Românii îi cer lui Iohannis alegeri anticipate, după demisia lui Tudose. Ce prevede Constituția

Mihai Tudose si Klaus Iohannis
Agerpres

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund nemulțumit” și „îngrijorat” de situația politică din România, după ce Mihai Tudose – al doilea premier propus de PSD în ultimul an -, și-a anunțat demisia.

 Astfel, șeful statului l-a desemnat pe Mihai Fifor drept premier interimar.

„Premierul Tudose mi-a înaintat demisia și am acceptat-o. Această situație în care s-a ajuns mă nemulțumește profund și este o situație care mă îngrijorează. Iată că, la un an de la alegeri, avem deja două guverne PSD eșuate”, a început Klaus Iohannis mesajul.

El a continuat afirmând că își dorește „o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou Guvern”.

„Avem acum, evident, nevoie de un Guvern, pentru a scurta, cât se poate de mult, situația de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou Guvern, pentru că această nesiguranță politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică și, mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative generate de criza din interiorul PSD. Pentru a avea o procedură cât se poate de rapidă, am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine. Voi trimite chiar acum invitațiile de participare la consultări”, a spus Iohannis.

Citește și
Lia Olguta Vasilescu
Olguţa Vasilescu: Mă bucur de nominalizarea Vioricăi Dăncilă. A spus că va continua legile justiţiei
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Câteva ore mai târziu, Comitetul Executiv al PSD a votat-o pe Viorica Dăncilă, deputat în Parlamentul European, ca fiind propunerea oficială pe care i-o va înainta președintelui Iohannis, la consultările de miercuri.

În 12 octombrie, când între premierul Tudose și Liviu Dragnea au apărut tensiuni, pe fondul miniștrilor implicați în dosarul „Belina”, președintele Klaus Iohannis declara: „Dacă şi acest Guvern ar cădea, ar rebui să îmi pun întrebarea la modul extrem serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze”.

Întrebat, la acel moment, despre posibilitatea unui nou guvern tenocrat, Iohannis a declarat: „Avem un partid care a câştigal alegerile, nu are decat să performeze. Cine a câştigat să-şi facă treaba, să guverneze, să producă rezultate!”.

Ca urmare a deciziei anunțate marți, privind la participarea la consultări pentru desemnarea celui de-al treilea prim-ministru, mulți susținători ai președintelui s-au declarat dezamăgiți de decizia sa de a nu convoca alegeri anticipate.

Astfel sute de persoane i-au cerut lui Klaus Iohannis, pe Facebook, să nu se teamă de suspendare și să convoace alegeri anticipate.

Redăm câteva dintre mesajele adresate de români președintelui:

„Forţează ANTICIPATELE, d-le Klaus Iohannis! URGENT! E bătaie de joc ceea ce face Dragnea!! Instituţia de Guvern a ajuns să fie precum o şosetă?! Puneți piciorul în prag, vă susținem!”

► „Domnule preşedinte Klaus Iohannis, nu putem băga gunoiul sub preş pentru a treia oară. Argumentele economoce şi „de stabilitate" sunt depăşite! Care stabilitate, care economie? Economia făcută praf cu bună- ştiinţă de nişte incompetenţi? E timpul să scrieţi istorie, forţaţi-le mâna. Nu le mai faceţi pe plac şi acum, când este din ce în ce mai clar că ei vor să destabilizeze tara,s-o facă nefrecventabilă şi incompatibilă cu valorile pentru care România se milogeşte de câteva decenii. Este trădare de ţară pe faţă, domnule preşedinte! Aveţi ocazia să grăbiţi ieşirea din agonie a noastră şi a ţării, forţând o criză a cărei soluţie să nu mai poată fi decât alegerile anticipate. Vor flutura şantajul suspendării? Va trebui să aibă argumente, iar dacă se va ajunge acolo,asumaţi-vă şi asta. Veţi reveni la Cotroceni teafăr şi nevătăma,t în cel mai scurt timp permis de procedurile constituţionale. Poporul va face scut dacă e nevoie. Curaj!”

► „Domnule preşedinte Iohanis, nu uitaţi, vă rog, că cei ce v-au votat vor să vă respectaţi promisiunea şi să nu mai acceptaţi acum încă un premier din partea PSD.”

► „Domnule Preşedinte, nici o urmare economică negativă nu este mai periculoasă decât prezența PSD-ALDE în clădirea Parlamentului şi cea a Guvernului. Vă implor, scăpaţi-ne de aceşti infractori periculoşi! Propuneţi-le dumneavoastră un premier care susţine lupta anti-coruptie şi, dacă îl resping, apoi propuneţi un al doilea premier care susţine lupta anti-coruptie şi, dacă îl resping şi pe acesta, atunci dizolvaţi acest Parlament disfuncţional.”

► „Dacă numiţi tot de la PSD pe principiul că ne trebuie repede, eu una nu vă mai votez pentru al doilea mandat! Ne duceţi la vale împreună cu PSD!”

► „Dacă iubiţi această ţară şi acest popor, nu veţi accepta această bătaie de joc faţă de noi toţi şi nu veţi propune iar premier PSD. Noi vrem anticipate şi să iasă toţi la vot, să îi trimitem acasă pe aceşti infractori ce îşi bat joc de noi. Dacă nu o veţi face, va fi şi mai rău şi mai rău, până nu va rămâne nimic de distrus.”

► „Vă respect.Dați dovadă că sunteţi bărbat şi, în special, preşedintele meu pe care l-am votat şi duceţi-ne la anticipate.Şi veți câştiga respectul şi stima celor care nu v-au susţinut prima dată şi, cel mai important, mă ajutaţi să rămân lângă familie, acasă, în România.”

► „Băi nea’ Klaus, bag de seamă că singurul interes este de a aștepta ca PSD să dea cu țara de pământ pentru a obține un al doilea mandat. Nu pentru asta ai fost votat, ci pentru a fi conducător, așa că fă bine și fă ceva în sensul ăsta. În caz contrar, fă bine și bagă și demisia dumneata lângă a lui Tudose. Cu îngrijorare se poate privi și de la Sibiu, nu e musai să te holbezi din București.”

► „PSD ne-a demonstrat deja de două ori că nu-s capabili de a guverna, nu cred că cineva, oricine ar fi el sau ea,preia poziția de prim-ministru că să asculte de Dragnea cuvânt cu cuvânt. Pentru că de acolo au pornit toate problemele. Dvs. sunteți președintele românilor și ar trebui să faceți ceva împotriva acestui partid, care nu are nici un gând de a guverna țara pentru bunăstarea cetățeanului de rând, ci pentru grupurile de interes din PSD, cât și clientela politică.”

► „Instabilitate? Domnule Preşedinte, la ce e în ţara asta de un an de zile, dumneavoastră vi se pare că suntem în vreun fel 'stabili'? Este efectiv o glumă proastă la adresa vieţii cetăţeanului de rând. Dacă este vreun moment în care trebuie să acţionaţi, acela este acum! Altfel, nu văd cum veţi mai avea al doilea mandat. Şi da, ştiu că preşedintele are legislativul în braţe, care e aproape degeaba, dar numai dumneavoastră sunteţi singurul care ne reprezentaţi din tot cuibul ăla de viespi ordinare.”

► „Nu doriţi să rămâneţi în conştiinţele românilor ca un patriot cu spirit de sacrificiu? Chiar nu aveţi altă variantă decât acceptarea umilitoare a unui premier pesedist?”

► „18,8 mil de români cu drept de vot la 11 noiembrie 2016; 3,4 mil de români au votat PSD. Nu înţeleg de ce vă este aşa frică de anticipate şi ne lăsaţi să tragem atât de mult, pentru faptul că nu am fost la vot când trebuia. Cereţi vă rugăm anticipate!Va fi criză politică, economică, ar salvăm țara din mâinile hoţilor şi se merită.”

► „Luaţi atitudine, domnule preşedinte. Faceţi ceva, țara se duce de râpă. Mai mare rușine în ce hal ne- au adus penalii şi hoţii ăştia!”

► „Dizolvaţi Parlamentul. Vrem anticipate. Nu le mai faceţi jocul astor iresponsabili. O să „dăm în gard” dacă nu am dat deja, domnule Iohanis.”

Ce prevede Constituția, în cazul demisiei unui premier:

Conform Articolului 105 din Constituție, alineatul 1, „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial. (2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.”

Încetarea funcției de membru al Guvernului încetează „în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”, conform Articolului 105.

Conform Articolului 107, președintele României nu îl poate revoca pe prim ministru, dar dacă se află în una din situațiile prevăzute la Articolul 106, cu excepția revocării, „preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.”

Interimatul se poate asigura pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

Potrivit Constituției, alegerile anticipate nu pot fi organizate decât în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă.

Conform Articolului 89 din Constituției, „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.”

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Ludovic Orban: Mergem la Cotroceni cu solicitarea de declanşare a anticipatelor
Ludovic Orban: Mergem la Cotroceni cu solicitarea de declanşare a anticipatelor

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi că liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu solicitarea de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, iar PNL este pregătit să îşi asume guvernarea.

Olguţa Vasilescu: Mă bucur de nominalizarea Vioricăi Dăncilă. A spus că va continua legile justiţiei
Olguţa Vasilescu: Mă bucur de nominalizarea Vioricăi Dăncilă. A spus că va continua legile justiţiei

Olguţa Vasilescu a declarat după şedinţa Comitetului Executiv al PSD că se bucură că Viorica Dăncilă a fost nominalizată pentru funcţia de premier şi a precizat, între altele, că aceasta a spus că va continua legile justiţiei.

CTP, despre Viorica Dăncilă, propunerea PSD ca premier: ”O bătaie de joc. Mai rău decât Shhaideh”
CTP, despre Viorica Dăncilă, propunerea PSD ca premier: ”O bătaie de joc. Mai rău decât Shhaideh”

Esca și Escu, episodul IX. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu au discutat, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, despre cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Cine e Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcția de premier. A fost președinta al Organizației de Femei Teleorman
Cine e Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcția de premier. A fost președinta al Organizației de Femei Teleorman

Comitetul Executiv Național al PSD a decis, marți, ca europarlamentarul Viorica Dăncilă să fie propunerea pe care formațiunea o va înainta președintelui Klaus Iohannis, la consultările de miercuri, după ce Mihai Tudose a demisionat.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Fifor premier interimar. Calendarul consultărilor cu partidele
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Fifor premier interimar. Calendarul consultărilor cu partidele

Este din nou degringoladă pe scena politică de la Bucureşti, după înlăturarea lui Mihai Tudose din fruntea guvernului.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.