Reacția lui Ion Iliescu la anunțul făcut de Parchet: ”În decembrie 1989, în România a avut loc o Revoluţie”

Ultimul update: Vineri 22 Decembrie 2017 19:26
Data publicarii: Vineri 22 Decembrie 2017 12:06
Categorie: Politic

Vineri s-au împlinit 28 de ani, de la momentul în care dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu, a fugit cu elicopterul, de pe clădirea Comitetului Central din Bucureşti.

El a fost alungat de mulţimea înfuriată de masacrul de la Universitate, din noaptea precedentă. Acum procurorii spun că evenimentele sângeroase din acel decembrie tulbure au fost bine coordonate de noii lideri care au preluat puterea. Ion Iliescu i-a contrazis însă astăzi, pe blogul personal, şi spune că în '89 chiar a fost o Revoluţie.

Imediat după ieşirea din scenă a lui Ceauşescu a început organizarea unei noi structuri de conducere.

Marian Lazăr, procuror militar: ''A fost stabilită componența comandamentului politico-militar care a preluat, în timp foarte scurt, puterea totală în România. Concluzionându-se, fără echivoc, faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere."

Procurorii care anchetează evenimentele de atunci spun că toate evenimentele au fost bine coordonate, inclusiv prin instaurarea psihozei teroriste.

Dosarul Revoluției. Au existat trei tentative de asasinare a cuplului Ceaușescu

Ion Iliescu, audiat de procurori în dosarul Revoluţiei, a ripostat pe blogul personal:

"În decembrie 1989 în România a avut loc o Revoluţie, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac”, spune acesta.

Ion Iliescu a fost însă marele câştigător al Revoluţiei. Dar nu unul surpriză. Iată ce scria revista Time în 1986, cu mai bine de 3 ani înaintea Revoluţiei, într-un articol despre bătrânii lideri comunişti.

"Ceauşescu, 68 de ani, pare să aibă o sănătate în declin, iar Gorbaciov poate are deja un protejat în aşteptare. Ar putea fi Ion Iliescu, 56 de ani, care a studiat cu liderul sovietic la Moscova."

În evenimentele din decembrie 1989 au murit 957 de oameni, din care peste 700 după 22 decembrie, în lupta cu teroriştii nevăzuţi.

Mesajul integral al lui Iliescu

Ion Iliescu afirmă că, în decembrie 1989, ”în România a avut loc o Revoluţie, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac”.

Reacția fostului președinte al României vine la scurt timp după ce Parchetul Militar a anunțat că ”diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite”.

Instituţia a anunţat şi că a fost stabilită componenţa comandamentului politico-militar care a preluat, în timp foarte scurt, după fuga preşedintelui în exerciţiu, puterea totală în România.

Acum, Ion Iliescu a scris pe blogul personal că ”moștenirea Revoluției Române este una eminamente pozitivă, și ea trebuie apărată”.

Până acum, au fost audiaţi în ”dosarul Revoluției”: fostul preşedinte Ion Iliescu şi reprezentanţii FSN: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu.

Iată, integral, textul scris de Ion Iliescu:

Revoluția Română, un act de demnitate națională

Se împlinesc, azi, 22 decembrie 2017, douăzeci și opt de ani de la victoria revoltei populare care a marcat începutul Revoluției Române.

În decembrie 1989 în România a avut loc o Revoluţie, indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac. A fost o schimbare radicală de sistem politic, s-au schimbat dramatic instituţiile statului, natura lor, s-a trecut de la un regim totalitar la unul democratic. Au apărut instituţii noi, noi drepturi şi libertăţi civice, România s-a deschis spre lume.

Nevoia de libertate, de democrație, a jucat rolul de motor al schimbării. Privațiunile de tot felul, umilințele unei vieți la limita supraviețuirii, din ultimii ani ai ceaușismului, au fost declanșatorul revoltei populare. O revoltă care mocnea, Timișoara fiind locul în care ea a izbucnit la suprafață, după ce la Iași, represiunea Securității a înăbușit o acțiune similară.

Ion Iliescu în 1993:

Democrația s-a construit pe jertfa unor oameni, care au pus viața lor la temelia noii Românii, jertfă pe care o onorăm, și o regretăm, în același timp, pentru că nimeni n-ar trebui să fie obligat să se sacrifice pentru ideile și credințele lui. Pentru ca jertfa lor să aibă un sens pentru noile generații, trebuie ca, alături de drepturi și libertăți, să învățăm să ne asumăm și responsabilitățile care derivă din starea noastră de cetățeni.

Moștenirea Revoluției Române este una eminamente pozitivă, și ea trebuie apărată de toți cei care cred în libertate și în democrație. Mă înclin în fața memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate în anii totalitarismelor românești, a celor care, în decembrie 1989, au făcut posibilă schimbarea care a adus România în familia națiunilor europene.” - Ion Iliescu.

Avertisment al procurorului general: Dosarul Revoluţiei ar putea fi afectat de modificările aduse Codurilor penale

Avertisment al procurorului general: Dosarul Revoluţiei ar putea fi afectat de modificările aduse Codurilor penale

Niculae Badalau

Nicolae Bădălău: Mihai Fifor a fost propus pentru funcţia de premier, dar a refuzat

Interviul care a făcut-o celebră pe Viorica Dăncilă. ”Nu am avut un model în viață”

Filmul serii în care PSD și-a decapitat al doilea guvern în 7 luni

Averea Vioricăi Dăncilă, propunerea PSD pentru Palatul Victoria. Suma donată către PSD

Viorica Dăncilă, prima declarație după ce a fost propusă pentru funcția de premier: ”Mă onorează”

Surse: Prima şedinţă de Guvern condusă de premierul interimar Mihai Fifor, miercuri, la 13:00

Mihai Tudose si Klaus Iohannis

Românii îi cer lui Iohannis alegeri anticipate, după demisia lui Tudose. Ce prevede Constituția

Olguţa Vasilescu: Mă bucur de nominalizarea Vioricăi Dăncilă. A spus că va continua legile justiţiei

Cine este Mihai Fifor, desemnat de președintele Iohannis premier interimar

Europarlamentar: ”Liviu Dragnea a aprins fitilul unei revolte”

Presa internațională, despre criza politică: „Dragnea ține ferm în mână partidul și guvernul”

Premierul japonez: Am ridicat recent vizele de intrare în Japonia pentru cetățenii români