Cererea DNA privind urmărirea penală a ministrului Viorel Ilie, respinsă

viorel ilie

Comisia juridică din Senat a dat, marți, aviz negativ cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului delegat pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie.

 Cererea DNA a fost respinsă cu șapte voturi „împotrivă” şi patru „pentru”, acestea venind de la PNL şi USR, informează News.ro.

„În urma examinării cererii formulate de parchet, a materialului probator depus, în urma audierii domnului Viorel Ilie şi a dezbaterilor din cadrul Comisiei Juridice, comisia a decis, cu 7 voturi împotrivă şi 4 pentru, să nu recomande plenului Senatului formularea unei cereri de urmărire penală faţă de Viorel Ilie. Nu e vorba de un vot pro sau contra. Titularul acestei acţiuni este plenul Senatului”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.

În urmă cu două săptămâni, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE), a fost audiat în Comisia juridică a Senatului, în vederea întocmirii raportului privind cererea DNA de începere a urmăririi penale a acestuia.

Totodată, el a susţinut, în faţa jurnaliştilor, că este complet nevinovat, iar avocatul său a spus că cererea procurorilor este „totalmente neîntemeiată”.

Citește și
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

DNA a solicitat, pe 25 august, procurorului general să sesizeze Senatul, pentru a cere urmărirea penală a ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale.

Procurorii DNA îl acuză că, alături de trei angajaţi ai instituţiei, ar fi „aranjat” un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora.

În acelaşi dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus urmărirea penală în cazul a trei angajaţi ai ministerului - Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Maria Alexandrescu, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs şi Mihai Cornel Zharia, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs, tot pentru infracţiunile de de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

Potrivit DNA, există indicii că acest concurs ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant.

Proba scrisă a concursului fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017, iar în acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Viorel Ilie, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, cu intenţie, ar fi determinat-o pe Felicia Pop, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie.

În 28 iulie, Alexandrescu şi Zaharia ar fi pus la dispoziţia directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare la proba scrisă, ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă.

În aceeaşi zi, directoarea de cabinet, Felicia Pop, ar fi dat candidaţilor agreaţi subiectele şi rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceştia ar fi avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit că ei, potrivit înţelegerii, ar fi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi, precizează DNA.

 Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală, adaugă sursa citată.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cine este Viorel Ilie, noul ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Fost primar, ajuns ministru dupa 3 luni de experienta
Cine este Viorel Ilie, noul ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Fost primar, ajuns ministru dupa 3 luni de experienta

Aflat la primul mandat in Parlament, Viorel Ilie devine ministru dupa numai trei luni de activitate in Senat.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.