Victor Ponta, ironizat de Dragnea dupa ce a anuntat ca vrea postul lui Zgonea. "Mi-ar fi rusine sa ocup aceasta functie"

×
Codul embed a fost copiat

Victor Ponta a anuntat luni ca isi va depune candidatura, in PSD, pentru a fi desemnat presedintele Camerei Deputatilor in locul lui Valeriu Zgonea, care teoretic nu mai detine functia.

Biroul permanent al Camerei l-a desemnat pe deputatul PSD Florin Iordache sa ocupe functia de presedinte interimar al acestui for legislativ, miercuri urmand sa fie ales in plen cel care il va inlocui pe Valeriu Zgonea, a declarat luni secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

Imediat ce Ponta a anuntat ca vrea postul, Dragnea s-a grabit sa il ironizeze.

Liviu Dragnea: "Pai daca s-a autopropus, nici nu trebuie sa mai votam. Ar fi fost bine sa discutam in partid si dupa aia sa iasa in presa aceste dorinte si aceste decizii, asa cum e firesc. Mi-ar fi rusine sa ocup aceasta functie dupa Valeriu Zgonea."

Plenul a votat impotriva lui Zgonea

Citește și
Valeriu Zgonea
"Zgoro se mai joaca putin prin Parlament". PSD-ul il mai pasuieste 3 saptamani pe Zgonea, inainte de a-i ataca iar pozitia
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Plenul Camerei Deputatilor a luat act luni de incetarea de drept a calitatii de presedinte al acestui for si de membru in Biroul permanent a lui Valeriu Zgonea, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD, la propunerea liderului acestui grup, Florin Paslaru.

Plenul a adoptat, de asemenea, cu 167 voturi "pentru", 32 "impotriva" si o abtinere, proiectul de hotarare privind vacantarea postului de presedinte al Camerei.

Victor Ponta isi depune candidatura la sefia Camerei

Ponta a declarat ca a discutat cu mai multi colegi care i-au spus ca asa "ar fi bine pentru PSD", relateaza hotnews.ro.

Intrebat daca Liviu Dragnea, presedintele PSD, impartaseste aceasta opinie, Ponta a raspuns: "Intrebati-l pe el."

Intrebat la sediul partidului, inainte ca Ponta sa faca acest anunt, daca fostul premier ar putea sa fie presedintele Camerei Deputatilor, Dragnea a spus ca acesta indeplineste conditiile "pentru toate functiile".

Referitor la acest subiect, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat: "Daca s-a autopropus (n.r. Victor Ponta), nici nu trebuie sa mai votam".

"Eu v-am spus ca pentru fiecare dintre noi este important sa fie acolo unde aduce un plus pentru alegerile parlamentare. Victor Ponta indeplineste conditiile pentru toate functiile. Sigur ca asta este intrebarea mondiala, cred ca si in America se opreste campania pana cand decidem noi cine va fi inlocuitorul marelui Zgonea. Dupa parerea mea, cred ca oamenii nu mai mananca pana miercuri, pana cand vad cine va veni la presedintia Camerei. Cred ca s-a vorbit mult prea mult despre asta", a comentat Dragnea.

"99,99%, astazi, se va luat act de vacantarea postului de presedinte al Camerei Deputatilor. Maine o sa luam decizia pe care o sa o anuntam, in Comitetul Executiv sau in Biroul Permanent", a raspuns Dragnea unei intrebari pe aceasta tema, dupa intalnirea cu presedintele Parlamentului din Republica Moldova, Andrian Candu.

Ponta declara pe 23 mai ca nu isi doreste aceasta functie, adaugand insa ca "in viata nu faci numai ce-ti doresti".

PSD vrea sa il revoce pe Zgonea, dar nimeni nu stie care e procedura corecta. "Nu se voteaza nimic. Se va vota imediat"

Majoritatea parlamentara vrea sa-l dea jos pe al treilea om in stat, dar modul in care se poate face efectiv acest lucru e inca neclar.

Biroul Permanent a aprobat, luni, ca plenului Camerei Deputatilor sa-i fie adus la cunostinta faptul ca lui Valeriu Zgonea i s-a retras sprijinul politic pentru functia de presedinte al Camerei, functia devenind astfel vacanta. Pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor s-a aflat si punctul de vedere al Comisiei pentru Statut, potrivit caruia functia de presedinte al forului este pierduta automat in momentul pierderii sustinerii politice, asa cum s-a intamplat cu Valeriu Zgonea, dupa excluderea din PSD, scrie News.ro.

Secretarul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu (PSD), a avut insa dificultati, luni, in a explica procedura de urmat in cazul vacantarii postului de presedinte al Camerei in cazul lui Valeriu Zgonea, afirmand initial ca se va lua act in plen de aceasta decizie, prin vot, apoi precizand ca nu este necesar niciun vot, pentru ca in final sa admita ca hotararile Camerei se supun unui vot al plenului.

Vacantarea postului lui Valeriu Zgonea trebuie facuta printr-un proiect de hotarare, la fel ca in cazul deputatilor care, din diverse motive, isi pierd mandatul. "Exista o solicitare din partea grupului parlamentar PSD privind prima sedinta de plen, Camera Deputatilor sa constate incetarea de drept a calitatii de presedinte al Camerei Deputatilor si membru al Biroului Permanent al lui Valeriu Zgonea. Acum se merge in plen si o sa se dea vot", a spus secretarul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu referindu-se la proiectul de hotarare prin care Zgonea isi pierde functia de presedinte.

Intrebat de jurnalisti daca plenul Camerei ia act direct de vacantare sau trebuie un vot expres, Ciolacu a spus ca nu trebuie votat nimic, iar plenul Camerei Deputatilor nici nu trebuie sa aiba cvorum. Ciolacu si-a nuantat apoi iar pozitia fata de vot. "Nu trebuie sa fie cvorum de sedinta. Este vot, se ia act de vacantarea postului. Se citeste. (...) Se ia act de vacantare. Nu se voteaza nimic", a spus el, spre nedumerirea jurnalistilor. La insistentele presei, care a precizat ca orice proiect de hotarare a Camerei se voteaza, Marcel Ciolacu a admis: "Se va vota proiectul de vacantare. Acum, imediat".

PSD a incercat prin doua metode sa vacanteze postul de presedinte al Camerei Deputatilor: printr-o modificare a Regulamentului forului, prin care grupul care l-a sustinut pe seful Camerei poate solicita revocarea din functie - fata de prevederea actuala, potrivit careia doar grupul din care face presedintele parte poate face acest demers, in conditiile in care Zgonea este acum parlamentar independent si nu face parte din niciun grup -, precum si printr-o interpretare a Statutului, care prevede ca orice functie devine vacanta in momentul pierderii sprijinului politic, inclusiv cea de presedinte al forului, si nu doar cea de sef de comisie de specialitate sau a restului functiilor de conducere din Biroul Permanent al Camera Deputatilor.

In privinta celei de-a doua cai folosite de social-democrati, Comisia pentru statut a decis ca orice functie va fi pierduta automat prin pierderea sprijinului politic, ceea ce s-ar aplica si presedintelui Camerei Deputatilor, in conditiile in care pana acum aceste prevederi nu erau aplicate primei functii din for. Saptamana trecuta, conducerea Parlamentului a discutat acest punct de vedere, hotarand sa il transmisa catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Valeriu Zgonea sustine insa ca orice tentativa de schimbare a sa din functie necesita un vot in plenul Camerei Deputatilor. "Eu sper ca procedurile legale si constitutionale sa fie respectate. Valeriu Zgonea nu e incompatibil, ca sa luam act. Nu exista o decizie a instantei. Din acest punct de vedere, trebuie sa respectam totusi Constitutia si Regulamentul. Banuiesc ca sunt suficient de multe minti luminate in Parlament ca sa inteleaga acest lucru", a spus Zgonea.

Anterior, seful Camerei a dat afirmat ca ia in calcul atacarea decizie in contencios administrativ, in cazul in care PSD incearca schimbarea sa din functie pe aceasta interpretare a statutului.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Paslaru amenintat cu demiterea de Dragnea, daca nu rezolva problema cu
Paslaru amenintat cu demiterea de Dragnea, daca nu rezolva problema cu "luptatorul Zoro". Ce acuza Valeriu Zgonea

Scandalul dintre social democrati si Valeriu Zgonea continua. Presedintele Camerei Deputatilor acuza ca modificarea regulamentului pentru revocarea sa este ilegala si genereaza un precedent periculos pentru democratia din Romania.

"Zgoro se mai joaca putin prin Parlament". PSD-ul il mai pasuieste 3 saptamani pe Zgonea, inainte de a-i ataca iar pozitia

"3 saptamani, Zgoro se mai joaca putin prin Parlament" - a comentat ironic presedintele PSD, Liviu Dragnea situatia lui Valeriu Zgonea.

Zgonea nu a aflat inca daca mai e sau nu membru PSD.
Zgonea nu a aflat inca daca mai e sau nu membru PSD. "Maine - poimaine ne trezim ca domnul Dragnea e dat afara din partid"

Pana de curand numarul 2 in Partidul Social-Democrat, Valeriu Zgonea nu mai stie acum nici macar daca mai face parte sau nu din PSD dupa ce l-a contestat pe Liviu Dragnea

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.