Raportul CE: Parlamentul nu a dat curs solicitarilor DNA, Ridzi si Pasat

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Raportul intermediar privind situatia Romaniei in domeniul justitiei a fost publicat astazi la Bruxelles. In document se face referire la progresele inregistrate de tara noastra, dar sunt mentionate si problemele nerezolvate.

Raportul este interimar, de natura tehnica, si nu contine evaluari politice.

Un document mult mai detaliat, referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare al justitiei din Romania si Bulgaria va fi prezentat peste cateva luni, la vara.

Cu toate acestea, raportul care va fi prezentat astazi este destul de important, in contextul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

Mai multe state europene, in frunte cu Franta si Germania, au sustinut ca Romania nu poate adera, inca, la Schengen, din cauza problemelor privind coruptia.

Citește și
Traian Basescu la CSM
Nemultumit! Presedintele Traian Basescu a criticat justitia din Romania
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Iata principalele concluzii ale raportului intermediar al Comisiei Europene, privind Mecanismul de Cooperare si Verificare al justitiei din Romania, conform Mediafax.

-► Blocarea actului de justitie cu "ajutorul" Parlamentului: Pasat si Ridzi

Documentul noteaza faptul ca DNA a continuat sa obtina rezultate bune in ceea ce priveste investigarea unor cazuri de inalta coruptie, trimitand in judecata un membru al Parlamentului European, trei fosti ministri, doi fosti secretari de stat si mai multi magistrati.

Totusi, arata CE, Parlamentul a dat vot negativ privind perchezitia unui calculator personal intr-o ancheta referitoare la faptele de coruptie ale unui "fost ministru" (Monica Iacob Ridzi), astfel ca Parchetul va trebui sa foloseasca celelalte dovezi pe care le detine.

In legatura cu aceeasi persoana, precizeaza CE, Parlamentul a dat vot negativ pentru deschiderea unei anchete.

Intr-o alta ancheta in curs privind un caz de suspiciune de acte de coruptie, Parlamentul nu a aprobat solicitarea parchetului de arestare preventiva, mai noteaza Comisia, referindu-se la cazul deputatului PDL Daniel Pasat.

-► ANI si coruptia din vami

In ceea ce priveste Agentia Nationala de Integritate, Comisia Europeana constata ca Romania a adoptat o lege imbunatatita de functionare a acesteia, insa Parlamentul a decis reduceri bugetare importante.

"Acest lucru ar constitui un obstacol in ceea ce priveste transparenta averilor si eficacitatea verificarilor efectuate de ANI, care se bazeaza partial pe semnalele provenite de la public", consemneaza raportul CE.

Raportul intermediar al Comisiei Europene mai arata ca, din cauza actiunilor anticoruptie din vami, "este foarte important sa se furnizeze resursele umane pentru a ocupa posturile vacante in perioada in care se desfasoara procedurile judiciare".

-► Ce trebuie sa faca Romania in perioada urmatoare

Raportul Comisiei Europene arata ca, pana la urmatoarea evaluare din vara anului 2011, Romania ar trebui sa se axeze pe imbunatatirea celeritatii proceselor de coruptie la nivel inalt si pe consolidarea politicii anticoruptie generale. Oricum, Comisia noteaza ca, de la ultima evaluare, Romania a raspuns in mod constructiv la recomandarile CE.

De asemenea, documentul arata ca principala provocare a Romaniei, in ceea ce priveste reforma judiciara, "va fi de a se pregati cu succes pentru intrarea in vigoare a celor patru noi coduri".

-► Romania a finalizat o propunere de inchidere a 24 de instante, numar sub cel propus in 2005

In raport se mentioneaza ca Romania a finalizat o propunere de inchidere a 24 de instante si a parchetelor aferente, subliniind insa ca numarul de instante propuse a fi inchise este cu mult sub cel propus de experti externi in 2005.

Prin aceasta propunere, arata Comisia, vor deveni vacante 50 de posturi de judecator, 38 dintre acestea fiind in prezent ocupate.

De asemenea, vor deveni vacante 47 de posturi de procuror, 38 dintre acestea fiind in prezent ocupate. Posturile care vor deveni vacante vor fi realocate.

Comisia mai arata ca propunerile de transferare a anumitor sarcini administrative de la judecatori la personalul auxiliar si de a introduce manageri de instanta sunt inca in curs.

-► Situatia incerta de la Consiliul Superior al Magistraturii

Raportul intermediar al Comisiei Europene noteaza ca este important sa se asigure functionarea CSM pana la organizarea de noi alegeri, precizand ca invalidarea primelor alegeri poate asigura credibilitatea noului Consiliu. De asemenea, CE subliniaza ca trebuie depuse in continuare eforturi pentru ca intreaga jurisprudenta a instantelor sa fie publicata intr-o baza de date usor de accesat, in care sa se poata cauta dosare cu usurinta, conform recomandarii Comisiei.

-► Reactia consilierul prezidential pentru afaceri europene, Leonard Orban

Leonard Orban este de parere ca acest raport este "evident pozitiv", insa urmeaza raportul "serios negativ" din vara anului 2010.

"Este evident un raport pozitiv. Acesta este un lucru imbucurator, pentru ca, dupa raportul serios negativ din vara, urmeaza acest raport, e adevarat intermediar, care este pozitiv. Este de remarcat si de salutat faptul ca la nivelul Comisiei Europene s-au transmis niste mesaje pozitive legate de raspunsurile autoritatilor romane la criticile si recomandarile care au fost date de Comisia Europeana", a declarat Leonard Orban, citat de Mediafax.

CE: Romania mai are multe de facut pentru aderarea la Schengen

UE a decis desecretizarea rapoartelor Schengen privind Romania si Bulgaria

Basescu, despre intrarea in Schengen in martie: Practic, nu se poate

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Monica Macovei propune printr-o lege ca omorul sa nu se mai prescrie
Monica Macovei propune printr-o lege ca omorul sa nu se mai prescrie

Monica Macovei, europarlamentar PDL si fost ministru al Justitiei, a finalizat un proiect de lege prin care infractiunile referitoare la omor sa devina inprescriptibile. In prezent, doar la noi si la bulgari crima se prescrie dupa mai multi ani.

Nemultumit! Presedintele Traian Basescu a criticat justitia din Romania
Nemultumit! Presedintele Traian Basescu a criticat justitia din Romania

Justitia din Romania nu este pregatita sa judece repede, bine si fara a fi influentata. Diagnosticul a fost pus de presedintele Traian Basescu, care a participat la prezentarea raportului de activitate pentru 2010 al CSM.

Justitia
Justitia "negociata" castiga teren: vina recunoscuta e pe un sfert iertata

La Bucuresti, sute de inculpati au renuntat sa ii mai contrazica pe acuzatori si si-au asumat vinovatia. In schimb, judecatorii care i-au condamnat le-au aratat clementa si le-au dictat pedepse mai mici.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.