Reuniune a Comisiei de anchetă privind arhiva SIPA. Șerban Nicolae ar putea fi înlocuit de la conducere

serban nicolae
Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, înființată în septembrie 2017, se reunește marți într-o ședință în care ar putea fi decisă înlocuirea lui Șerban Nicolae de la conducerea ei. Totodată, mai multe persoane vor fi audiate.

 

Potrivit unui anunţ de presă, au fost invitaţi la audieri Horia Georgescu, Şerban Alexandru, Marius Iosif şi Ingrid Luciana Popa Mocanu, informează News.ro.

De asemenea, este posibil să fie desemnat un alt preşedinte al comisiei, după ce în urmă cu mai bine de o lună grupurile parlamentare PSD au cerut înlocuirea senatorului Şerban Nicolae cu senatorul Viorel Salan. În plus, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa, sâmbătă seara, la plecarea de la Congresul PSD, că această comisie, cu o nouă conducere, va face lumină.

Comisia de anchetă a arhivei SIPA a fost înfiinţată la finalul lunii septembrie 2017 de către Parlament pentru a clarifica aspectele legate de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA).

Citește și
Tudorel Toader
Peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA ”au fost copiate la xerox”
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara în luna octombrie a anului trecut, în faţa comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, că a fost avertizat când a fost numit în funcţie că la minister există o bombă cu ceas care ticăie şi că ea se numeşte arhiva SIPA. Toader a mai spus că în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei sunt mai multe tipuri de documente: cărţi de muncă ale funcţionarilor cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), documente privind viaţa privată, acte care ţin de Arhivele Naţionale şi înscrisuri clasificate secret de serviciu.

Toader a spus că şi-a făcut o imagine despre arhivă „cât de cât apropiată” de adevărul accesibil lui şi a decis să nu tacă la fel ca predecesorii săi, sperând că pe durata mandatului nu va ieşi în spaţiul public problematica SIPA.

„Acolo, eu am intrat în arhivă, şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul. Cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP, o absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la Arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă. Bună parte erau acolo şi e nedrept, până la urmă, nu? (...) Dar să le ai fizic în spatele unui lacăt, unui sigiliu şi să spui: nu pot să ţi le dau pentru că sunt acolo şi nu am voie, cred că e cel puţin nefiresc, ca să nu spun că e profund nedrept”, a descris Tudorel Toader prima categorie de documente găsite în arhiva SIPA.

Comisia de anchetă a arhivei SIPA este alcătuită din senatorul PSD Marian Pavel, senatorul PSD Adrian Diaconu, senatorul PSD Alexandru Bălănescu, deputatul PSD Costel Dunava, deputatul PSD Liviu Pleşoianu, deputatul PSD Mihai Popa. De asemenea, din partea PNL sunt deputatul Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă, dar şi senatorul Daniel Fenechiu. USR este reprezentat de senatorul Mihai Goşiu, iar PMP pe deputatul Robert Turcescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
SRI a transmis comunicări oficiale despre alegerile din 2009, arhiva SIPA și declarațiile lui Dragomir
SRI a transmis comunicări oficiale despre alegerile din 2009, arhiva SIPA și declarațiile lui Dragomir

Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis, în această săptămână, trei comunicări către Comisia parlamentară privind controlul SRI, cu privire la organizarea alegerilor din 2009, gestionarea arhivei SIPA şi declaraţiile lui Daniel Dragomir.

Peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA ”au fost copiate la xerox”
Peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA ”au fost copiate la xerox”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară că peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA au fost copiate la xerox în sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, unde este ţinută sub pază arhiva, el anunţând că a sesizat Parchetul.

Guvernul a adoptat hotararea pentru desecretizarea arhivei SIPA. Toader:
Guvernul a adoptat hotararea pentru desecretizarea arhivei SIPA. Toader: "Se va sti cu nume si prenume cine a intrat"

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca se va adopta Hotararea pentru desecretizarea arhivei SIPA, punct ce se afla pe ordinea zi suplimentara.

Lista celor care au vizitat arhiva SIPA, publicata. Fostul ministru Cazanciuc:
Lista celor care au vizitat arhiva SIPA, publicata. Fostul ministru Cazanciuc: "Au schimbat un bec". Reactia lui Dragnea

Lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA in 2013 a fost data publicitatii, dupa cum a promis ministrul Justitiei, Tudorel Toader. El a spus ca prin acest demers "publicul va afla daca unii au intrat singuri, altii in echipa".

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.