Izolarea la domiciliu şi carantina. Noua lege a fost aprobată în Guvern şi merge la Parlament

×
Codul embed a fost copiat

O nouă lege privind carantina și izolarea a fost aprobată de Guvern, după ce Curtea Constituțională a stabilit săptămână trecută că nimeni nu poate fi obligat să stea în carantină ori să fie spitalizat în baza unui simplu ordin de ministru.

Guvernul a publicat textul proiectului de lege, care va fi trimis în regim de urgență la Parlament pentru adoptare.

Documentul intitulat ”LEGE privind instituirea unor măsuri in domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic si biologic” prevede reglementările privind pandemia, în concordanță cu solicitările CCR.

Legea definește următorii termeni: carantina persoanelor, carantina bunurilor, carantina zonală, izolarea, risc iminent, contaminare, eveniment neobișnuit sau neașteptat, dovadă științifică, infecție, măsuri de sănătate, persoana bolnavă, risc epidemiologic, risc biologic, suspect de infectare sau carantinare, urgență de sănătate publică de importanță internațională, epidemie, pandemie, boală transmisibilă și grup populațional.

Potrivit documentului, măsurile de carantină ”se aplică pentru grupuri populaționale care sunt susceptibile de a prezenta risc epidemiologic și biologic pentru sănătatea publică. Măsurile și grupurile populaționale se stabilesc în funcție de: agentul patogen, calea de transmitere, rata de transmisibilitate și zona geografica afectată”. 

Citește și
coronavirus
Pacienții cu Covid-19, fără simptome, nu mai pot fi internați fără acordul lor
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Guvernul a aprobat Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, care va fi transmisă la Parlament spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă.

Textul integral al proiectului de lege poate fi descărcat la finalul acestui articol.

"Şedinţa de astăzi are un singur punct pe ordinea de zi şi anume Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. V-o spun că exista bază legală şi înainte pentru toate măsurile pe care le-am luat. Şi îmi pun aşa o întrebare, unde am fi fost, dacă nu am fi putut să luăm aceste măsuri de izolare la domiciliu şi de introducere în carantină instituţionalizată ? (...) Astăzi trebuie să dezbatem şi să aprobăm acest proiect de lege, îl vom transmite la Parlament, voi solicita Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă, astfel încât cât mai repede posibil să restituim baza legală în urma deciziei Curţii Constituţionale care să ne permită să putem să combatem eficient şi să avem la dispoziţie toate instrumentele pe care le au toate celelalte ţări", a afirmat, luni, Orban, în cadrul şedinţei de Guvern.

Sinteza declarațiilor premierului Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern:

- În multe momente, sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii care au fost luate împotriva deciziei Guvernului

- Atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD.

- Sunt spitale care pur si simplu nu mai au medici.

- Suntem in fata unei noi situații fara precedent care s-a creat in urma unei decizii a CCR.

- CCR a decis ca nu există baza legală pentru ca cetatenii care au diagnosticat ca blavi sa fie tratati in spital - de asemenea, CCR ne-e lasat fără instrumentul pentru a lua deciziile de ziolare la domicliu, de carantinare a persoanerlor, de a carantina localități, cartiere, zone.

- Cum am fi pututut reacționa de exemplu la Suceava, dacă nu aveam pârghia carantinării? Ședința de astăzi are un singur punct pe ordinea de zi, și anume legea privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic.

- Spun că exista bază legală și înainte. Unde am fi fost dacă nu am fi putut să luăm aceste măsuri? Noi am avut o expunere uriașă.

- Numărul de cazuri în România ar fi fost probabil de 10 ori, de 20 de ori mai mari.

- Astzi trebuie să dezbatem și să adoptăm acest proiect de lege pe care îl vom transmite în Paarlament, astfel încât să restabilim baza legală să combatem eficient.

- Va trebui să convingem parlamentarii că este vital să dezbată cât mai rapid acest proiect de lege

Proiectul legii care va reglementa izolarea, carantina și internarea obligatorie a persoanelor depistate cu Covid-19

 

Executivul s-a reunit în ședință pentru a discuta proiectul legii care va reglementa izolarea, carantina și internarea obligatorie a persoanelor depistate cu Covid-19.

Asta după ce, de joi încoace, de când se aplică decizia Curții Constituționale, mai mulți pacienți depistați cu Covid-19 s-au externat deja.

Mai grav este că unii dintre ei au plecat din spital deși aveau simptome și în ciuda tuturor avertismentelor și stăruințelor cadrelor medicale.

Așadar, acum Guvernul, prin acest proiect de lege, vrea să transpună toate ordinele de ministru care reglementau spitalizarea și intrarea în carantina a pacienților cu Covid-19, adică să le pună în concordanță cu cerințele Curții Constituționale.

După ce proiectul de lege a fost adoptat de Guvern, actul va ajunge la Parlament pentru a fi discutat și votat înainte să ajungă la președinte pentru promulgare.

E o chestiune de săptămâni până când vor intra în vigoare noile reguli pentru că majoritatea parlamentară a anunțat că va vota proiectul Guvernul, dar cu modificările aduse pe care le consideră necesare.

Vă reamintim: CCR a considerat că ordinele de ministru privind internarea obligatorie și carantina în timpul epidemiei sunt neconstitionale pentru că nu sunt clare și nu oferă garanții pentru respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că medicii se confruntă cu numeroase cereri de externare, însă este nevoie ca pacienții să știe că pot fi trași la răspundere penală dacă se dovedește că au răspândit virusul.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a menţionat că în starea de alertă personalul medical nu mai poate fi detașat dintr-un spital în altul la fel de uşor cum se întâmpla în timpul stării de urgenţă.

Reamintim că CCR a decis săptămâna trecută că pacienții cu Covid nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare în lipsa unei legi speciale.

Ministrul Nelu Tătaru anunţa, vineri seara, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru ”punerea în concordanţă” a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.

Duminică, Tătaru a spus că proiectul este gata şi va fi pe ordinea de zi a şedinţei Executivului.

”Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii la Realitatea Plus.

 

CCR: Instituirea carantinei prin OUG, o privare de libertate

 

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Ciolacu, despre premier: ”Poţi să-l scoţi pe Orban din cârciumă, dar nu ai cum să scoţi cârciuma din el”
Ciolacu, despre premier: ”Poţi să-l scoţi pe Orban din cârciumă, dar nu ai cum să scoţi cârciuma din el”

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că premierul Ludovic Orban îndeamnă la anarhie şi devine principala ameninţare la adresa stabilităţii statului în plină pandemie, după rugămintea transmisă ca românii să nu respecte deciziile CCR.

Pacienții cu Covid-19, fără simptome, nu mai pot fi internați fără acordul lor
Pacienții cu Covid-19, fără simptome, nu mai pot fi internați fără acordul lor

De astăzi, cei depistați pozitiv cu COVID-19, dar care nu au simptome nu mai pot fi ținuți în spital fară acordul lor.

CCR: Carantina și autoizolarea sunt neconstituționale. Reacția lui Orban
CCR: Carantina și autoizolarea sunt neconstituționale. Reacția lui Orban

Curtea Constituţională a dat încă o lovitură grea Guvernului. Judecătorii CCR au decis că nu este constituţional ca printr-un simplu ordin de ministru cetăţenii să fie trimişi în carantină, izolare ori în spital, deşi sunt infectaţi cu COVID-19.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.