Tariceanu, cu Juncker langa el: Europa a inghitit comunitatile si are o logica diferita decat cea imaginata de fondatori

Ultimul update: Duminica 14 Mai 2017 06:37
Data publicarii: Joi 11 Mai 2017 14:15
Categorie: Politic
Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, in discursul sustinut dupa alocutiunea lui Jean-Claude Juncker in plenul Parlamentului, ca Uniunea Europeana s-a indepartat de gandirea parintilor fondatori.

Presedintele ALDE a sustinut ca, in Romania, domeniul cel mai putin reformat fata de perioada comunismului este ”versantul represiv al statului”.

Cele mai putine transformari le-a avut versantul represiv al statului prin institutiile de forta, prin parchete, prin destule curti de justitie, fantoma comunismului inca mai bantuie. Mentalitatea, comportamentul si procedurile nu s-au primenit suficient (...) Tocmai aceasta componenta pare a fi apreciata de unii functionari de la Bruxelles.

Cel putin atunci cand trateaza cu Romania, anumiti functionari ai CE par sa fi pierdut stiinta parintilor fondatori de a recunoaste imediat si de a raspunde hotarat derapajele discretionare si autoritare ale agentiilor represive ale statului”, a afirmat Tariceanu.

El a continuat afirmand ca nu trebuie inlocuita Cortina de Fier cu ierarhizarea statelor membre in interiorul UE.

”N-ar trebuie sa lasam azi sa cada in locul Cortinei de Fier care separa candva Europa occidentala de Europa dominatiei sovietice alte cortine, de data aceasta de catifea, menite sa opereze distinctii intre statele membre (...) Europa a inghitit comunitatile si procedeaza dupa o logica diferita decat cea imaginata de fondatori. Astazi directivele inlocuiesc deliberarea, alterori scenariile la care nu au contribuit sunt botezate putere de codecizie, ni se propune alteori rute catre viitor ce comporta mai multe viteze”, a apreciat Tariceanu, in prezenta presedintelui Comisiei Europene in plenul Parlamentului Romaniei.

”Este de neconceput daca luam in serios spiritul care a pus in miscare constructia europeana ca statele membre sa fie distribuite in grupuri pe verticala deciziei politice. Unele pe scena, altele in loja, ultimele la periferie. Este inacceptbil ca dinamica convergentei sa fie inlocuita de un proces de ierarhizare a capacitatii de decizie si nivelului de dezvoltare”, a incheiat presedintele ALDE.

Calin Popescu Tariceanu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Sageti verbale in Parlament. Tariceanu: Ati depasit timpul! Basescu: Da, dar spun lucruri mai interesante decat dumneavoastra

Sageti verbale in Parlament. Tariceanu: Ati depasit timpul! Basescu: Da, dar spun lucruri mai interesante decat dumneavoastra

Sevil Shhaideh

Dosarul lui Sevil Shhaideh, discutat în Biroul Permanent al PSD. ”Privim cu îngrijorare”

Ministrul Educației își analizează ”perlele”. Ce spune despre greșeli și erori

PNL amenință Guvernul si PSD cu Curtea Constituționala

Ministrul Sănătății, testat de premier: ”Câte tulpini are vaccinul?”

Guvernul acordă ajutoare financiare bisericilor afectate de furtuni: aproape 1 milion de euro

Parlamentul României cere Ucrainei să rezolve rapid situaţia învăţământului în limbile minorităţilor

liviu dragnea

Liviu Dragnea, despre o eventuală înlocuire a ministrului Liviu Pop: Nu se pune problema

Klaus Iohannis, întâlniri cu trei șefi de stat și lideri ai ONU și NATO la New York

Ședința de Guvern se amână pentru deblocarea unor bani care se vor aloca zonelor afectate de furtuni

Camera Deputaților a respins majorarea la 200 lei a cuantumului alocației pentru copii

Decizia luată de PSD în privința legii anti-fumat. Dragnea: Poziția mea e clară

Alt scandal în SRI. Fostul ofiţer Daniel Dragomir, audiat la Comisia parlamentară de control