Seful tinerilor din PSD vrea o lege care sa ofere romanilor "acces GRATUIT la internet". Planurile lui Mihai Sturzu

Mihai Sturzu, Victor Ponta

Seful Tineretului Social Democrat, Mihai Sturzu, analizeaza intr-o scrisoare deschisa situatia Partidului Social Democrat dupa esecul de la prezidentiale, unde, "desi Victor Ponta a inregistrat cele mai multe voturi din '90 incoace, PSD a pierdut".

Mai mult decat atat, fostul component al trupei HI-Q propune trei solutii pentru depasirea momentelor grele prin care trece partidul din care face parte, dar si in vederea pregatirii pentru viitoarele alegeri parlamentare.

Astfel, Sturzu anunta ca va propune o lege care sa ofere romanilor acces gratuit la internet. De ce? Pentru ca liderului tinerilor din PSD i se pare ca social-democratii nu asculta suficient vocea electoratului. In opinia sa, "dreptul la conectivitate" va rezolva acest lucru.

Celelalte doua idei ale lui Mihai Sturzu sunt, de fapt, preluate de la altii. Ideea aprobarii infiintarii partidelor cu minim 3 membri ii apartine eurodeputatului Monica Macovei, in timp ce propunerea de legiferare a votului electronic a fost deja anuntata de Victor Ponta.

Iata, integral, textul scrisorii deschise a sefului TSD, Mihai Sturzu:

Citește și
Mihai (Hi-Q)
Voluntariatul calculat ca experienta profesionala,proiectul de lege lansat de deputatul Mihai Sturzu
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

"Dragi prieteni,
Sunt Mihai Sturzu de la Tineretul Social-Democrat, fost Mihai Sturzu de la Hi-Q. Am intrat in PSD acum 4 ani, ma credeti sau nu - in ideea ca pot schimba ceva in politica romaneasca si ca voi reusi sa aflu ce trebuie sa insemne, astazi, stanga. Politicienii nu sunt prea iubiti in Romania, iar electoratul are destule motive sa nu-i iubeasca. Am stiut bine, in momentul in care m-am decis sa intru in politica, ca nici eu nu voi fi iubit. Pe undeva, am decontat, in PSD, toata dragostea pe care
am primit-o de la publicul Hi-Q, in toti cei 18 ani cat am fost impreuna in trupa. Dar nu-mi pare rau deloc. Cred ca exista o vreme pentru orice.

Va povestesc despre mine insumi pentru ca sa intelegeti ca PSD-ul a fost, pentru mine, o alegere constienta. Stiu ca se spune ca in politica intri pentru bani si alte privilegii, dar eu aveam o meserie, muzica, cea care mi-a produs destule satisfactii, bani si mai ales alte impliniri. Eu nu am intrat in PSD pentru bani, am intrat in PSD pentru altceva. Era limpede, de la inceput, ca intr-o organizatie de proportiile PSD, trebuie sa joci dupa regulile ei, iar asta, oricum s-ar vedea din afara partidului, nu e neaparat o constrangere.

Dar, cum spuneam, ma intereseaza sa stiu ce inseamna stanga, azi. Partidul din care fac parte, PSD, tocmai a pierdut alegerile prezidentiale, cu Victor Ponta, dupa un scrutin in care a obtinut cele mai multe voturi din anii ’90 incoace. Nu evit s-o spun: a pierdut. Dar a pierdut nu fiindca adversarul a fost mai bun - cu tot respectul pentru oponentii nostri politici si presedintele ales,
Klaus Iohannis -, ci fiindca la urne au aparut, de nicaieri, milioane de romani care au nevoie de o schimbare. Ce i-a adus la urne? Eu cred ca, in esenta, i-a adus o dorinta de schimbare a tuturor obiceiurilor politice din ultimii ani, o dorinta de a fi reprezentati mai mult de politica decat au fost pana acum, o dorinta de a nu mai fi deranjati de scandalul politic omniprezent in ultimii 10-15-25 de ani.

Dar in aceasta infrangere exista si o victorie. Contrar a ceea e stim si noi si stiu si adversarii nostri, Romania tanara, educata, cu venituri peste medie, urbana e interesata de politica si e dispusa sa mearga la urne. In tot timpul cat am fost in PSD, am incercat sa iau pulsul acestei Romanii, din care simt ca fac parte, in ciuda optiunii mele pentru PSD. Am optat pentru PSD acum patru ani de zile, nu am nicio intentie si niciun motiv sa-mi schimb optiunea, chiar daca partidul din care fac parte trece prin vremuri grele. Stiu ce inseamna stanga pentru aceasta Romanie. In primul si in primul rand, pentru aceasta Romanie stanga e accesul la o profesie si, in general, o viata care sa-ti permita sa-ti pui in valoare propriile talente si abilitati. Asta inseamna, de exemplu, un sistem de educatie mai bun, mai atragator si mai adecvat la nevoile societatii decat cel pe care il avem acum. inseamna acces la Internet - si, cu mobilul in buzunar si vitezele pe care le avem in marile orase, ne vine greu sa credem ca in Romania gradul de penetrare e in jurul a 50%, mai putin decat in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.

Stanga de azi, cea pe care mi-o doresc, inseamna acces la politica, la procesul de decizie din stat. Inseamna acces la vot: cea mai mare greseala pe care guvernul nostru, al PSD, a facut-o pe 16 noiembrie a fost ceea ce s-a intamplat la sectiile din diaspora. Electoratul nu ne-a iertat pentru asta si a avut dreptate sa nu ne ierte. Pentru mine, ca deputat, toate aceste lucruri inseamna, in primul rand, legi. Am facut o astfel de
lege, legea voluntariatului, cea care a fost promulgata in vara aceasta. Datorita ei, tinerii care lucreaza ca voluntari in organizatiile civice vor avea fisa de post, ceea ce inseamna ca vor castiga experienta profesionala reala in timpul voluntariatului. Aceasta experienta este luata drept experienta profesionala in orice interviu pentru angajare, conform acestei legi. in timp ce Camerele Parlamentului isi pierd timpul cu discutii sterile, politicianiste, in societate apar o multime de idei de acest tip, idei care nu ajung pe ordinea noastra de zi.

Fiindca mi se pare ca nu ascultam suficient de mult electoratul, eu am facut acest lucru si am gasit: Dreptul la conectivitate: exista un site, pe nume internetworldstats.com, care spune ca gradul de penetrare al Romaniei e de 49,8%, la 31 decembrie 2013. Exista mai multe statistici pe aceeasi tema, dar in orice caz, stiti ce penetrare are Internetul in Albania, dupa acelasi site? 60,1%. In Muntenegru? 56,8%. Va dati seama ce inseamna asta, e vorba de tari candidate la Uniunea Europeana. Voi propune o initiativa legislativa care sa ofere romanilor acces gratuit la internet, in virtutea dreptului la informare al oricarui cetatean.

Legea partidelor politice: exista o initiativa in afara Parlamentului, conform careia un partid ar putea fi infiintat doar de trei persoane. In momentul de fata, piata partidelor politice e blocata de numarul imens de membri necesari pentru infiintarea unei noi formatiuni: 25.000. Stiu ca aceasta initiativa este sustinuta si de Monica Macovei, dar este o intiativa pe care a acceptat-o si candidatul Victor Ponta si, cel mai important, e o initiativa a romanilor din afara partidelor, pe care, spuneam, trebuie sa-i auzim. In cateva zile, voi depune in Parlament aceasta initiativa legislativa !

Legea votului prin corespondenta sau a votului electronic: din nou, nu e vorba de o initiativa PSD, dar daca PSD isi poate spala cu ceva obrazul, dupa 16 noiembrie, ar trebui sa fie principalul promotor al unei asemenea initiative. Si nu e vorba de imaginea PSD aici: s-a dovedit ca Romania tanara e dispusa sa stea in frig cate 10 ore, ca sa voteze. Ce-ar fi sa-i mijlocim, cum spuneam, accesul?

Acestea sunt doar trei idei pe care le-am cules din jurul meu. Nu sunt proiecte de lege ingropate prin vreun sertar al comisiilor parlamentare, nu sunt initiative de partid. Dar sunt trei probleme, mari, ale romanilor. Ele reflecta o atitudine pe care stanga in care eu cred trebuie sa o adopte. Vrem un stat mai puternic, mai implicat, mai dispus sa aduca reguli si institutii acolo unde ele nu exista. Nu vrem un stat minimal, neoliberal, in care se descurca fiecare pe cont propriu. Vrem o stanga care sa isi piarda mai putin timp in discursuri, dar care sa preia, pragamatic, mai multe din ideile pe care le vedem in jurul nostru. Vrem o stanga care sa vorbeasca mai mult cu tinerii educati (dar si cu tinerii care isi doresc o educatie si nu si-o permit), cu cei exploatati de patronate private si inca prea putin reprezentati. Vrem o stanga care sa nu se teama sa se delimiteze de cei care ii afecteaza credibilitatea.

Cui si de ce spun toate aceste lucruri? Le spun colegilor de partid, dar le spun si alegatorilor. Si le mai spun asta si prietenilor mei, din lumea reala, cea in care politica este inca privita ca un lucru rau, ca o sursa de coruptie si ca o povara pentru societate. PSD este, in continuare, cel mai mare
partid din Romania, asta o stiu si pesedistii, si alegatorii fara carnet de partid, chiar cei care nu au votat PSD si candidatul lui. PSD-ul are o serie intreaga de probleme interne, incepand cu prezenta coruptilor in primele esaloane, dar ele ne privesc in primul rand pe noi, membrii de partid.

Sa nu uitam, insa, de lucrurile asupra carora societatea romaneasca, si in primul rand Romania tanara, neinregimentata, are ceea ce se poate numi un consens. Construind pe acest consens vom fi si mai mult decat suntem." - Mihai Sturzu.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ponta:
Ponta: "Pana in 19 decembrie suntem gata cu noua formula de guvern". Ce a declarat premierul despre marirea taxelor in 2015

Pana la finalul lunii decembrie, Victor Ponta vrea sa vina in fata Parlamentului cu un nou cabinet.  Seful Guvernului a avut marti discutii cu toti politicienii care sustin executivul.

Voluntariatul calculat ca experienta profesionala,proiectul de lege lansat de deputatul Mihai Sturzu
Voluntariatul calculat ca experienta profesionala,proiectul de lege lansat de deputatul Mihai Sturzu

Deputatul Mihai Sturzu a anuntat intr-o conferinta de presa ca in luna septembrie a acestui an va depune in Parlament un proiect de Lege a voluntariatului.

Mihai Sturzu de la Hi-Q e politician. S-a facut purtator de cuvant la TSD
Mihai Sturzu de la Hi-Q e politician. S-a facut purtator de cuvant la TSD

Mihai Sturzu a fost desemnat de conducerea TSD, inca dinaintea congresului acestei organizatii, purtator de cuvant al Tineretului Social-Democrat.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.