PSD intra intr-o noua epoca. Ce planuri de partid are noul presedinte Dragnea: "Sa inceapa cu mine ruperea PSD de comunism"

Liviu Dragnea - AGERPRES

Dupa alegerile interne pentru functia de presedinte al PSD, noul lider al acestei formatiuni, Liviu Dragnea, a dat detalii despre planurile sale de "reformare" a Partidului Social Democrat.

CITITI in acest articol:

-► "A fost ideea lui Ponta"
-► Traian Basescu: PSD va fi un partid mult mai putin credibil cu Liviu Dragnea ca presedinte
-► Cine va fi noul presedinte executiv in PSD
-► Premierul va avea drept de vot in BPN al PSD

Dragnea a declarat, luni seara, ca spera ca ruperea PSD de comunism sa inceapa cu el.

"Eu sper sa inceapa cu mine ruperea PSD de comunism pentru ca nu am fost nici membru de partid comunist. Repet, nu am nimic cu membrii PCR pentru ca contribuit, totusi, la dezvoltarea acestei tari. Nu am avut si nici nu voi avea in atitudine practici comuniste. Daca eu voi fi cel care va reusi sa rupa aceasta perceptie, o sa fie bine", a spus Dragnea, dupa sedinta CExN al PSD.

Citește și
liviu dragnea
Liviu Dragnea, ales oficial presedintele PSD. Primele masuri pe care le va lua cu privire la membrii de partid
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Intrebat daca la Congresul extraordinar de duminica va fi adoptata o rezolutie de condamnare a comunismului, Liviu Dragnea a spus ca ... nu: "Comunismul a fost atat de condamnat de atat de multi fosti comunisti, incat s-ar putea sa nu mai fie credibil un astfel de demers. Eu cred ca atitudinea te poate face sa pari comunist sau te poate face sa pari, ca partid, ca ai astfel de practici. Condamnarea comunismului eu cred ca a fost realizata prin Parlament".

Liviu Dragnea a mai spus ca, in opinia sa, pentru imaginea partidului sunt importante actiunile liderilor si membrilor PSD, adaugand ca, in comparatie cu "etichetele trecutului", "cele mai rele sunt etichetele prezentului".

"Cred ca e important ce facem in perioada urmatoare, atat presedintele partidului, cat si ministrii, Guvernul, parlamentarii, comunicatorii nostri, care va fi programul politic pe care il vom adopta la Congres", a mai spus acesta, conform Agerpres.

"A fost ideea lui Ponta"

Liviu Dragnea a mai declarat ca ideea ca seful partidului sa fie ales cu votul tuturor membrilor social-democrati a fost a premierului Victor Ponta, insa acest lucru nu a fost "pentru cine se pregateste".

Intrebat cum a facut PSD trecerea de la un presedinte stelist la unul rapidist, Dragnea a spus ca presedintele stelist a fost votat la congres de cateva mii de delegati in timp ce noul presedintele, cel rapidist, a fost votat de cateva sute de mii de membri.

"Ganditi-va ca presedintele stelist a avut cateva mii de voturi, presedintele rapidist are cateva sute de mii de voturi. A fost o gluma... Pana la urma a fost ideea lui Victor (Ponta - n.r.) cu acest scrutin universal, dar nu este pentru cine se pregateste! Pana la urma eu am fost beneficiarul", a spus Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, cei 10.000 de membri PSD care au votat impotriva sa duminica nu sunt "nici multi, nici putini".

"Pentru mine este important ca cei 10.000 care au votat impotriva sa incercam sa aflam care au fost motivele pentru care au votat impotriva. Puteau sa fie mai multi, puteau sa fie 100.000 de membri, 50.000, era vorba de un semnal mai mic sau mai mare. Faptul ca au venit la vot atat de multi a fost o actiunea reusita. Faptul ca colegii mei au venit in numar atat de mare, 450.000 (membri de partid - n.r.) daca nu gresesc, pe frig, pe ploaie, ninsoare, furtuna, spune mult despre dorinta lor de a se intampla ceva bun in partid", a afirmat Dragnea.

Referindu-se la presedintele de onoare al partidului (Ion Iliescu), Liviu Dragnea a precizat ca prin statut se va stabili ca acesta sa poata participa cu drept de vot la orice structura de conducere a formatiunii politice.

Traian Basescu: PSD va fi un partid mult mai putin credibil cu Liviu Dragnea ca presedinte

Fostul sef al statului Traian Basescu a declarat ca PSD va fi un partid mult mai putin credibil cu Liviu Dragnea ca presedinte decat a fost cu Victor Ponta, invocand faptul ca in timp ce Ponta nu se afla in situatia de a fi condamnat in prima instanta, desi are probleme cu justitia, Dragnea a fost deja condamnat in prima instanta "pentru nimic altceva decat frauda electorala".

"Ponta a demisionat din motive legate de justitie (...) si nu este inca in situatia de a fi fost condamnat macar intr-o prima instanta. Dragnea, care este condamnat in prima instanta la inalta Curte, a devenit presedintele partidului. S-a schimbat un presupus om care a incalcat legea cu unul care aproape sigur a incalcat pentru ca prima instanta l-a condamnat. (...) Cat de credibila e sustinerea luptei anticoruptie clamata de PSD, atata timp cat acest partid in corpore, cu 97% sau 99%, alege in fruntea lui un om care a fost deja condamnat pentru nimic altceva decat frauda electorala intr-o prima instanta?", a afirmat Basescu, potrivit Agerpres, care citeaza TVR.

Fostul presedinte considera ca rezultatului scrutinului intern din PSD ii va oferi lui Liviu Dragnea "o putere incredibila" nu numai in partid, ci si in raport cu Guvernul si cu premierul.

Pe de alta parte, comentand scenariul unei posibile intelegeri intre Liviu Dragnea si Klaus Iohannis in urma careia premierul Ponta sa-si piarda functia, Traian Basescu a opinat ca actualul presedinte interimar al PSD ar refuza sa negocieze.

"Dragnea va merge, asa cum il cunosc, nu zic ca il cunosc perfect, dar cat e de alunecos stiu precis, chiar daca e un baiat istet (...). in mod categoric, daca i se va intinde mana unor negocieri, le va face", a aratat Basescu.

Cine va fi noul presedinte executiv in PSD

Presedintele PSD a anuntat ca in Comitetul Executiv National al partidului s-a decis sa se renunte la infiintarea a patru posturi de prim-vicepresedinti pentru a se asigura o structura de conducere mai "supla".

"S-a discutat despre structura BPN, daca sa mai ramana functia de presedinte executiv si sa fie inlocuita cu patru functii de vicepresedinti, daca sa fie si functia de presedinte executiv si cele patru functii de vicepresedinti. Au fost argumente pentru fiecare dintre cele doua variante. Am propus, in final si au fost de acord, cu o singura exceptie, sa ramana functia de presedinte, functia de presedinte executiv, vicepresedintii si secretarul general. (...) Cea mai buna solutie, pe care am sustinut-o si eu, este solutia actuala care este mult mai supla. Nu avea sens sa existe si functia de presedinte si functia de presedinte executiv si patru functii de prim vicepresedinti ", a afirmat Dragnea, la finalul sedintei Comitetului Executiv.

Liderul PSD a mai spus ca propunerea de desfiintare a functiei presedinte executiv i-a apartinut lui Victor Ponta, "propunere argumentata totusi, dar care nu a avut sustinere".

Intrebat ce rol va avea de acum inainte presedintele executiv al PSD, Dragnea a replicat: "Ceea ce s-a propus in statut. Va avea un rol de coordonare a activitatii curente a partidului si bineinteles orice sarcina ii va da presedintele".

Dragnea a mai anuntat ca inscrierile pentru functia de presedinte executiv sunt posibile pana vineri la ora 12,00, intrucat in aceiasi zi, la ora 14,00, va avea loc un nou Comitet Executiv la care vor fi validate toate candidaturile depuse si vor fi ultimele discutii pentru pregatirea Congresului.

Presedintele PSD a precizat, de asemenea, ca il sustine in continuare pe Valeriu Zgonea pentru functia de presedinte executiv si ca spera ca acesta sa nu se razgandeasca asupra candidaturii sale. "Vineri este ultima zi si ultima ora cand se depun candidaturile. Am ceva experienta si am vazut cateva exemple de oameni care s-au razgandit. Eu cred ca nu se va razgandi", a spus Dragnea.

Liderul social-democrat a mai explicat ca, in cazul in care va fi ales presedinte executiv, Zgonea nu va trebui sa renunte la functia de sef al Camerei Deputatilor. "Nu putem inventa incompatibilitati intre functii din interior si functii obtinute in stat sau in administratie", a explicat Liviu Dragnea.

In ceea ce priveste numarul de vicepresedinti ai PSD, Dragnea a afirmat ca acestia vor fi in numar de 14, respectiv zece barbati si patru femei.

Premierul va avea drept de vot in BPN al PSD

Presedintele PSD Liviu Dragnea a mai declarat, luni, ca primul ministru va avea drept de vot in Biroul Permanent National al PSD, iar ministrii vor putea participa la aceste sedinte daca sunt invitati.

"Am discutat ca in Biroul Permanent sa aiba drept de vot cei care sunt alesi in Congres. In plus, drept de vot (va avea - n.r.) presedintele Consiliului National si primul ministru pentru ca, atunci cand un partid este la guvernare, politicile publice pe care le elaboreaza sunt puse in practica de primul ministru si este firesc ca acesta sa poata vota", a spus Dragnea la Palatul Parlamentului, la finalul sedintei Comitetului Executiv National al PSD.

El a adaugat ca ministrii vor putea participa la sedintele BPN atunci cand sunt invitati daca se discuta subiecte care tin de domeniul pe care il coordoneaza.

"Secretar executiv nu mai exista. Apar secretarii regionali care vor avea un rol foarte important atat in ce priveste organizarea, cat si coordonarea politicii regionale", a mai spus Dragnea.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Mesajul lui Adrian Nastase pentru Liviu Dragnea:
Mesajul lui Adrian Nastase pentru Liviu Dragnea: "Si vis pacem, para bellum"

Fostul premier Adrian Nastase il felicita pe Liviu Dragnea pentru alegerea in functia de presedinte al Partidului Social Democrat si spune ca acest scrutin "a fost si un test pentru calitatile de organizator" ale acestuia.

Liviu Dragnea, ales oficial presedintele PSD. Primele masuri pe care le va lua cu privire la membrii de partid
Liviu Dragnea, ales oficial presedintele PSD. Primele masuri pe care le va lua cu privire la membrii de partid

Cu o majoritate de invidiat, Liviu Dragnea a fost ales oficial presedintele PSD. Dar lupta in partid abia acum incepe. Noul lider vrea sa isi formeze o noua echipa, iar liderii cu probleme penale sunt indepartati din functii. 

Liviu Dragnea cere amenzi de pana la 60.000 de lei pentru
Liviu Dragnea cere amenzi de pana la 60.000 de lei pentru "defaimare sociala". Legea va fi dezbatuta de Camera Deputatilor

Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, vrea amenzi usturatoare pentru cei care "defaimeaza social" o persoana sau un grup de oameni.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.