Sistemul de vot care poate preveni fraudarea scrutinului in Romania. Cum va fi verificat fiecare alegator cand merge la urne

Ultimul update: Sambata 21 Mai 2016 07:25
Data publicarii: Miercuri 18 Mai 2016 19:31
Categorie: Politic

Romanii care vor merge la urne in data de 5 iunie vor fi verificati, in premiera, intr-un nou sistem informatic. Datele lor din buletin vor fi introduse intr-o aplicatie, care va arata daca alegatorii au mai votat sau nu, in acea zi.

Astfel, Biroul Electoral Central vrea sa previna votul ilegal. Cine pune stampila de doua sau chiar de mai multe ori risca pedeapsa cu inchisoarea.

In fiecare sectie de votare va exista cel putin un operator de calculator, care va verifica online, in timp real, daca alegatorul a mai trecut inainte pe la alta sectie si a votat.

Daca sistemul informatic arata ca persoana respectiva si-a mai exercitat dreptul de a pune stampila pe numele unui candidat, ea va fi informata ca votul multiplu reprezinta o infractiune si se pedepseste cu inchisoarea, de la 6 luni la 3 ani, sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

In cazul in care alegatorul va insista in continuare sa voteze, presedintele biroului electoral va apela 112, ca sa i se faca legatura cu sectia de votare unde apare inscrisa persoana respectiva. Si ii va cere presedintelui acelei sectii sa confirme daca acelasi votant a semnat pe lista electorala permanenta, complementara sau suplimentara, dupa caz.

In cazul in care la sectia respectiva exista semnatura electorului, acesta isi va putea exercita dreptul la a doua sectie, doar dupa ce va completa un proces verbal prin care confirma pe propria raspundere ca nu a mai votat. In acest fel isi asuma si o posibila pedeapsa pentru frauda, daca in urma anchetelor se doveseste ca minte.

Daca o persoana figureaza ca a votat de doua sau mai multe ori, niciuna dintre optiuni nu se invalideaza. Ramane ca Biroul Electoral Central sa stabileasca daca rezultatul scrutinului a fost fraudat. Daca da, aceeasi institutie decide anularea rezultatului si reluarea alegerilor.

Pe 5 iunie, alegatorii romani vor primi trei buletine de vot pentru primari, consilieri locali si consilieri judeteni. Alegerile locale vor fi organizate intr-un singur tur de scrutin.

Suspiciuni de coruptie in plina campanie electorala. Procurorii DNA au ridicat documente de la BEC

Suspiciuni de coruptie in plina campanie electorala. Procurorii DNA au ridicat documente de la BEC

liviu pop inquam

Ministrul Educației își analizează ”perlele”. Ce spune despre greșeli și erori

PNL amenință Guvernul si PSD cu Curtea Constituționala

Ministrul Sănătății, testat de premier: ”Câte tulpini are vaccinul?”

Guvernul acordă ajutoare financiare bisericilor afectate de furtuni: aproape 1 milion de euro

Parlamentul României cere Ucrainei să rezolve rapid situaţia învăţământului în limbile minorităţilor

Liviu Dragnea, despre o eventuală înlocuire a ministrului Liviu Pop: Nu se pune problema

klaus iohannis

Klaus Iohannis, întâlniri cu trei șefi de stat și lideri ai ONU și NATO la New York

Ședința de Guvern se amână pentru deblocarea unor bani care se vor aloca zonelor afectate de furtuni

Camera Deputaților a respins majorarea la 200 lei a cuantumului alocației pentru copii

Decizia luată de PSD în privința legii anti-fumat. Dragnea: Poziția mea e clară

Alt scandal în SRI. Fostul ofiţer Daniel Dragomir, audiat la Comisia parlamentară de control

Ponta: Coldea era mai prieten cu Liviu Dragnea, eu eram mai prieten cu George Maior