PSD s-a reunit. Mesajul lui Dragnea despre OUG de amnistie și grațiere: ”Nu mai ezitați!”

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul Naţional al PSD s-a reunit duminică, la Palatul Parlamentului, pentru a fi validat preşedintele CN şi să fie aleşi şefii departamentelor de specialitate ale social-democraţilor.

După ce Mihai Fifor a fost validat președintele Consiliului Național, au urmat discursuri ale liderilor PSD.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, invitat special la reuniune, a vorbit despre ”abuzuri în justiție”, ”statul paralel” și a cerut un ”moment zero” în justiție.

Apoi, a urmat președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, care i-a cerut premierului Dăncilă să dea OUG de amnistie și grațiere.

În final, Liviu Dragnea a ținut un discurs de peste o oră, în care a abordat și el tema amnistiei și grațierii. Șeful PSD a susținut că dacă nu se găsește o altă cale pentru a ”repara nedreptățile din justiție”, atunci trebuie dată OUG de către Guvern.

Citește și
Adrian Severin
Adrian Severin: ”Să avem corupție acolo unde ea este și nu ar trebui să o avem”
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Desfășurarea evenimentelor live-update:

UPDATE 19:00 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că tema amnistiei şi graţierii trebuie abordată, pentru ca acest subiect să fie închis, întrucât PSD şi ALDE au şi obligaţia de a repara nedreptăţile.

"Se vorbeşte în România despre amnistie şi graţiere ca şi cum s-ar vorbi că avem vreo bombă atomică şi ne gândim dacă să o folosim sau nu împotriva Uniunii Europene sau împotriva lumii. Eu nu mă tem să pronunţ aceste cuvinte. Dacă cineva găseşte alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acţiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptăţile care s-au întâmplat în România şi care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din Justiţie altfel decât prin amnistie şi graţiere va avea tot sprijinul partidului şi al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitaţi, nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ul, PSD-ALDE are şi această obligaţie să repare nedreptăţile. Şi, ca să nu-şi mai taie venele cei din presa cu epoleţi şi toţi ăia plătiţi de Soroşică prin bitcoins, aţi văzut că toate lucrurile ies la iveală până la urmă, domne' inventaţi ceva, găsiţi o prevedere într-o decizie a CCR, o virgulă într-o decizie a Curţii Constituţionale, să spuneţi: aceste două acte normative, trei acte normative, cinci acte normative nu-i sunt aplicabile lui Liviu Dragnea şi închidem subiectul. Ieşiţi toţi din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenţii ca şi cum sunt date pentru mine", a afirmat Dragnea, duminică, la Consiliul Naţional al PSD.

El a adăugat că, atunci când vrea Guvernul să mai ia o măsură bună, "mai apare câte un dosar".

În acest context, el l-a întrebat pe preşedintele ALDE, prezent la reuniunea PSD, dacă ştie că are un nou dosar: "Apropo, Călin, ştii că ne-a mai făcut câte un dosar? Îţi dau o veste tristă de ziua Vioricăi".

"La mine este legat de vizita din America de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheşelu, îi spun cu foarte mare drag, să meargă în continuare, dar îi spun unde va ajunge - la un ambasador şi atunci să-l văd dacă-l ţin genunchii, că, dacă nu, o să aibă o mare problemă", a susţinut Dragnea.

În continuare, el le-a transmis social-democraţilor să acţioneze ca oameni de stat: "Acţionaţi ca oameni de stat, hotărâţi-vă când şi dacă şi la un moment dat o să închidem subiectul ăsta pentru că ne-am plictisit".

"Vreau ca doi ani de zile să ne ocupăm de ce este important pentru ţară. Şi acest domeniu este foarte important, Justiţia trebuie, într-adevăr, trebuie resetată şi spun mulţi, enorm de mulţi oameni din acest sistem şi judecători şi procurori că trebuie resetată", a completat Dragnea.

 

UPDATE 17:30 Viorica Dăncilă a ținut și ea un discurs. Le-a mulțumit colegilor pentru susținere, a declarat că ”România a mers bine când a guvernat PSD” și a prezentat mai multe date ale economiei.

”Guvernul PSD a reuşit creşterea substanţială a salariilor în educaţie şi sănătate, creşterea salariului minim, creşterea pensiei minime, scăderea ratei şomajului şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Sunt lucruri pentru care oamenii ne apreciază şi ne respectă. Sunt lucruri care au schimbat viaţa multor români", a spus premierul.

Dăncilă a arătat că în departamentele Consiliului Naţional al PSD sunt pregătite politicile publice ale partidului pe care guvernul trebuie să le pună apoi în practică.

"Departamentele Consiliului Naţional reprezintă pentru noi baza de selecţie a celor care poate mâine vor ajunge în guvern. De aceea, fac un apel către toţi colegii noştri care au o bună experienţă profesională să se exprime în cadrul acestor departamente şi să aducă plusvaloare guvernării noastre. Partidul nostru a fost întotdeauna apreciat şi recunoscut pentru specialiştii săi, iar rezultatele guvernării nu au întârziat să confirme aceste calităţi. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a mers bine, am avut creştere economică, creştere de pensii şi salarii. În general, România s-a dezvoltat când PSD a fost la guvernare", a declarat Viorica Dăncilă, duminică, la Consiliul Naţional al PSD.

Premierul a oferit, apoi, câteva exemple legate de evoluţia principalilor indicatori economici şi sociali, inclusiv în perioada de când conduce Guvernul României.

Detalii, AICI.

UPDATE 17:00 Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, a cerut direct OUG de amnistie și grațiere.

"Un înalt oficial roman spunea: mai bine un vinovat în libertate, decât un nevinovat închis, lucru care s-a transformat mai târziu în mai bine o mie de vinovaţi, de condamnaţi în puşcărie, decât un nevinovat în puşcărie. (...) Dacă vrem o ţară ca afară, haideţi să ne asumăm responsabilitatea şi să apelăm la Constituţie. (...) Eu, ca cetăţean al acestei ţări, vă rog şi vă încurajez la modul cel mai sincer să facem dreptate şi anume să folosiţi prevederea constituţională şi (...) să daţi ceea ce este normal şi anume amnistia şi graţierea în România anului 100" a spus Oprişan la reuniunea Consiliului Naţional al PSD.

El a susţinut că "mii de familii plâng că un sistem nedrept condus de Băsescu Traian şi de camarila lui, de uneltele lui, au generat prin protocoalele secrete condamnarea a mii de români".

"Doamnă prim-ministru, domnule ministru al Justiţiei, dincolo de ce spun cei răi şi cei minoritari, PSD trebuie să facă dreptate până la capăt. PSD şi Parlamentul ţării, organul suprem, legislativ al poporului român trebuie să ducă la capăt reforma justiţiei pentru ca cetăţenii României, atunci când se adresează unui judecător, să fie convinşi că li se va face dreptate, nu cum este în acest moment, doar dacă ai norocul de la Dumnezeu să nimereşti judecători cinstiţi şi ştiutori de carte poţi să-ţi demonstrezi nevinovăţia. Dacă ai ghinionul să nimereşti nişte judecători proprietate ai sistemului paralel nu ai nicio şansă, mergi la puşcărie cu ochii închişi", a mai spus Oprişan.

UPDATE 16:25 Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, prezent duminică la şedinţa Consiliului Naţional al PSD, şi-a exprimat convingerea că a sosit "ultimul ceas" în care Puterea şi Opoziţia se mai pot aşeza la aceeaşi masă pentru a hotărî măsurile care trebuie luate astfel încât abuzurile să nu mai fie posibile.

"Consider că am ajuns în ultimul ceas în care ne mai putem aşeza la masă, Putere şi Opoziţie, Parlament şi Guvern, preşedinte şi societate civilă, pentru a hotărî măsurile care trebuie luate pentru ca abuzurile să nu mai fie posibile, pentru ca justiţia să devină accesibilă oricui, iar nedreptăţile să fie pe cât posibil îndreptate. Şi dacă ei nu vor să o facă, o putem face noi, pentru că datorăm asta miilor de familii pe care sistemul le-a abuzat şi pentru că a venit timpul să iertăm, să ne unim şi să întoarcem o pagină pe care nimeni nu o consideră că este exemplară sau pentru mândria noastră, este ruşinea noastră", a spus preşedintele Senatului.

El a adăugat că marea majoritate a românilor sunt conştienţi că în justiţia din România "s-au produs grave abuzuri" cu implicaţii majore în viaţa politică, economică şi socială a ţării. Tăriceanu a adăugat că aceste abuzuri au avut drept consecinţă deteriorarea vieţii politice şi acapararea mediului economic de către oameni şi companii "apropiate statului paralel".

Discursul complet, AICI.

UPDATE 16:20 Senatorul Mihai Fifor a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, cu unanimitate de voturi. A fost, de altfel, și singurul candidat.

UPDATE 16:00 Au început discuțiile din cadrul Consiliului Național PSD.

Discuțiile despre amnistie și grațiere ar putea avea loc la finalul reuniunii.

UPDATE 15:30 Viorica Dăncilă, Rovana Plumb, Carmen Dan, Florin Iordache, Marian Oprișan, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Florea au mers în biroul la Dragnea înaintea Consiliului Național.

Pe ordinea de zi se află patru puncte de discuție, dintre care trei referitoare la Consiliul Național, iar ultimul se numește ”Diverse”. Aici ar putea fi abordat subiectul amnistiei și grațierii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Codrin Ştefănescu, avertisment despre Consiliul PSD:
Codrin Ştefănescu, avertisment despre Consiliul PSD: "Toţi să fie atenţi la Dragnea"

Secretarul general al PSD susţine că şeful său de partid va transmite "un mesaj extrem de important" la Consiliul Naţional al PSD.

Adrian Severin: ”Să avem corupție acolo unde ea este și nu ar trebui să o avem”
Adrian Severin: ”Să avem corupție acolo unde ea este și nu ar trebui să o avem”

Fostul europarlamentar PSD Adrian Severin, eliberat din închisoare la începutul acestui an, a declarat, vineri, la sediul ÎCCJ, că ”amnistia şi graţierea este absolut necesară pentru liniştirea spiritelor în societatea românească”.

Dan Tudorache: Problema amnistiei și grațierii ar trebui lămurită duminică, la CEX-ul PSD
Dan Tudorache: Problema amnistiei și grațierii ar trebui lămurită duminică, la CEX-ul PSD

Partidul Social Democrat trebuie să lămurească problema legată de o eventuală amnistie sau grațiere în ședința CEX de duminică, deoarece este ultima din acest an.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.