Contradictii intre Senat si CCR in cazul imunitatii lui Dan Sova. Cerintele lui Tariceanu pentru judecatori

×
Codul embed a fost copiat

Senatorii il apara pe Dan Sova si nu se grabesc sa scrie hotararea privind votul din 25 martie, in cazul fostului ministru, desi Curtea Constitutionala i-a obligat de saptamana trecuta.

"Asteptam motivarea deciziei", a declarat marti presedintele Senatului, iar colegii de la PSD spun ca si cu hotararea scrisa procurorii tot nu il vor putea aresta pe Sova, pentru ca senatorul si-a pastrat imunitatea.

Profitand de Pastele catolic si de cel ortodox, senatorii sunt in a treia saptamana de concediu. Doar seful lor a trecut marti pe la birou, insa nu ca sa redacteze hotararea privind rezultatul votulului dat de Senat in 25 martie, in cazul Sova.

Calin Popescu Tariceanu: "Trebuie intai motivarea Curtii. Totul se face institutional. Eu nu am primit inca de la Curte nimic."

Cu alte cuvinte, presedintele Senatului vrea sa vada scris negru pe alb cum isi motiveaza judecatorii constitutionali decizia prin care obliga Senatul sa publice in Monitorul Oficial actul care consemneaza rezultatul votului.

Citește și
Calin Popescu Tariceanu la votul pentru Sova
Tariceanu anunta ca votul in cazul Sova NU va fi reluat. "Parlamentul nu va primi indicatii politice de la nicio institutie"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Pe 25 martie, 79 dintre alesi au fost de acord cu ridicarea imunitatii lui Sova. 67 dintre ei s-au opus. In ciudat acestui vot, presedintele Senatului a invocat un articol din regulament potrivit caruia cererea de ridicare a imunitatii nu a intrunit voturile necesare, motiv pentru care fostul ministru Sova si-a pastrat imunitatea.

Intre timp, alesii au modificat statutul parlamentarilor astfel incat votul dat pe 25 martie ar permite acum arestarea lui Dan Sova.

Social democratii vor ca hotararea sa fie scrisa in baza vechiului regulament sau antedatata. Liberalii, pe de alta parte, sustin ca un astfel de document ar fi impotriva Constitutiei si sunt hotarati sa-l conteste imediat ce va fi publicat.

Florin Iordache, deputat PSD: "Sa tinem cont si de hotararea CCR si de legea care era in acel moment, trebuie o hotarare care sa consemneze rezultatul si atat. E foarte clar ca nu i s-a ridicat imunitatea."

Ludovic Orban, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor: "In mod evident, in momentul in care BP al Senatului va catadicsi sa redacteze sa publice in Monitor o hotarare, o vom ataca la CCR."

Intre timp, Dan Sova nu poate fi retinut sau arestat. Procurorii DNA pot trimite Senatului o noua cerere de ridicare a imunitatii fostului ministru, insa numai daca aduna probe noi impotriva sa.

Tariceanu propune organizarea unei intalniri informale intre conducerea Senatului si CSM

Presedintele Senatului a transmis, prin intermediul unei declaratii de presa, ca in ultimul timp, ”si-au facut simtita prezenta in spatiul public si in relatia bilaterala o serie de diferente de abordari si opinii intre Senatul Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii”, care ”s-au manifestat prin declaratii publice polemice ale unor reprezentanti ai celor doua institutii si prin sesizarea inaintata Curtii Constitutionale a Romaniei de catre CSM”.

”Avand in vedere aceasta imprejurare, faptul ca Parlamentul se afla intr-o faza avansata de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constitutiei si necesitatea promovarii dialogului intre autoritatile statului pentru solutionarea unor potentiale disfunctionalitati, maine 15 aprilie a.c., voi face urmatoarea propunere membrilor Biroului Permanent al Senatului: Organizarea cat mai curand posibil, la Palatul Parlamentului, a unei intalniri informale intre membrii Biroului Permanent al Senatului si membrii CSM, la care participantii sa exprime in mod liber si fara o ordine de zi prestabilita problemele cu care se confrunta in relatia bilaterala si in exercitarea atributiilor constitutionale intre cele doua institutii”, a anuntat Tariceanu.

Potrivit presedintelui Senatului, ”in urma unui astfel de dialog constructiv, vor putea fi identificate o serie de probleme pe care Parlamentul le-ar putea solutiona in viitorul apropiat in cadrul procesului legislativ”. ”Voi ruga membrii Biroului Permanent al Senatului sa exprime un punct de vedere la urmatoarea sedinta a BP dupa ce-si vor fi consultat colegii din grupurile parlamentare in legatura cu oportunitatea unei astfel de intalniri si cu formatul dezbaterilor pe care il vom propune CSM”, se mai arata in declaratia de presa semnata de Calin Popescu Tariceanu.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la faptul ca Senatul a respins solicitarea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii senatorului PSD Dan Sova, fara a emite o hotarare si dupa ce majoritatea senatorilor prezenti, in conditii de cvorum, au votat pentru aprobarea cererii procurorilor. Din cele 151 de voturi exprimate atunci in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii a fost transmisa Curtii Constitutionale dupa ce, in 25 martie, Senatul nu a incuviintat cererea Directiei Nationale Anticoruptie de avizare a arestarii preventive a lui Dan Sova, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor.

"Faptul ca Senatul a transmis o simpla comunicare, care nu echivaleaza cu o hotarare constituie in fapt un refuz de solutionare a cererii formulate de ministrul justitiei cu privire la incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Dan-Coman Sova, aspect care situeaza in mod clar Senatul in conflict juridic de natura constitutionala cu autoritatea judecatoreasca", a scris CSM in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, referitor la sesizarea presedintelui CSM, in urma votului in cazul Sova, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta hotararea care atesta rezultatatul votului. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a transmis ca Senatul se va conforma deciziei CC privind cazul Sova, adaugand ca” in cei 25 de ani de la Revolutie, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotarari negative” si ca decizia CC schimba cutuma parlamentara.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
PNL cere demisia lui Tariceanu dupa decizia CCR.
PNL cere demisia lui Tariceanu dupa decizia CCR. "Ponta va incerca sa acopere subiectul Sova, poate reduce TVA la 2%"

Dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a admis sesizarea sefului CSM si a constatat ca exista conflict de natura constitutionala intre autoritati, liberalii fac declaratii de presa pe acest subiect

Tariceanu anunta ca votul in cazul Sova NU va fi reluat.
Tariceanu anunta ca votul in cazul Sova NU va fi reluat. "Parlamentul nu va primi indicatii politice de la nicio institutie"

Presedintele Senatului a luat pozitie luni vizavi de criticile fata de modul in care s-a votat impotriva cererii DNA de incuviintare a arestarii preventive in cazul lui Dan Sova

Tariceanu, despre discutarea cererii DNA in cazul senatorului PSD Dan Sova:
Tariceanu, despre discutarea cererii DNA in cazul senatorului PSD Dan Sova: "Aici nu e fabrica de trimis la esafod"

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, ca solicitarea privind incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Dan Sova a ajuns la Senat si va merge la Comisia juridica.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.