CSM a aprobat raportul Inspecției Judiciare privind controlul făcut la Parchetul General: Managementul a fost eficient

CSM

Raportul Inspecției Judiciare privind controlul făcut la Parchetul General este analizat, marți, începând cu ora 12.00, de secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

UPDATE 14.55: Secţia pentru procurori a CSM a aprobat, marţi, în totalitate, raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul făcut la Parchetul General. Astfel, a concluzionat că managementul Parchetului a fost unul eficient, spun surse din cadrul CSM, citate de Agerpres.

Raportul Inspecţiei Judiciare a fost aprobat în totalitate de procurorii CSM, fiind apreciat că managementul Minsiterului Public a fost unul eficient.

 13.25: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, la plecarea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că au fost discutate concluziile pe fiecare temă a raportului Inspecţiei Judiciare în urma controlului la Parchetul General, fără să dea, însă, mai multe detalii.

Totodată, ministrul Justiţiei a precizat că nu îşi va lua concediu de sărbători, astfel că este posibil să o organizare chiar în ultima zi din an.

Citește și
Parchetul General
Inspecția Judiciară încheie, vineri, controlul la Parchetul General
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

S-a discutat conţinutul raportului. Au fost discutate concluzii pe fiecare obiectiv ce a constituit obiectul raportului. S-a stabilit dacă secţia de procurori îşi însuşeşte sau nu raportul de control. (...) Concluziile mele vi le voi spune în momentul în care mă voi exprima public – sigur, şi aici este public –, în momentul în care voi prezenta raportul meu ca ministru al Justiţiei”, a declarat Tudorel Toader la ieşirea din CSM.

El a adăugat că va organiza o conferinţă de presă la ministerul Justiţiei în care va prezenta concluziile sale referitoare la raportul Inspecţiei Judiciare în urma controalelor desfăşurate la DNA şi la Ministerul Public.

„Răspund că în momentul în care voi lua o decizie, vă voi invita la o conferinţă de presă (...) într-un termen scurt, nu mai târziu de anul acesta. Nu am luat concediu anul acesta, nu voi lua nici de sărbători, deci s-ar putea să vă chem pe 31 decembrie”, le-a spus ministrul jurnaliştilor.

Secția de procurori a CSM analizează raportul Inspecției Judiciare

În urmă cu o săptămână, Inspecţia Judiciară a anunţat că în 9 noiembrie a trimis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii „raportul având ca obiect eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului".

Controlul la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a avut loc în perioada 4 - 29 septembrie, iar echipa care a făcut verificările, vizând activitatea din 2016 şi din primul semestru al acestui an, a fost formată din opt inspectori judiciari.

Controlul Inspecţiei Judiciare a fost declanşat în baza unei cereri trimise în 19 iunie de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a solicitat controale la DNA şi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, motivând că la cele două instituţii nu au mai avut loc verificări de zece ani.

În cazul DNA, raportul Inspecţiei Judiciare a fost trimis Secţiei pentru Procurori a CSM în 5 octombrie, fiind deja discutat în secţia CSM. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, săptămâna trecută, că va lua o decizie în urma controlului Inspecţiei Judiciare la Direcţiei Naţională Anticorupţie „sigur anul acesta".

„Am cerut controlul, Inspecţia a efectuat cele două controale, au făcut rapoarte, cel de la DNA are cinci sute şi ceva de pagini. Este obligaţia mea nu numai morală, ci şi legală, ca ministru, să valorific rezultatele raportului de control. Eu nu pot să mă fac că nu s-a întâmplat nimic, eu nu pot să dau raportul la o parte şi să ne vedem pe viitor, ne vom vedea de treabă, dar nu pot să neglijez acel raport pe care să îl valorific şi cu un rezultat pe care să îl prezint public, indiferent care va fi el. Indiferent ce voi aprecia eu în urma evaluării concluziilor din raport, o parte vor fi de acord şi partea cealaltă mă va critica. Problema este doar de nuanţă, care parte va fi de acord şi care parte mă va critica, rezultatul matematic va fi acelaşi. Evaluarea nu o voi face numai din punctul de vedere al raportului Inspecţiei, ci voi integra concluziile pe care le voi trage din raport într-o evaluare de ansamblu a activităţilor desfăşurate de respectivele entităţi”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat când preconizează că va lua o decizie, Toader a răspuns: „O zi exactă n-aş putea spune, dar în scurt timp, sigur anul acesta”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Dosarul privind presupusele înregistrări cu șefa DNA, care ar fi amenințat procurorii, clasat de Parchetul General
Dosarul privind presupusele înregistrări cu șefa DNA, care ar fi amenințat procurorii, clasat de Parchetul General

Dosarul deschis de procurori, după ce în presă au apărut înregistrări atribuite șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, care ar fi exercitat presiuni asupra unor procurori, a fost clasat de Parchetul General, potrivit Agerpres.

Inspecția Judiciară încheie, vineri, controlul la Parchetul General
Inspecția Judiciară încheie, vineri, controlul la Parchetul General

Inspecția Judiciară finalizează, vineri, verificările la Parchetul General. Astfel, până în 10 noiembrie, raportul va fi înaintat secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Inspecția Judiciară a început controlul la Parchetul General
Inspecția Judiciară a început controlul la Parchetul General

Inspecţia Judicară a început luni un control la Parchetul General, la solicitarea Ministerului Justiţiei.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.