Klaus Iohannis dupa reuniunea de la Bucuresti. "Sustinem prezenta sporita a SUA in Europa - militar, economic si politic"

×
Codul embed a fost copiat

Palatul Cotroceni gazduieste miercuri o reuniune la nivel inalt a statelor din Europa Centrala si de Est, la care va participa si secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

Declaratia lui Klaus Iohannis dupa intalnirea de la Bucuresti

Romania a gazduit o intalnire la cel mai inalt nivel al statelor din Europa Centrala si de Est. Ne bucuram ca aceste lucrari au beneficiat si de prezenta NATO. Scopul acestei reuniuni a fost acela de a ne asuma impreuna si a exprima cu o singura voce viziunea tarilor noastre privind provocarile de securitate pe care le intampina NATO atat din Est cat si din Sud. Chiar daca suntem natural sensibili la amenintarile din Est, ne-am exprimat solidaritatea cu aliatii pentru care grijile cele mai mari vin acum din Sud.

Am adoptat o declaratie comuna care evidentiaza preocuparile, angajamentele si solutiile conturate in timpul reuniunii.

Transmitem un mesaj puternic de unitate si recunoastere a nevoii de coerenta in actiunile noastre externe. E vorba si de contributia noastra la summitul de la Varsovia.

Citește și
Klaus Iohannis la Indagra, 28 octombrie
Klaus Iohannis, despre intalnirea de marti cu Victor Ponta: "Am discutat la rece, cum se spune"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Pe scurt, sunt 5 directii de actiune pe care le-am evaluat:

1. Intarirea solidaritatii si indivizibilitatii securitatii aliate inclusiv prin consolidarea legaturii transantlantice si sustinerea unei prezente sporite a SUA in Europa, atat militar cat si politic si economic.
2. Intarirea NATO si continuarea procesului de adaptare pentru a raspunde riscurilor pe termen lung din Est si din Sud. Intensificarea relatiei cu partenerii din vecinatatea noastra strategica.
3. Consolidarea securitatii spatiului de la Marea Neagra la Marea Baltica.
4. Necesitatea aprofundarii parteneriatului strategic dintre NATO si UE.
5. Asigurarea ca o decizie de reanagajare a dialogului cu Federatia Rusa va fi fundamentata pe intelegerea comuna a respectarii dreptului international.

Reuniunea la nivel inalt a statelor din Europa Centrala si de Est va fi prezidata de presedintii Romaniei si Poloniei, Klaus Iohannis, respectiv Andrzej Duda.

La acest eveniment vor participa secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, presedintii Bulgariei, Rosen Plevneliev, Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, Republicii Letonia, Raimonds Vejonis, Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite, Republicii Slovace, Andrej Kiska, Ungariei, Ader Janos, si presedintele Camerei Deputatilor a Republicii Cehe, Jan Hamacek.

Cu privire la reuniunea la nivel inalt a liderilor din statele din Europa Centrala si de Est, presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol destul de important in NATO.

"Intalnirea pe care am organizat-o impreuna (n.r. - cu Polonia) pentru ziua de maine, acel mini-summit, vrea sa arate ca flancul estic este aici, tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol destul de important in cadrul structurilor NATO si vrem, de asemenea, sa subliniem importanta acestui flanc estic in situatia geopolitica in permanenta schimbare. (...) Vrem sa subliniem ca aceasta importanta geostrategica a flancului estic nu este in scadere, ci este in continuare extrem de mare", a spus seful statului, la Palatul Cotroceni.

Surse oficiale au aratat ca la aceasta reuniune urmeaza sa fie adoptata o declaratie comuna, care va sublinia necesitatea unei prezente adecvate a NATO in regiune.

Reuniunea vizeaza consolidarea cooperarii in plan regional intre tarile din regiune, dar si cu cele din Vecinatatea estica a NATO, si anume R. Moldova, Ucraina si Georgia, si pregatirea summitului NATO care va avea loc la Varsovia.

"Dorim sa aratam ca aceste tari pot contribui la activitatea Aliantei Nord-Atlantice", au mai aratat sursele citate.

Potrivit acestora, este posibil ca reuniunea sa vizeze un angajament pentru asigurarea a 2% din PIB pentru Armata. Reuniunea la nivel inalt a statelor din Europa Centrala si de Est va incepe la ora 10,30, cand sefii de delegatii vor fi primiti la Palatul Cotroceni de presedintele Iohannis. Ulterior, liderii isi vor exprima pozitiile cu privire la subiectele discutate.

La finalul reuniunii, presedintele Klaus Iohannis si omologul sau polonez, Andrzej Duda, vor sustine o declaratie comuna de presa.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Presedintele Poloniei s-a intalnit cu Iohannis la Cotroceni. Declaratia facuta despre prezenta trupelor NATO in estul Europei
Presedintele Poloniei s-a intalnit cu Iohannis la Cotroceni. Declaratia facuta despre prezenta trupelor NATO in estul Europei

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat marti ca prezenta trupelor NATO in Europa Centrala si de Est trebuie sa se intensifice, ca urmare a largirii acestei structuri.

Klaus Iohannis, despre intalnirea de marti cu Victor Ponta:
Klaus Iohannis, despre intalnirea de marti cu Victor Ponta: "Am discutat la rece, cum se spune"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca intalnirea cu premierul Victor Ponta a fost ''foarte normala'' si ca discutiile ''eficiente'' au vizat problema refugiatilor si valurile de migratie.

Ponta, inainte de intalnirea cu Iohannis:
Ponta, inainte de intalnirea cu Iohannis: "Nu ma prezint cu caciula in mana". Dupa intalnire: "Respect reciproc, colaborare"

"Surda-n hora" si "foarte belicos" - cu o zi in urma, parteneri de dialog institutional marti, la Palatul Cotroceni. Vorbim despre Klaus Iohannis si Victor Ponta, care au discutat marti despre migratie, dar si despre alte teme de actualitate.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.