cu Rusia, aratand ca nu sunt intrunite conditiile pentru o revizuire a acestora.

Totodata, demnitarul roman a evidentiat progresele inregistrate, conform calendarului stabilit, in dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta, prin intermediul Bazei de la Deveselu.

Corlatean i-a adresat secretarului general NATO invitatia de a efectua o vizita oficiala in Romania in cursul anului 2015, in vederea aprofundarii dialogului bilateral pe tema de interes si actualitate de pe agenda NATO, invitatie care a fost acceptata, mai informeaza MAE.

Noul secretarul general al NATO a multumit Romaniei pentru contributia sa politica si militara, de substanta, in cadrul Aliantei, cu referiri speciale la participarea romaneasca la operatiunile conduse de NATO, la consolidarea capacitatii Aliantei de a raspunde noilor provocari de securitate si la dezvoltarea cooperarii NATO cu partenerii si cu celelalte organizatii internationale relevante. Totodata, Jens Stoltenberg a salutat angajamentul Romaniei de coordonare a fondului de asistenta voluntara pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, precum si decizia de crestere a bugetului apararii, se mai arata in comunicatul MAE.

Conform textului declaratiei summitului din Tara Galilor, din 4-5 septembrie, sefii de stat si de guvern din NATO au decis ca, atat timp cat Rusia continua sa intervina militar, sa inarmeze separatistii si sa alimenteze instabilitatea in Ucraina, Alianta va sprijini sanctiunile impuse de UE, G7 si alte organizatii, care reprezinta "o componenta esentiala a eforturilor internationale generale menite a raspunde conduitei destabilizatoare a Rusiei".

Subliniind ca "valoarea strategica" a unui parteneriat intre NATO si Rusia bazat pe respectarea dreptului international, liderii Aliantei si-au exprimat regretul ca, in prezent, nu sunt intrunite conditiile pentru o astfel de relatie. "Pe cale de consecinta, decizia NATO de a suspenda orice cooperare practica civila si militara intre NATO si Rusia ramane in vigoare", se arata in declaratia summitului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Rusia promite ca va lua masuri fata de amplasarea scutului american antiracheta in Romania
Rusia promite ca va lua masuri fata de amplasarea scutului american antiracheta in Romania

Reprezentantul Moscovei la NATO a acuzat SUA ca submineaza securitatea regionala prin amplasarea scutului antiracheta in Europa si a promis ca Rusia va lua masuri dupa ce armata SUA a preluat comanda asupra unei baze militare din Romania, relateaza RT.

Armata americana preia, vineri, comanda asupra bazei antibalistice de la Deveselu
Armata americana preia, vineri, comanda asupra bazei antibalistice de la Deveselu

Fortele Navale americane vor prelua vineri, in cadrul unei ceremonii, comanda asupra bazei militare de la Deveselu, unde vor fi instalate sisteme antiracheta ale NATO, relateaza site-ul publicatiei Stars and Stripes.

"Cum puteti dormi noaptea cand protejati oficialii corupti?" Mesajul dur lansat de Victoria Nuland pentru Europa Centrala

"Cum puteti dormi noaptea cand protejati oficialii corupti de urmarirea judiciara?". Mesajul extrem de dur vine de la Victoria Nuland, subsecretarul de stat american, care ii critica, fara sa dea nume, pe unii lideri ai tarilor central europene.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.