Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Tariceanu, cu Juncker langa el: Europa a inghitit comunitatile si are o logica diferita decat cea imaginata de fondatori

Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, in discursul sustinut dupa alocutiunea lui Jean-Claude Juncker in plenul Parlamentului, ca Uniunea Europeana s-a indepartat de gandirea parintilor fondatori.

Presedintele ALDE a sustinut ca, in Romania, domeniul cel mai putin reformat fata de perioada comunismului este ”versantul represiv al statului”.

Cele mai putine transformari le-a avut versantul represiv al statului prin institutiile de forta, prin parchete, prin destule curti de justitie, fantoma comunismului inca mai bantuie. Mentalitatea, comportamentul si procedurile nu s-au primenit suficient (...) Tocmai aceasta componenta pare a fi apreciata de unii functionari de la Bruxelles.

Cel putin atunci cand trateaza cu Romania, anumiti functionari ai CE par sa fi pierdut stiinta parintilor fondatori de a recunoaste imediat si de a raspunde hotarat derapajele discretionare si autoritare ale agentiilor represive ale statului”, a afirmat Tariceanu.

El a continuat afirmand ca nu trebuie inlocuita Cortina de Fier cu ierarhizarea statelor membre in interiorul UE.

”N-ar trebuie sa lasam azi sa cada in locul Cortinei de Fier care separa candva Europa occidentala de Europa dominatiei sovietice alte cortine, de data aceasta de catifea, menite sa opereze distinctii intre statele membre (...) Europa a inghitit comunitatile si procedeaza dupa o logica diferita decat cea imaginata de fondatori. Astazi directivele inlocuiesc deliberarea, alterori scenariile la care nu au contribuit sunt botezate putere de codecizie, ni se propune alteori rute catre viitor ce comporta mai multe viteze”, a apreciat Tariceanu, in prezenta presedintelui Comisiei Europene in plenul Parlamentului Romaniei.

”Este de neconceput daca luam in serios spiritul care a pus in miscare constructia europeana ca statele membre sa fie distribuite in grupuri pe verticala deciziei politice. Unele pe scena, altele in loja, ultimele la periferie. Este inacceptbil ca dinamica convergentei sa fie inlocuita de un proces de ierarhizare a capacitatii de decizie si nivelului de dezvoltare”, a incheiat presedintele ALDE.

 

Sursa: News.ro, Data publicarii: 11 Mai 2017
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed