Traian Basescu raspunde USL-ului. "Nu mi-as fi permis ilegalitati, este o afacere de familie"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca terenul din Calarasi a fost achizitionat cinsitit, fiind vorba despre o afacere de familie, el mentionand ca nu si-ar fi permis ilegalitati si ca, de fapt, USL in ansamblu face un joc politic.

UPDATE 21:42 "Este un joc politic pe care il face USL in ansamblul sau", a spus presedintele.

El a mai adaugat ca nu si-ar fi permis sa faca ilegalitati. Basescu a spus ca fiica sa, Ioana, a achizitionat cinstit un teren, cu credit de la CEC, singura banca ce finanteaza agricultura.

"E o afacere de familie cinstita, pe care nu aveam de ce sa o mai aman", a spus Basescu.

"Creditul este la dobanda pietei, din ziua in care s-a facut contractul de credit. Fiica mea a depus dosarul la sucursala Victoria, pentru ca CEC este singura banca care finanteaza agricultura, bancile austriece nu o fac.

Citește și
Crin Antonescu, Victor Ponta
Antonescu: Implicarea lui Ponta si Dragnea in subiectul LPF n-a aratat bine, e o chestiune culturala
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Politica e pornita de pe vremea lui Boc, cand s-a stabilit ca unul din obiectele de activitate sa fie finantarea agriculturii. Marea majoritate a oamenilor din agricultura se finanteaza de la CEC.

Povestea cu dobanda, ca e mica, e adevarat ca scrie 6,53, dar este dobanda anuala 7,1, peste dobanzile cu care se finanteaza societati agricole. Fiind persoana fizica, s-a dat aceasta dobanda", a adaugat Basescu, la postul B1 TV.

UPDATE 19:30 Ponta a declarat ca PNL decide joi legat de comisie si ca USL functioneaza si nu se rupe.

Intrebat daca se rupe USL, Ponta a raspuns: "Nu".

De asemenea, intrebat daca in USL mai există armonie, Ponta a raspuns: "USL functioneaza".

El a precizat că Guvernul functioneaza foarte bine.

Premierul a mai spus ca PNL se va pronunta joi legat de Comisia parlamentara in cazul Calarasi.

 

UPDATE 17:40 Surse Mediafax: Ponta si Antonescu nu au ajuns inca la un acord privind comisia pe "cazul Calarasi"

Intalnirea de la sediul USL, la care au luat parte lideri PSD si PNL, a durat aproximativ o ora.

Victor Ponta, Liviu Dragnea si Gabriel Oprea au plecat de la sediul USL fara a face declaratii presei, in timp ce Crin Antonescu si Daniel Chitoiu au mai ramas in cladire.

 

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat anterior, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca nici el, nici liderii grupurilor parlamentare liberale nu au avut inca o discutie cu premierul Victor Ponta despre constituirea unei comisii de ancheta pe "cazul Calarasi", subiectul putand fi discutat in prima reuniune USL.

Liderul PNL a fost intrebat daca a avut o discutie cu Victor Ponta legata de constituirea comisiei de ancheta la nivelul Camerei Deputatilor si Senatului in "cazul Calarasi".

"Nu am avut inca nici eu, nici liderii grupurilor parlamentare o discutie cu domnul Victor Ponta legata de constituirea acestei comisii parlamentare de ancheta. Acest subiect ar putea fi discutat in prima reuniune a USL. Singura discutie pe care am avut-o cu primul ministru a fost legata de comisia CEC din comisia de buget-finante, cu care am fost de acord si asupra careia s-a convenit", a declarat Antonescu, pentru MEDIAFAX.

Anterior, intrebat de "Gandul" daca a fost sunat de premier marti si a discutat despre subiectul comisiei, Antonescu a raspuns: "nu", fara a face alte comentarii.

PNL este de acord cu infiintarea unei comisii de ancheta in ceea ce priveste retrocedarile agricole din judetul Calarasi, a anuntat, marti, premierul Victor Ponta, dupa ce a avut o discutie telefonica, in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, cu presedintele Senatului, Crin Antonescu.

Premierul afirmase anterior ca a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru infiintarea unei comisii de ancheta in "cazul Calarasi", deoarece comisia de la Senat are o alta misiune, respectiv analiza activitatii CEC Bank.

"Mi-au spus liderii de grup PSD, si de la PNL, si de la PC ca lucreaza la formarea unei comisii comune. (...) Liderii de grup vor sa propuna o comisie a Camerei Deputatilor si Senatului care sa ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate in institutiile publice legata de afacerea de la Calarasi", a spus Ponta.

Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a declarat insa pentru MEDIAFAX ca nici el, nici Puiu Hasotti, liderul senatorilor liberali, nu au fost contactati pe tema infiintarii comisiei de ancheta anuntate de catre premierul Victor Ponta.

Scutaru a mai precizat ca nici liderul PNL Crin Antonescu nu a avut o discutie pe aceasta tema cu premierul Victor Ponta.

Dupa aceasta declaratie, Ponta a fost astepat de jurnalisti la iesirea din biroul presedintelui Camerei Deputatilor si informat ca mai multi parlamentari PNL nu stiu de infiintarea acestei comisii.

"Pai, inca nu au apucat sa discute (liberalii-n.r.), acuma am vorbit, aici", a spus premierul.

El a aratat ca a vorbit la telefon cu liderul PNL, Crin Antonescu, si ca acesta a fost de acord.

Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a declarat, miercuri la pranz, ca pana la acel moment nu exista un acord al PNL pentru o comisie privind "cazul Calarasi", el mentionand insa ca liberalii sunt deschisi sa discute acest subiect in USL.

"In ceea ce priveste comisia de ancheta, ieri (luni - n.r.) noi nu am avut nicio discutie pe acest subiect. si, pana in prezent, subliniez acest lucru, nu exista un acord al PNL pentru aceasta comisie. Suntem dispusi, suntem deschisi sa discutam acest subiect, dar acest subiect poate fi discutat numai in USL. Nu este o decizie care se ia la nivelul grupurilor parlamentare, este vorba de o decizie politica. Deci, nu exista in acest moment un acord, dar suntem deschisi sa discutam acest subiect, e firesc, ca intre parteneri in USL", a spus Scutaru, intr-o conferinta de presa.

Decizia privind comisia parlamentara de ancheta trebuie luata la nivelul USL si nu al grupurilor parlamentare, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, precizand ca nu a fost nicio consultare pe subiect.

"Liderii grupurilor parlamentare nu s-au intalnit sa dezbata aceasta problema, la nivel USL. Decizii infiintarii unei astfel de comisii de ancheta, fiind una pur politica, trebuie luata la nivelul politic al USL, nu la nivelul grupurilor parlamentare. Daca se va lua o astfel de decizie, o vom pune in aplicare, dar nu grupurile parlamentare iau decizii pur politice", a sustinut liderul grupului PNL din Senat.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca decizia privind elaborarea documentelor pentru constituirea comisiei pe "cazul Calarasi" a fost luata in cabinetul sau de la Camera si au fost prezenti ministrii Chitoiu, Campeanu si Stroe, care nu au avut obiectii, ceea ce inseamna, din experienta sa, ca a fost acceptata.

"Concluziile privind comisia pe cazul Calarasi au fost luate la mine in cabinet de membrii Guvernului, reprezentantii celor 3 partice politice, de aceea am considerat oportun sa va informez ieri ca cei doi lideri ai grupurilor politice parlamentare PSD de la Camera Deputatilor si Senat, impreuna cu echipa tehnica lucreaza la un draft pe o comisie speciala sau de ancheta care sa elucideze cazul Calarasi. Decizia a fost anuntata si a fost discutata in cadrul echipei care face parte din USL. Niciunul dintre colegii de la PNL care au fost de fata, doamna Campeanu, domnul Stroe si domnul Chitoiu, nu au avut nicio obiectie legata de initierea acestui draft", a afirmat Zgonea.

El a adaugat ca, din experienta sa in privinta lucrului in echipa, acest lucru inseamna ca propunerea a fost acceptata in unanimitate de cei prezenti.

"Eu, din putina experienta pe care o am in privinta lucrului in echipa, spun ca, daca nimeni nu ridica obiectii atunci cand suntem toti stransi, inseamna ca acea propunere este acceptata in unanimitate de cei care sunt prezenti", a adaugat Zgonea.

El a mai spus ca, in consecinta, a facut declaratii privind obligativitatea celor doi lideri de grup ai PSD sa lucreze pe draftul constituirii comisiei, care dupa aceea va fi discutata in USL.

Zgonea a adaugat ca este adevarat ca liderii grupurilor PNL, George Scutaru si Puiu Hasotti, nu au fost prezenti la acea discutie, dar au fost prezenti ceilalti colegi liberali care iau decizii.

"Din experienta mea in cadrul USL, atunci cand se discuta in cadrul unei echipe de acest gen si se nominalizeaza persoanele care au obligatia emiterii unui document, este clar ca exista un consens", a mai spus Zgonea.

El a adaugat ca la discutii a fost prezent si liderul PC Daniel Constantin.

Presa a relatat recent ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Ioana Basescu preciza joi ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

"In data de 9 septembrie 2013, am achizitionat un teren in suprafata de 290,41 ha, in judetul Calarasi,de la o societate romaneasca avand asociat unic un cetatean italian. Terenul a fost platit dintr-un credit bancar ipotecar in valoare de 1.028.507,55 euro si din surse proprii pana la concurenta sumei de 1.306.845 euro , adica suma de 278.337,45 euro", arata Ioana Basescu intr-o precizare remisa agentiei MEDIAFAX.

Ea mentiona ca pretul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietatii a fost achitat de vanzator, conform prevederilor Codului Fiscal si Normelor de punere in aplicare a acestuia.

Conform Ioane Basescu, creditul a fost contractat in conditiile pietei si in limitele legislatiei in vigoare, pe 30 de ani, de la o institutie bancara, cu scopul achizitionarii unui teren agricol si va fi rambursat in rate lunare.

"Pana in prezent am achitat 2 rate", mai precizeaza fiica sefului statului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, sa cumpere un teren de 290 de hectare, pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Crin Antonescu: Poate Basescu era mai bun de prim-ministru, in loc sa fie doua mandate presedinte
Crin Antonescu: Poate Basescu era mai bun de prim-ministru, in loc sa fie doua mandate presedinte

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, ca seful statului ar fi putut sa aiba doar un singur mandat de presedinte si apoi sa devina prim-ministru, iar din aceasta postura "poate ar fi facut mai multa treaba".

Antonescu: Implicarea lui Ponta si Dragnea in subiectul LPF n-a aratat bine, e o chestiune culturala
Antonescu: Implicarea lui Ponta si Dragnea in subiectul LPF n-a aratat bine, e o chestiune culturala

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, ca implicarea premierului Victor Ponta si a vicepremierului Liviu Dragnea in subiectul legat de conducerea LPF nu a "aratat bine" si nu a fost "cea mai fericita imagine".

Antonescu, despre afirmatiile lui Ponta: Nu mai exista USL daca sunt doi candidati la prezidentiale
Antonescu, despre afirmatiile lui Ponta: Nu mai exista USL daca sunt doi candidati la prezidentiale

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca in cursa pentru alegerile prezidentiale din partea USL nu pot exista doi candidati, deoarece nu ar mai exista alianta PSD-PNL.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.