Suspendarea presedintelui Traian Basescu. Tariceanu a anuntat CAND se va vota in Parlament si cine ar putea fi interimar

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca a inceput demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atat din Senat, cat si din Camera, initiativa legata de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

CITITI in acest articol:

-►PC sustine demersul de suspendare

-► Calendarul lui Tariceanu

-► Motivele pentru care vor sa-l suspende pe Traian Basescu

Citește și
Ludovic Orban
Ludovic Orban respinge ideea unei noi suspendari a lui Traian Basescu: "O aberatie, o prostie fara margini"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

-► UDMR NU sustine demersul lui Tariceanu

-► Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban despre suspendare: Diversiune ieftina

-► Sarbu, intrebat ce castiga cetatenii din suspendarea lui Basescu: Nimic. Aici nu e vorba de cetateni

-► Blaga: ACL nu se afla alaturi de cei care initiaza suspendarea, argumentele sunt ”copilarii”

-► Firea: PSD va discuta despre suspendarea lui Basescu si va lua o decizie; sunt doua curente in partid

-► Elena Udrea: Nu cred ca se va ajunge la suspendarea presedintelui

Calendarul lui Tariceanu

Astfel, luni, de la ora 12.00, Tariceanu s-a intalnit cu liderii grupurilor parlamentare de la Senat, principalul subiect fiind negocierea ponderii in Biroul permanent si in comisii - prilej cu care va prezenta si cererea de suspendare. El a mentionat ca cererea de suspendare trebuie sa aiba minimum o treime din semnaturile deputatilor si senatorilor, urmand a fi inaintata Curtii Constitutionale, pentru obtinerea avizului consultativ.

”Dupa acest aviz, cererea va fi suspusa votului Parlamentului si va intra in vigoare. Calendarul pe care doresc sa il fac public este 23 septembrie, votul Parlamentului in plenul reunit, pe baza cererii de suspendare, urmat de referendum, pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale”, a anuntat Tariceanu.

El a mai spus ca nu va solicita, dupa eventuala demitere a lui Traian Basescu, functia de presedinte interimar, care ar urma sa fie exercitata de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Tariceanu a mai anuntat ca tot luni, 8 septembrie 2014, va initia discutii si cu liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor.

Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca a finalizat si documentul prin care cere suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. El a fost intrebat, luni, daca a discutat cu premierul Victor Ponta despre initierea demersului de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. El a raspuns ca se consulta periodic cu premierul. ”Cred ca ati remarcat declaratia pe care a facut-o premierul, care a spus ca nu crede ca parlamentarii PSD vor avea vreo retinere sa semneze cererea de suspendare”, a adaugat Tariceanu.

PC sustine demersul de suspendare a presedintelui

Liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat, luni, in sedinta grupurilor reunite ale PC si PLR, ca formatiunea pe care o conduce sustine demersul de suspendare din functie a presedintelui, adaugand ca trebuie sa se uite, foarte clar, pe prevederile Constitutiei, potrivit Mediafax.

Referindu-se la calendarul suspendarii presedintelui Traian Basescu, anuntat de Calin Popescu Tariceanu, Daniel Constantin a declarat ca ”opinia majoritara in cadrul senatorilor si deputatilor Partidului Conservator este aceea de a sustine acest demers”. ”Sigur ca trebuie sa ne uitam, foarte clar, pe prevederile Constitutiei, dar ca principiu, care ca trebuie sa transmitem un mesaj foarte clar, astazi, ca indiferent ca suntem in prima zi sau ultima zi de mandat, legea fundamentala trebuie sa fie respectata, indiferent cine este pentru o perioada presedinte”, a spus Daniel Constantin.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, luni, ca a inceput demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atat din Senat, cat si din Camera, initiativa legata de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Motivele pentru care vor sa-l suspende pe Basescu

Cererea de suspendare a presedintelui Romaniei cuprinde trei elemente pentru care se doreste demiterea lui Traian Basescu, si anume faptul ca presedintele s-a implicat in campania PMP, interventia directa la presedintele Comisiei Europene (in cazul comisarului european) si raporturi institutionale in forme necivilizate.

Presedintele Senatului a aratat ca motivele pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu sunt cateva elemente principale pe care se axeaza cererea de suspendare. "In primul rand, m-am referit deja in public la atitudinea presedintelui, care excede cadrul constitutional, materializata in numeroase randuri prin sustinerea fatisa, evidenta a unor partide politice in campania electorala”, a declarat Tariceanu, precizand ca ”statutul presedintelui il obliga la impartialitate”.

Calin Popescu Tariceanu a mai precizat ca un alt motiv de suspendare din functie este legat de faptul ca Parlamentul a adoptat, la sfarsitul lunii iunie, o declaratie prin care cerea demisia presedintelui, urmare a gravelor atingeri aduse prestigiului functiei si institutiei prezidentiale, prin scandalul in care era implicat fratele sau, scandal de coruptie si de trafic de influenta.

Tariceanu a mai declarat ca saptamana trecuta a observat ca presedintele a intervenit institutional, ”dupa cum a declarat si public”, pe langa presedintele Comisiei Europene, interventie care a pus in pericol obtinerea de catre Romania a unui post de comisar european. ”Atitudinea ostentativa si de dispret total fata de normele constituionale, atitudinea de dispret fata de votul cetatenilor de la referendumul din 2012, prin care presedintele ne demonstreaza ca nu a retinut nimic, nu a invatat nimic din avertismentul care i-a fost atunci adresat, m-a facut sa intocmesc cererea de suspendare”, a mai declarat Tariceanu.

Premierul Victor Ponta a declarat ca initiativa lui Calin Popescu Tariceanu privind suspendarea sefului statului va fi discutata in PSD, mentionand ca este vorba despre un demers serios si precizand ca orice zi fara Traian Basescu reprezinta un rau mai putin pentru tara. "Mi se pare un lucru extrem de serios si important. Evident ca il vom discuta in cadrul grupurilor parlamentare si la PSD. Dar ca sa ne stabilim pozitia tactica, pentru ca strategic vreau sa va spun un lucru foarte clar: evident ca si eu si cred ca si cei mai multi nu doar din cei din PSD, cei mai multi din cei 7,4 milioane de romani considera ca orice zi mai putin in care Traian Basescu ramane presedinte inseamna un rau mai putin pentru Romania si inseamna mai multa dreptate", a precizat Ponta, conform Mediafax, care citeaza Antena 3.

Premierul a mai spus ca "obiectivul fundamental este sa nu ne trezim cu un al treilea mandat Traian Basescu, fie ca este Iohannis, Udrea sau oricare dintre ei". El a negat faptul ca l-ar fi pus pe Tariceanu sa faca acest demers.

UDMR NU sustine demersul lui Tariceanu

UDMR nu va sustine demersul lui Calin Popescu Tariceanu de suspendare din functie a sefului statului, a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, apreciind ca ”preocuparea ar trebui sa fie viitorul, nu trecutul, iar Traian Basescu reprezinta trecutul”.

”UDMR nu va sustine demersul lui Tariceanu, nu va da nici semnaturi pentru a initia procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu si nu va vota in Parlament, daca se va ajunge la un vot in Parlament. Noi consideram ca in aceasta campanie ar trebui sa ne preocupe viitorul, nu trecutul. Traian Basescu reprezinta trecutul”, a spus Kelemen.

Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban despre suspendare: Diversiune ieftina

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, ca initierea procedurilor de suspendare din functie a presedintelui Basescu este ”o diversiune ieftina si praf in ochii cetateanului”, adaugand ca Ponta nu are curajul sa initieze el acest demers si l-a pus pe baiatul de serviciu, Tariceanu. ”Este cea mai mare aberatie pe care am auzit-o, sa faci un referendum pentru demiterea unui presedinte care isi pierde mandatul in doua luni de zile. Este o diversiune ieftina, este praf in ochii cetateanului. Nici macar Ponta nu are curajul sa initieze el acest referendum, l-a pus pe baiatul de serviciu, Tariceanu, sa anunte, sa bage degetul in apa, ca despre asta este vorba”, a spus Ludovic Orban.

El a subliniat ca, in 2 si 16 noiembrie, romanii isi aleg presedintele pentru urmatorii cinci ani de zile. ”Acesta este subiectul campaniei electorale, si nu un stupid referendum de demitere a unui presedinte care oricum isi pierde mandatul”, a precizat el.

Orban a precizat ca, atunci canda a aparut cazul fratelui lui Traian Basescu, PNL a votat in Parlament solicitarea de demisie a presedintelui Traian Basescu, ca urmare a implicarii familiei sale in grave afaceri de coruptie. ”Dar sa faci un referendum de demitere, cand Traian Basescu isi pierde oricum mandatul dupa aceste alegeri, este un referendum facut degeaba. Este o tema falsa, intr-o campanie electorala in care PSD, pe zi ce trece, isi da seama ca nu are ncio sansa sa castige alegerile si inventeaza o tema falsa”, a mai declarat Ludovic Orban.

Sarbu, intrebat ce castiga cetatenii din suspendarea lui Basescu: Nimic. Aici nu e vorba de cetateni

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a fost intrebat, luni, ce castiga cetateanul roman din suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, el raspunzand: ”Nimic. Aici nu e vorba despre cetateni, ci despre ambitia lui Basescu”.

Sarbu a declarat, dupa intalnirea presedintelui Senatului cu liderii de grupuri parlamentare, ca Tariceanu a inmanat cereres de suspendare din functie a presedintelui Basescu tuturor liderilor de grup, in cadrul sedintei, o decizie a PSD urmand a fi luata de conducerea partidului. Despre motivele pentru suspendarea presedintelui, din cererea formulata de presedintele Senatului, Ilie Sarbu a spus: ”Daca ne-am uita cu mai multa atentie la ceea ce face presedintele Traian Basescu, gasim mult mai multe si mult mai grave”.

Intrebat cat de oportuna este aceasta suspendare la finalul mandatului lui Traian Basescu, Ilie Sarbu a sustinut ca nu s-a gandit inca. ”O sa analizam toate aceste aspecte si o sa ma pronunt”, a adaugat Ilie Sarbu, afirmand ca va prezenta colegilor aceasta cerere in sedinta de grup. ”Dumneavoastra credeti ca contextul regional sta in Basescu? Haideti sa fim seriosi”, a spus Ilie Sarbu, intrebat daca aceasta suspendare este oportuna in actualul context regional.

Sarbu a continuat: ”El ( Traian Basescu - n.r.) face caz de asta, el ar vrea sa se rastoarne lucrurile si sa inceapa razboi in Romania, ca sa ramana presedinte. Dar e o chestie care o cunoastem, nu trebuie luat in serios. Credeti ca marile puteri stau la telefoanele rosii si vorbesc despre Basescu? E o iluzie asta, pe care el o alimenteaza de multa vreme, cat e de important el in zona. Dumneavoastra nu realizati care este importanta lui? Daca ati fi in locul lui Obama sau al altor lideri mari, la ora actuala, un presedinte pe final de mandat, care mai are o lua si ceva de stat in functie, ce poate sa mai faca?”.

Potrivit liderului senatorilor PSD, se stie care este relatia lui Traian Basescu cu Parlamentul, cu Guvernul. ”Stiti bine care este relatia lui cu Parlamentul, cu Guvernul, ce sa faca, sa vina sa ne ceara ce?”, a comentat Sarbu.

Intre motivele de suspendare, Ilie Sarbu a mentionat implicarea lui Traian Basescu in campania electorala a PMP. Intrebat daca nu i se da sansa lui Traian Basescu de a intra in campanie, Ilie Sarbu a raspuns: ”Nu mai seamana una cu alta, si stie si dansul asta. Cunoastem si psihologia electoratului. S-a dus, s-a schimbat mult situatia”.

Ilie Sarbu a fost intrebat ce ar castiga cetatenii romani de pe urma acestei suspendari a presedintelui Basescu. ”Cetatenii romani nu au castigat nimic de pe urma conducerii Romaniei de catre presedintele Basescu si acum, pe ultima suta de metri, trebuia sa le arate mai mult ca pierd, prin raportul cu nominalizarea comisarului, prin relatiile cu statele din jurul conflictului. Nu l-am vazut sa fie constructiv in toata perioada asta”, a spus Sarbu.

La insistentele presei, care l-a intrebat ce ar castiga cetateanul roman din suspendarea presedintelui, Ilie Sarbu a continuat: ”Nimic, nimic. Aici nu este vorba de cetateni, aici este vorba despre ambitia domnului Basescu. (...) S-a pus vreodata problema, si-a pus domnul Basescu problema sa castige vreun cetatean, din ceva ce a facut el?”. Potrivit liderului senatorilor PSD, prin suspendare castiga ”tara” in sensul ca ”lucrurile vor intra in normalitate”.

”Nu isi poate permite un presedinte sa calce in picioare Constitutia, daca vrem sa mai fim un stat democratic”, a mai declarat Ilie Sarbu, precizand ca initiativa de suspendare nu reprezinta altceva decat respectarea Constitutiei. ”Scandal face Basescu, el din asta traieste. Toata viata lui a trait din scandal.Vreti ca in ultima suta de metri sa isi schimbe mentalitatea? Sa devina deodata un inger al politicii romanesti? El asa vrea sa traiasca, in conflict”, a comentat Ilie Sarbu.

Blaga: ACL nu se afla alaturi de cei care initiaza suspendarea, argumentele sunt ”copilarii”

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni, dupa sedinta ACL, ca PNL si PDL nu sunt interesate de demersul de suspendare din functie a sefului statului, propusa de Calin Popescu Tariceanu, si nu se afla alaturi de initiatori, catalogand argumentele invocate drept ”copilarii”. 

”Pozitia ACL, a PNL si PDL: (suspendarea - n.r.) este parf in ochii romanilor. Prim-ministrul inteles cu domnul Tariceanu ar trebui sa fie chemat de Tariceanu in Parlament si sa raspunda abuzurilor repetate pe care Guvernul le face, sa raspunda pentru proasta guvernare (...) La intalnirea pe care Ponta a avut-o cu investitorii, ce i-a spus reprezentantul Departamentului de stat domnului Ponta? Ca astfel de actiuni, intervenind abrupt intr-un proces electoral, in scopul de a-si crea un avantaj, in scopul de a falsifica pana la urma alegerile, va duce la plecarea investitorilor sau la nevenirea lor in tara. Pozitia noastra este clara in continuare, nu ne intereseaza acest demers si nu suntem de partea acelora care il initiaza”, a spus Blaga.

Liderul PDL a apreciat ca Tariceanu ar avea impresia ca suspendarea presedintelui i-ar folosi in campanie, dar a apreciat ca presedintele Senatului se insala, ”pentru ca romanii nu mai sunt interesati de scandal”. De asemenea, Blaga a afirmat ca argumentele invocate de Tariceanu pentru initierea suspendarii nu sunt deloc valide.

O sa vedeti care va fi avizul Curtii Constitutionale. Sunt copilarii inventate de domnia sa pentru a se baga in seama. Vede ca dansul doreste sa candideze la Presedintie, probabil se si vedea presedinte, dar nu iese de acolo din 5-6% si face astfel de actiuni (...) Este consultativ (avizul CC - n.r.), dar nu cred ca e cineva care nu va tine cont de el, chiar si iresponsabilul Tariceanu”, a mai spus Blaga.

Firea: PSD va discuta despre suspendarea lui Basescu si va lua o decizie; sunt doua curente in partid

Purtatorul de cuvant al campaniei prezidentiale a lui Victor Ponta, Gabriela Firea, a precizat luni ca liderii PSD vor discuta in aceasta saptamana, pana la Congresul de vineri, despre suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Ea a mentionat ca in partid exista acum doua curente de opinie. ”Exista doua curente: orice om, fie presedinte sau simplu cetatean, atunci cand incalca legile, cand incalca Constitutia, trebuia sa plateasca de indata, nu la o data ulterioara. si al doilea: o campanie electorala pentru referendum (de demitere - n.r.) nu ar face decat sa-l puna pe Traian Basescu in situatia de a se victimiza, de a stoarce lacrimi de la electorat pentru ca nu e lasat sa-si incheie mandatul”, a spus Firea.

Ea a aratat ca pana la Congresul PSD, convocat pentru vineri, liderii PSD vor analiza argumentele pro si contra suspendarii lui Basescu.

Elena Udrea: Nu cred ca se va ajunge la suspendarea presedintelui

Presedintele PMP, Elena Udrea, nu crede ca se va ajunge la suspendarea sefului statului si sustine ca un astfel de demers ar insemna "intrarea lui Traian Basescu in campanie, fara nicio rezerva", iar pe ea, ca si candidat, ar ajuta-o acest lucru.

Ea a mai declarat ca este "un gest de iresponsabilitate maxima" a vorbi despre suspendarea presedintelui Traian Basescu. "Este un gest de iresponsabilitate maxima si doar sa vorbesti despre acest subiect. Traian Basescu tocmai ce s-a intors de la Summitul NATO, este un context geopolitic, extern, periculos, avem un conflict la granita de nord a Romaniei, avem un conflict inghetat pe teritoriul Republicii Moldova si cu riscuri ca lucrurile care se intampla in Ucraina sa se repete in Transnistria. Romania si-a obtinut garantii suplimentare de securitate din partea tarilor membre ale NATO, reusind sa aduca un comandament NATO pe teritoriul tarii noastre. Deci in conditiile in care traversam in plan extern situatii conflictuale serioase, periculoase si partenerii nostri internationali sunt preocupati de ce se intampla in zona, sa vii sa vorbesti de a treia suspendare a lui Traian Basescu, care mai are doua luni de mandat... la ce ar folosi in afara de campania electorala a domnului Victor Ponta?", a afirmat Udrea.

Ea a sustinut ca premierul Ponta nu vorbeste despre guvernare, despre economie, ci ”incearca orice tertip pentru a muta dezbaterea pe teme care il scutesc pe el de a prezenta performantele pe care le are”. Liderul PMP a mai spus ca nu crede ca se va ajunge la suspendarea sefului statului.

"Nu cred ca se va ajunge la suspendare, dar aceasta suspendare ar insemna intrarea lui Traian Basescu in campanie, fara nicio rezerva. Pe mine, candidatul Elena Udrea, m-ar ajuta daca presedintele ar face campanie, dar sunt un om responsabil si spun: exclus. Nu stiu, poate domnul Tariceanu a ajuns in situatia in care nu mai gandeste foarte bine consecintele a ceea ce afirma. Sper de la ceilalti - ca domnul Tariceanu nu poate face singur suspendarea - ca au o minima rationalitate si se opresc din vehicularea acestui subiect", a adaugat Udrea.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ponta confirma ca SUSPENDAREA lui Traian Basescu este discutata in PSD:
Ponta confirma ca SUSPENDAREA lui Traian Basescu este discutata in PSD: "O zi mai putin cu el presedinte, mai multa dreptate"

Premierul Victor Ponta a declarat ca initiativa lui Calin Popescu Tariceanu privind suspendarea sefului statului va fi discutata in PSD, mentionand ca este vorba despre un demers serios.

Ludovic Orban respinge ideea unei noi suspendari a lui Traian Basescu:
Ludovic Orban respinge ideea unei noi suspendari a lui Traian Basescu: "O aberatie, o prostie fara margini"

Ludovic Orban, vicepresedinte PNL, a avut o reactie puternica la propunerea lui Calin Popescu Tariceanu de a-l suspenda pe Traian Basescu.

Tariceanu propune initierea procedurii de SUSPENDARE a presedintelui. Reactia lui Traian Basescu
Tariceanu propune initierea procedurii de SUSPENDARE a presedintelui. Reactia lui Traian Basescu

Traian Basescu a declarat, vineri, raspunzand unei intrebari legate de un eventual demers pentru o noua suspendare a sa din functie, ca intra in campanie "si nu o sa le fie bine".

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.