Scandalul Nyiro. Presedintii Parlamentului ii cer omologului ungar sa-si amane vizita in Romania

Roberta Anastase si Vasile Blaga

Presedintii celor doua Camere ale Romaniei ii cer omologului ungar sa-si amane vizita in Romania, intr-o scrisoare oficiala trimisa acestuia. De asemenea, liderul UDMR, Kelemen Hunor, sustine aceasta pozitie.

Astfel, UDMR este de parere ca o implicare a presedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, in campania electorala din Romania nu este binevenita.

Kelemen afirma ca maghiarii din Romania sunt suficient de maturi ca sa stie cu cine sa voteze la alegerile locale, fara niciun "ajutor" din partea presedintelui Parlamentului Ungariei.

"Am aflat de solicitarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, Vasile Blaga si Roberta Anastase, si cred ca ceea ce noi spunem de trei saptamani, ca nu este binevenita o implicare in campania electorala din Romania din partea presedintelui Parlamentului Ungariei, se sustine in continuare. Ei sunt de acord cu ceea ce am spus noi pana acum.

Este o competitie interna la noi, dar cred ca maghiarii din Romania sunt destul de maturi ca sa stie fiecare om care merge la vot, cu cine sa mearga mai departe, fara un «ajutor» din partea lui Kover Laszlo. Subliniez ca noi nu ne bucuram si chiar credem ca nu este binevenita o implicare in aceasta competitie interna", a spus Kelemen Hunor.

Citește și
ponta
Ponta ii cere premierului Ungariei "sa-si ceara scuze", dupa scandalul reinhumarii lui Nyiro Jozsef
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Acesta si-a manifestat speranta ca la alegerile locale "fiecare maghiar din Romania va opta pentru o solutie corecta si nu va tine cont de astfel de interventii si de implicari".

"Noi am avut si in 2008 alegeri pe care le-am castigat in pofida faptului ca foarte multi politicieni din Ungaria s-au implicat si se va dovedi inca o data ca maghiarii din Romania sunt oameni maturi si responsabili si stiu care sunt interesele lor si care este interesul comunitatii maghiare din Romania. Prin astfel de interventii si implicari se poate strica mult mai mult decat se observa la prima vedere si se poate strica tot ce am construit impreuna, maghiarii si romanii din aceasta tara in ultimii 22 de ani, se pot tensiona relatiile romano-maghiare si noi nu dorim acest lucru", a conchis presedintele UDMR.

Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, i-au adresat o scrisoare presedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, in care apreciaza ca ar fi "utila" amanarea vizitei acestuia "pentru orice perioada de dupa desfasurarea alegerilor locale".

Astfel, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului ii cer omologului ungar sa-si amane vizita in Romania pentru perioada post alegerile locale din 10 iunie, motivand faptul ca este "imperios necesar" ca participarea la procesul alegerilor sa fie "libera de orice ingerinta".

Cu toate acestea, presedintele PCM Mures, Laszlo Gyorgy, a declarat ca presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, nu isi va amana "in niciun caz" vizita in Romania si ca el nu vede "niciun fundament" ca acesta sa isi amane o vizita care reprezinta "un gest foarte frumos".

Laszlo Gyorgy a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va sustine, marti, candidatii partidului in opt localitati din judet - printre care Targu Mures, Sighisoara, Acatari, Miercurea Nirajului si Sovata - si va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de inchidere a campaniei PCM la Targu Mures.

Duminica trecuta, presedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma sa aiba loc reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulata, ca "a fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal" si ca "a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa" acestuia.

Sambata, intr-o conferinta de presa la Cluj-Napoca, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat ca autoritatile de la Budapesta ar trebui sa isi ceara scuze pentru declaratiile "defaimatoare" la adresa Guvernului Romaniei facute de presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo si ca astepta ca aceste scuze sa fie transmise, vineri, la Bucuresti, de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Tot sambata, la Craiova, premierul Victor Ponta a declarat ca omologul sau ungar, Viktor Orban, are obligatia sa se delimiteze de colegii sai si sa-si ceara scuze in numele Ungariei pentru declaratiile presedintelui Parlamentului Ungariei in cazul privind reinhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Scandalul Nyiro Jozsef. Guvernul ungar ii raspunde celui roman. Ce mesaj i-a fost transmis lui Ponta
Scandalul Nyiro Jozsef. Guvernul ungar ii raspunde celui roman. Ce mesaj i-a fost transmis lui Ponta

Secretarul de stat ungar responsabil cu relatiile internationale, Peter Szijjarto, i-a transmis duminica un mesaj sefului Guvernului roman, Victor Ponta, in contextul scandalului declansat de reinhumarea lui Nyiro Jozsef.

Ponta ii cere premierului Ungariei
Ponta ii cere premierului Ungariei "sa-si ceara scuze", dupa scandalul reinhumarii lui Nyiro Jozsef

Victor Ponta a declarat sambata ca omologul sau ungar, Viktor Orban, are obligatia sa-si ceara scuze in numele Ungariei pentru declaratiile presedintelui Parlamentului Ungariei in cazul privind reinhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Scandalul Nyiro Jozsef. Victor Ponta ii da o replica TAIOASA presedintelui Parlamentului ungar
Scandalul Nyiro Jozsef. Victor Ponta ii da o replica TAIOASA presedintelui Parlamentului ungar

Premierul Victor Ponta i-a dat replica presedintelui Parlamentului ungar, Kover Lazslo, care a atacat "noul Guvern roman" din cauza ultimelor evenimente legate de inhumarea poetului hortyst Nyiro Jozsef.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.