Sistemul de vot care poate preveni fraudarea scrutinului in Romania. Cum va fi verificat fiecare alegator cand merge la urne

Ultimul update: Sambata 21 Mai 2016 07:25
Data publicarii: Miercuri 18 Mai 2016 19:31
Categorie: Politic

Romanii care vor merge la urne in data de 5 iunie vor fi verificati, in premiera, intr-un nou sistem informatic. Datele lor din buletin vor fi introduse intr-o aplicatie, care va arata daca alegatorii au mai votat sau nu, in acea zi.

Astfel, Biroul Electoral Central vrea sa previna votul ilegal. Cine pune stampila de doua sau chiar de mai multe ori risca pedeapsa cu inchisoarea.

In fiecare sectie de votare va exista cel putin un operator de calculator, care va verifica online, in timp real, daca alegatorul a mai trecut inainte pe la alta sectie si a votat.

Daca sistemul informatic arata ca persoana respectiva si-a mai exercitat dreptul de a pune stampila pe numele unui candidat, ea va fi informata ca votul multiplu reprezinta o infractiune si se pedepseste cu inchisoarea, de la 6 luni la 3 ani, sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

In cazul in care alegatorul va insista in continuare sa voteze, presedintele biroului electoral va apela 112, ca sa i se faca legatura cu sectia de votare unde apare inscrisa persoana respectiva. Si ii va cere presedintelui acelei sectii sa confirme daca acelasi votant a semnat pe lista electorala permanenta, complementara sau suplimentara, dupa caz.

Bernie Sanders si Hillary Clinton, cate o victorie in statele Oregon si Kentucky, la alegerile prezidentiale primare

In cazul in care la sectia respectiva exista semnatura electorului, acesta isi va putea exercita dreptul la a doua sectie, doar dupa ce va completa un proces verbal prin care confirma pe propria raspundere ca nu a mai votat. In acest fel isi asuma si o posibila pedeapsa pentru frauda, daca in urma anchetelor se doveseste ca minte.

Daca o persoana figureaza ca a votat de doua sau mai multe ori, niciuna dintre optiuni nu se invalideaza. Ramane ca Biroul Electoral Central sa stabileasca daca rezultatul scrutinului a fost fraudat. Daca da, aceeasi institutie decide anularea rezultatului si reluarea alegerilor.

Pe 5 iunie, alegatorii romani vor primi trei buletine de vot pentru primari, consilieri locali si consilieri judeteni. Alegerile locale vor fi organizate intr-un singur tur de scrutin.

Suspiciuni de coruptie in plina campanie electorala. Procurorii DNA au ridicat documente de la BEC

Suspiciuni de coruptie in plina campanie electorala. Procurorii DNA au ridicat documente de la BEC

Dacian Ciolos

Cioloş: Bunăstarea adusă de PSD o simţim în preţul combustibililor și în ratele crescute la bănci

Procedura numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT nu se schimbă

Primul ”filibuster” din Parlamentul României: 5.000 de amendamente USR la Split TVA

Iohannis, mesaj pentru comisia lui Iordache: ”Nu va rămâne așa”

Klaus Iohannis, despre bugetul pentru 2018: Sper să fie echilibrat și sustenabil

Klaus Iohannis, despre invitația lansată de Igor Dodon: O să îi răspund „in due time”

Iohannis la Bruxelles

Klaus Iohannis va discuta cu omologul său ucrainean, la Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles

Tudose: Mulți doresc ca Guvernul să nu-și realizeze țintele. Nu doresc asta pentru binele României

Comisia lui Iordache a decis: președintele va avea rol decorativ în numirea magistraților

Președintele Consiliului Concurenței, după ce Petre Daea l-a făcut „păun între găini”: Sunt un funcționar cenușiu al statului

Tudose și Bădălău au ironizat ”statul paralel”: ”Nu înţeleg conceptul, sincer”

Mihai Tudose și Liviu Pop, afirmații contradictorii pe tema manualelor școlare