Reactii dupa desemnarea ca premier a lui Mihai Tudose. Tomac (PMP): "Iohannis a demonstrat ca e un politician slab"

Mihai Tudose
Inquam

Apar primele reactii dupa ce presedintele a dat unda verde propunerii de premier a PSD - atat din partea politicienilor, cat si a SRI.

Turcan: Tudose are un bilant al activitatii neclar

Raluca Turcan, prim-vicepresedinte al PNL, a afirmat, ca desemnarea lui Mihai Tudose ca premier arata ca standardele de competenta ale PSD pentru functiile publice sunt foarte reduse si ii cere lui Tudose sa nu uite ca va prim-ministrul Romaniei, nu al PSD sau al lui Liviu Dragnea.

”Constatam ca exista o discrepanta uriasa intre viziunea coalitiei PSD-ALDE privind performanta actului de guvernare si ceea ce sunt capabili sa ne ofere in realitate. Din pacate, Mihai Tudose are un bilant al activitatii foarte neclar, fapt ce arata ca standardele PSD in materie de competenta in functia publica sunt foarte reduse”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Prim-vicepresedintele PNL ii solicita lui Tudose sa nu-si reduca functia la nivelul de ”premier personal” al lui Liviu Dragnea.

Citește și
Mihai Tudose depune juramantul de investitura in functia de ministru al economiei, la Palatul Cotroceni
Presedintele l-a desemnat pe Mihai Tudose ca premier, dupa consultarile cu partidele. "Aceasta criza dauneaza grav Romaniei"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

”In lipsa unei optiuni mai bune din partea majoritatii parlamentare, atrag atentia ca dl. Tudose are obligatia de a-si calibra cabinetul astfel incat sa dea performanta si corectitudine. Trebuie sa nu uite ca va fi seful Guvernului Romaniei si nu al PSD sau premierul personal al d-lui Dragnea!”, a adaugat Turcan.
 

SRI, despre speculatiile privind legaturi cu Mihai Tudose

 

Serviciul Roman de Informatii precizeaza, intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni, ca respinge categoric tentativele de implicare a SRI in dispute politice, desemnarea premierului sau alte demersuri care nu tin de activitatea Serviciului.

 

”In legatura cu speculatiile aparute in spatiul public referitoare la o presupusa implicare a Serviciului Roman de Informatii in desemnarea premierului Romaniei, SRI face urmatoarele precizari: Respingem categoric orice incercare de a implica SRI in dispute politice, in numirea premierului Romaniei sau alte actiuni care nu tin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Consideram aceste afirmatii din spatiul public denigratoare si menite sa afecteze imaginea institutiilor fundamentale dintr-un regim democratic”, precizeaza SRI.

Serviciul da asigurari ca este preocuparea sa este legata de indeplinirea atributiilor legale si de mentinerea echidistantei fata de mediul politic. ”SRI isi reafirma determinarea de a ramane echidistant, neimplicat politic si concentrat pe indeplinirea misiunilor sale cu respectarea stricta a legii”, mai precizeaza sursa citata.

Poziitia SRI este generata de speculatiile legate de relatiile pe care premierul desemnat, Mihai Tudose, le-ar avea cu serviciile de informatii. Mihai Tudose a absolvit cursuri sustinute la Academia Nationala de Informatii ”Mihai Viteazul” si si-a sustinut teza de doctorat la aceeasi institutie, coordonatorul lucarii sale fiind Gabriel Oprea. Tudose declara in aprilie 2016 pentru News.ro, ca nici nu este ofiter acoperit si nici nu isi doreste sa preia puterea in PSD. El raspundea astfel acuzatiilor lui Victor Ponta conform carora "ofiterii" vor sa preia puterea in partid si conform carora se refera la un vicepresedinte al partidului, fost ministru.

”Nu sunt ofiter acoperit si nu-mi doresc sa preiau puterea in partid. Sunt deja putin iritat de acest lucru. (...) Daca are ceva de spus, sa o spuna cu subiect si predicat: cine, cum. Sa o dovedeasca. E avocat. Stie despre ce vorbeste. Asa cum si el a fost acuzat de asa ceva. (...) Sa spuna: «Uite, e Popescu sau Rovana sau nu stiu cine. Uite astia sunt, doi, trei», dar sa spuna cu subiect si predicat. Exista instrumente legale, dar fa-i si proba, ca daca doar spui asa”, a declarat atunci Tudose pentru News.ro.
 

Catalin Ivan: "Tudose a picat testul Valcov"

Europarlamentarul Catalin Ivan, in conflict direct cu partidul sau, a fost primul care a comentat desemnarea lui Mihai Tudose. "Sorin Grindeanu era acuzat ca a cazut la evaluarea facuta de 'eminenta cenusie a PSD', un fost pedist de-al lui Basescu prins cu tablourile prin pereti, nu pe pereti, si ca ar fi facut studii la 'securitate', adica SRI. Mihai Tudose, cel care trebuie sa repare greseala, a picat si el testul Valcov, nu doar pentru ca nu are tablouri zidite in pereti, dar cica nu ar fi facut ce trebuie la Ministerul Economiei, si, mai mult, nu numai ca a facut studii pe la Academia de Informatii, dar a mai si predat pe acolo. Intelege cineva ceva din toata nebunia asta in care ne-a aruncat Liviu Dragnea?", a scris europarlamentarul PSD Catalin Ivan pe pagina de Facebook.

Despre Tudose, Ivan a spus: "Ii stiu din PSD si atat. Ca sa nu-mi aud vorbe. Nu cred ca cine face un curs sau chiar studiile la Academia de Informatii trebuie sa poarte anatema de securist. Oricum, corupt, tradator, mincinos, incompetent si altele din categoria asta mi se par mult mai grave. Am insa o parere foarte proasta, tot mai proasta, despre capacitatea lui Liviu Dragnea de a conduce partidul", a precizat Catalin Ivan.

PMP: "Iohannis e un politician slab, care nu poate lupta cu ciuma rosie"
Presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, sustine ca desemnarea lui Mihai Tudose ca premier de catre Klaus Iohannis arata ca presedintele este un politician slab in urma caruia nu vor ramane decat ani irositi de catre Romania.

”Iohannis nu a scapat de sindromul USL! Nu cu mult timp in urma, iesea in strada, mimand ca intelege cat rau face PSD tarii. Astazi, a demonstrat ca este un politician slab, care nu este capabil sa lupte cu ciuma rosie”, a scris, pe Facebook, Eugen Tomac.

El il acuza pe presedinte ca a ratat sansa de refuza numirea unei mediocritati in fruntea Guvernului.

”A-l numi pe Tudose premier este totuna cu a-ti decide iesirea din scena intr-un mod jalnic. Putea refuza sa numeasca o asemenea mediocritate. Avea aceasta sansa! Dupa Iohannis nu va ramane nimic mai mult decat niste ani irositi si o tara marginalizata, trimisa pe nedrept la periferia Europei”, a mai scris Tomac.

PMP este singurul partid de opozitie care a mers la consultarile de la Cotroceni cu o propunere pentru postul de prim-ministru, europarlamentarul Siegfried Muresan.

Presedintele PMP, Traian Basescu, a postat pe Facebook CV-ul lui Muresan la care a alaturat doua fotografii, una a lui Muresan, cealalta a lui Mihai Tudose. ”PMP a propus presedintelui Iohannis nominalizarea lui Siegfried Muresan pentru functia de Prim Ministru, europarlamentar PMP, 36 de ani, generatia Macron si Trudeau (PM Canada). Anexez CV-ul lui Siegfried Muresan si, pentru completarea imaginii, comparati cele 2 poze. Speram ca propunerea PMP va intruni votul tuturor partidelor membre ale Partidului Popular European, al carui purtator de cuvant este (PNL, UDMR, PMP), dar si al USR”, a scris fostul sef al statului.

 

 


 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Mihai Tudose, propunerea de premier cu care PSD merge la Cotroceni. A fost acuzat de plagiat si i s-a retras titlul de doctor
Mihai Tudose, propunerea de premier cu care PSD merge la Cotroceni. A fost acuzat de plagiat si i s-a retras titlul de doctor

Mihai Tudose, in varsta de 50 de ani, propunerea pentru functia de premier cu care PSD merge la Cotroceni, a fost ministru al Economiei in Guvernul Grindeanu, functie detinuta si in perioada guvernarii Ponta.

Presedintele l-a desemnat pe Mihai Tudose ca premier, dupa consultarile cu partidele.
Presedintele l-a desemnat pe Mihai Tudose ca premier, dupa consultarile cu partidele. "Aceasta criza dauneaza grav Romaniei"

Mihai Tudose a fost desemnat premier de presedintele Iohannis, singura propunere a Opozitiei fiind Siegfried Muresan, nume avansat de PMP.

Mihai Tudose, propus de PSD-ALDE premier dupa ce Valcov l-a desfiintat in raport. Are ZERO realizari in Guvernul Grindeanu
Mihai Tudose, propus de PSD-ALDE premier dupa ce Valcov l-a desfiintat in raport. Are ZERO realizari in Guvernul Grindeanu

Mihai Tudose, fost ministru al Economiei in Guvernele Grindeanu si Ponta, este propus de PSD-ALDE pentru functia de prim-ministru.

Codrin Stefanescu: Lista PSD de premieri are opt nume, printre care Mihai Tudose, Olguta Vasilescu, Adrian Tutuianu
Codrin Stefanescu: Lista PSD de premieri are opt nume, printre care Mihai Tudose, Olguta Vasilescu, Adrian Tutuianu

Secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, a declarat, duminica, ca social-democratii au o lista de opt nume de potentiali premieri, printre care Mihai Tudose, Lia Olguta Vasilescu si Adrian Tutuianu.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.