Traian Basescu ii ataca pe Biro si Manda, propusi ca ministri la Cultura si Buget. Ponta: "Sunt afirmatii de .. carciuma"

×
Codul embed a fost copiat

Traian Basescu nu este de acord ca Rozalia Biro si Claudiu Manda sa devina ministri. Seful statului i-a cerut premierului Victor Ponta sa-i trimita alte nominalizari pentru Ministerul Culturii si cel al Bugetului, pana miercuri, 6 august 2014.

StirilePROTV.ro au transmis LIVE declaratiile pe care Traian Basescu le-a facut, vineri, de la Palatul Cotroceni.

In caz contrar, Basescu a anuntat ca va respinge propunerile, pe motiv ca Rozalia Biro nu stapaneste limba romana, iar Claudiu Manda nu are experienta pentru a se ocupa de banii tarii: "De la dansa am aflat si eu si toata Romania ca nu are niciun biped. In Romania se nasc tot mai putin bipezi. Cred ca avem o problema complicata de intelegere perfecta a limbii romane pentru un membru al Guvernului."

Victor Ponta a spus deja ca nu renunta si considera ca Traian Basescu face "afirmatii... de carciuma".

In prezent senator, Rozalia Biro - in varsta de 49 de ani - a fost pana in 2012 viceprimar la Oradea. Economist de profesie, din CV-ul ei aflam ca limba romana ii este o limba straina. Iar acest lucru a iesit la iveala in 2010, cand a fost victima unei farse, la Radio ZU. Pe scurt, Rozalia Biro a crezut ca biped inseamna cersetor. Mai mult, mama a doi copii ea a sustinut ca nu are niciun biped in familie.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: "Am rezerve legate de sustenabilitatea reducerii CAS, nu legate de utilitatea ei. Este o masura buna"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pe de alta parte, Rozalia Biro are si probleme cu legea. Este anchetata de DNA pentru abuz in functie, cercetarea fiind in desfasurare. Potrivit procurorilor, in 2006, pe cand era viceprimar la Oradea, dar si membru in Consiliul de Administratie al unei fundatii a aprobat inchirierea catre aceasta din urma a unui imobil din centrul orasului.

Traian Basescu nu este de acord nici cu nominalizarea lui Claudiu Manda la Ministerul Bugetului: "Cea mai complexa experineta a domnului Iulian Claudiu Manda este director la Casa Studentilor de la Craiova. Singurul calcul care se face acolo este valoarea biletelor vandute intr-o zi de sambata."

La doar 39 de ani, Manda este deja deputat la al treilea mandat. A absolvit Facutatea de Stiinte Economice, iar din 2009 devine doctorand in management la Universitatea Valahia din Targoviste. Claudiu Manda este finul de cununie al sefului deputatilor Valeriu Zgonea.

Sinteza declaratiilor lui Traian Basescu:

"Consider nominalizarile nepotrivite, ceea ce nu inseamna ca le-am si respins. La Ministerul Culturii, doamna Rozalia Biro, de la dansa am aflat, si a aflat toata Romania, ca nu are niciun biped in familie si ca in Romania se nasc tot mai putini bipezi.

Cred ca avem o problema complicata de intelegere perfecta a limbii romane pentru un membru al Guvernului si aici mai este un argument pe care il am in vedere. Ministerul Culturii nu este unul cu foarte multi bani, dar care lucreaza cu intelectualitatea din Romania. Iar cultura romaneasca este, in proportie de 90%, de limba romana.

N-as vrea ca Ministrul Culturii din Romania sa fie urmarit de povestile cu copii bipezi din familie, care arata o neintelegere completa a limbii romane. Exprim rezerve fata de aceasta nominalizare.

Mi se pare nepotrivita desemnarea si de la buget. Cea mai complexa experienta a domnului Manda este legata de director la Casa Studentilor Craiova. Singurul calcul economic care se face acolo este valoarea biletelor rupte intr-o zi de sambata, ori ministrul Bugetului inseamna mult mai mult. Nu cred ca domnul Manda este bun pentru aceasta functie. Incerc sa imi imaginez discutia cu FMI, BM si CE cu cei doi. Ioana Petrescu incercand sa rezolve MTO-ul cu sufletul, iar Manda bugetul cu experienta de la Casa Studentilor. Nu sunt intr-o situatie placuta. Am facut toate eforturile sa inteleg logica acestor desemnari.

Transmit public rugamintea ca pana marti-miercuri, poate se gandeste la alte solutii, care sa fie reprezentative pentru Guvernul Romaniei", a spus Basescu.

"Mergeti la mare, s-au ridicat barierele", a incheiat presedintele Romaniei.

Ponta a reactionat la declaratiile lui Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat ca isi mentine propunerile ca Rozalia Biro si Claudiu Manda sa fie ministri si ca va inainta alte nume doar daca presedintele le respinge pe cele actuale, argumentand ca declaratiile lui Basescu nu au nicio valoare si nu vrea sa comenteze afirmatii "de carciuma".

El a precizat ca a aflat punctul de vedere al Presedintiei doar prin intermediul presei, dar ca pozitia sefului statului este una pur politico-neserioasa si a apreciat ca presedintele Traian Basescu a fost - parafrazandu-l pe acesta - "mai catastrofal decat el insusi, ceea ce nu e usor".

Ponta a aratat totodata ca Guvernul lucreaza cu votul Parlamentului, iar presedintele are doar atributia de a verifica propunerile din punct de vedere legal. "Nu presedintele pune ministri", a argumentat Ponta.

UDMR isi mentine nominalizarea la Ministerul Culturii

UDMR mentine nominalizarea Rozaliei Biro pentru functiile de vicepremier si ministru al Culturii, a precizat, vineri, Biroul de presa al Uniunii.

"UDMR mentine nominalizarea Rozaliei Biro pentru functiile de vicepremier si ministru al Culturii", a mentionat sursa citata.

Citeste si: Ponta i-a transmis lui Basescu propunerile de numire in postul de ministru pentru Biro si Manda

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ponta i-a transmis lui Basescu propunerile de numire in postul de ministru pentru Biro si Manda
Ponta i-a transmis lui Basescu propunerile de numire in postul de ministru pentru Biro si Manda

Victor Ponta a trimis la Presedintie propunerile pentru numirea Rozaliei Biro in functia de ministru al Culturii si a lui Claudiu Manda pe postul de ministru delegat pentru buget in locul lui Liviu Voinea.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Am rezerve legate de sustenabilitatea reducerii CAS, nu legate de utilitatea ei. Este o masura buna"

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, in care si-a prezentat pozitia legata de reducerea CAS, explicand de ce a retrimis legea in Parlament.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.