Sinteza consultărilor de la Cotroceni. Iohannis cere rediscutarea legilor justiției, PSD și ALDE au opinii diferite

×
Codul embed a fost copiat

Reprezentanţii partidelor parlamentare au răspuns miercuri prezent, fără nicio excepţie, invitaţiei preşedintelui ţării la Palatul Cotroceni.

Reluarea procesului pentru legile justiţiei şi garantarea independenţei acesteia, au fost solicitările şefului statului. Klaus Iohannis le-a cerut liderilor să pună în acord legile, cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi a invocat necesitatea unui acord. Răspunsurile primite au fost diferite.

Legile justiţiei în forma actuală ar trebui modernizate, astfel încât să garanteze independenţa justiţiei, spune şeful statului. Pentru asta ar trebui refăcute.

”E nevoie de discuţii cu CSM, care garantează independenţa justiţiei, nu ca până acum când aceste avize ale CSM au fost constant ignorate. Este clar că avem nevoie de un acord între partidele parlamentare. Avem opinia finală a comisiei de la Veneţia, cel mai autorizat organ în materie de justiţie. Acele recomandări trebuie luate foarte în serios. Sunt recomandări pentru a ajuta România”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că nu îşi doreşte un pact între partide, dar consideră că liderii politici trebuie să cadă de acord pentru a nu provoca instabilitate.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

”Sistemul de justiție trebuie să fie independent şi stabil. Pentru asta este nevoie de consens în parlament, nu cu mine. Eu doresc să le explic aceste lucruri fiindcă altfel aceste legi vor fi mereu modificate, vor genera instabilitate şi vor genera în final un sistem care nu va funcţiona optimal”, a mai spus președintele.

La ieşirea de la consultări, Liviu Dragnea a afirmat însă că nu e necesară reluarea procesului legislativ pentru legile justiţiei.

”Ne-a exprimat punctul lui de vedere în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie că avem ordonanţa 92 care cuprinde recomandări ale Comisiei de la Veneţia. Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă despre sistemul de justiție din România dacă nu dăm răspunsuri la nişte întrebări importante, dacă nu ţinem cont că trebuie să se stopeze abuzurile din România”, a declarat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea i-a lăsat lui Klaus Iohannis o listă cu 10 principii, prin care social democraţii cer respectarea Constituţiei, stoparea abuzurilor din justiţie, respectarea drepturilor fundamentale cum ar fi dreptul la un proces echitabil şi garantarea independenţei judecătorilor şi procurorilor.

”Dacă principiile vor fi însuşite de cineva sigur că putem discuta despre un pact pe o serie de acţiuni care să refacă încrederea în justiţie, care să garanteze că nu vor mai fi abuzuri şi nici asupra magistraţilor. Dar despre legile justiţiei se discută în Parlament. Nu putem să facem un pact pe fiecare lege”, a spus Dragnea.

Cei de la ALDE, partenerii de coaliţie ai PSD, s-au prezentat cu o propunere de acord şi consideră ca găsirea unui consens în parlament ar fi soluţia cea mai bună.

”Dacă vrem să calmăm lucrurile care au ecouri şi afară şi să nu fim într-o postură deloc convenabilă, aceasta ar fi o soluţie dezirabilă din punctul nostru de vedere”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

La rândul lor, cei din opoziţie, cer reluarea dezbaterilor pe legile justiţiei.

''De doi ani obsesia lui Dragnea de a scăpa de puşcărie şi a ultrașilor din PSD şi ALDE de a controla justiţia a făcut un mare rău României. Este momentul ca partidele din jurul lui Dragnea să nu-i mai acorde susţinerea”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

''I-am transmis preşedintelui că am depus un proiect la Cameră pentru integrarea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi i-am cerut ca în privinţa remanierii guvernamentale să nu accepte un ministru al justiţiei care nu îşi asumă ferm adoptarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia”, a spus Dan Barna, președintele USR.

Şi liderii maghiari susţin îmbunătăţirea pachetului de legi ale justiţiei.

”Procedura parlamentară este modul în care trebuie făcute aceste modificări, dar dacă coaliţia doreşte, se poate face şi prin asumarea răspunderii în fata Parlamentului”, a spus Kelemen Hunor.

Ordonanţa de urgenţă prin care se modifică parţial legile justiei urmează să fie dezbătută în Parlament. De asemenea, Codul de Procedură Penală a fost declarat neconstituţional şi urmează să fie luat din nou în discuţie, iar Codul Penal este verificat de judecătorii CCR şi ar putea reveni în parlament.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Dragnea nu vrea să refacă legile justiției
Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Dragnea nu vrea să refacă legile justiției

Președintele Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele parlamentare pe tema legilor justiției, după ce Comisia de la Veneția a criticat dur schimbările făcute la codurile penale, dar și ordonanța care modifică legile justiției din România.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.