Reactia lui Dacian Ciolos pe Facebook dupa ce a fost criticat de initiatorul Legii Darii in Plata: "Are o abordare populista"

Ultimul update: Joi 24 Martie 2016 07:08
Data publicarii: Luni 21 Martie 2016 07:34
Categorie: Politic

Dacian Ciolos a spus ca deputatul PNL Daniel Zamfir are "o abordare populista" in scrisoarea deschisa privind legea darii in plata.

Apar modificari la legea darii in plata. PNL cere ca prevederile ei sa nu se aplice si romanilor care si-au cumparat locuinte prin programul prima casa. In plus, sa fie eliminat plafonul de 150.000 de euro, introdus la Senat. In tot acest timp, premierul atrage atentia ca "Legea ar putea sa arunce in aer sistemul bancar, daca nu este bine gandita " si ca ar trebui sa se aplice doar cazurilor sociale. "Dacian Ciolos, este de partea bancherilor straini", a venit replica lui Daniel Zamfir, initiatorul legii.

160.000 de romani si-au luat credite prima casa, garantate de stat. Potrivit PNL, ei n-ar trebui sa fie printre cei care pot renunta la locuinta cumparata in schimbul stergerii datoriilor. Tot liberalii au anuntat ca sustin eliminarea plafonului de 150.000 de euro.

Alina Gorghiu - copresedinte PNL: “Este un plafon care stabileste o discriminare foarte clara si temerea noastra ca aceasta lege in baza acestui articol poate fi atacata la Curtea Constitutionala este reala. Aceasta lege se va aplica celor care sunt titulari de contract, celor care au casa ca si locuinta.”

Premierul Romaniei vrea insa ca legea sa se aplice doar celor care au probleme reale cu plata ratelor.

Seful FMI pentru Romania: "Darea in plata ameninta dreptul la proprietate". Ce au recomandat Guvernului expertii Fondului

"Domnul deputat are din pacate o abordare populista prin aceasta pozitie. Am spus de la inceput ca sustin legea darii in plata si am spus-o si direct bancilor. Insa aceasta lege trebuie sa tina cont de adevaratele cazuri sociale, de familiile care si-au cumparat pe credit o locuinta, si nu de speculatorii imobiliari. Asta este pozitia Guvernului. Nu stiu cine este cel care face intoxicare. Guvernul vrea o lege functionala si nu populista. Bancile au clar o lectie de invatat in relatia lor cu clientii. Dar pentru ca legea darii in plata sa fie cu adevarat aplicabila (si nu atacabila in justitie), si sa fie in interesul clientilor, ea are nevoie de adaptari", a scris Ciolos, duminica seara, intr-un comentariu la o postare pe pagina sa de Facebook.

Reactia sa vine dupa ce deputatul PNL Daniel Zamfir i-a solicitat, intr-o scrisoare deschisa, sa opreasca "minciuna, intoxicarea si abuzul" impotriva legii darii in plata, sustinand ca premierul, in loc sa serveasca interesele cetatenilor romani, ''serveste interesele unor bancheri straini''.

"Opriti minciuna, intoxicarea si abuzul impotriva legii darii in plata si, pe cale de consecinta, impotriva sutelor de mii de familii din Romania care asteapta aceasta lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plati nu din cauza lor, nu din rea-vointa, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vandute de banci, clauzelor abuzive din contracte si lipsei de supraveghere a Bancii Nationale. Dumneavoastra, premierul Romaniei, ati ales sa serviti interesele unor bancheri straini care, in a doua cea mai saraca tara din Europa, au facut profit dublu fata de media europeana, in loc sa serviti demn interesele celor care cu adevarat aveau nevoie sa fie reprezentati de dvs: cetatenii Romaniei! In timp ce o mana de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de romani au viitorul sub spectrul ruinei", afirma Zamfir, in scrisoare.

Legea a fost adoptata deja de parlament, insa presedintele Klaus Iohannis a cerut modificarea ei si a trimis-o inapoi parlamentarilor. Darea in plata a trecut din nou prin mainile senatorilor, iar acum a ajuns la Camera deputatilor, unde va fi votata si forma ei finala.

Legea darii in plata, dezbatuta in Parlament. Mugur Isarescu:

Legea darii in plata, dezbatuta in Parlament. Mugur Isarescu: "Vin proiecte legislative care ne dau inapoi cu 25 de ani"

Senat - Agerpres

Raport favorabil pentru modificarea Legii ANI în Comisia juridică a Senatului

Președintele executiv al PSD, despre un referendum pe tema monarhiei: ”Cred că poporul poate fi întrebat”

Mihai Tudose: „Am avut încredere în economie, când călăreții Apocalipsei ne vesteau sfârșitul”

Cosette Chichirău (USR) a depus plângere împotriva senatorului PSD Şerban Nicolae

PSD vrea să modifice legea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie

675 de aleși ar putea scăpa de sentințele ANI, după o inițiativă a lui Florin Iordache

iordache comisie

Dezbaterile privind modificarea Codurilor penale, amânate din nou. Pe cine aşteaptă Iordache

Legile Justiției, în procedură accelerată la Senat. Miercuri sau joi, cele trei proiecte ar putea fi aprobate

Aleșii încep, luni, dezbaterile privind proiectul de buget pentru 2018. Când va avea loc votul final

Dacian Cioloș, mesaj pentru români: „Faceți-vă vocea auzită. Tăcerea va fi semn că suntem de acord cu ce se întâmplă”

Deputații au cheltuit, într-o singură lună, peste șapte milioane de lei. Pe ce au dat banii

Lovitură pentru Ludovic Orban. Peste 50 de liberali s-au înscris în partidul lui Tăriceanu