Primele precizări ale lui Victor Negrescu după anunțul privind demisia din Guvern

Victor Negrescu
Agerpres

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a postat un mesaj pe Facebook în care nu oferă detalii despre demisia sa din fruntea acestei instituții. Cu toate acestea, el nu contestă informațiile apărute sâmbătă în presă.

În schimb, el spune că așteaptă discuțiile din interiorul partidului pe marginea acestui subiect și susține că au fost atinse toate cele 3 obiective pe care și le-a asumat la preluarea mandatlui de ministru delegat pentru fonduri europene.

De asemenea, Negrescu susține că ”cel mai important lucru este că tot procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul UE este în grafic atât pe dimensiunea politică cât și logistică.

Informațiile apărute sâmbătă arată că, potrivit unor surse politice, ministrul ar fi demisionat deoarece este nemulțumit de faptul că nu primește susținere pentru pregătirea preluării președinției României a Consiliului Uniunii Europene.

Acum, Negrescu afirmă că ”totul este deja gata în măsura în care nu se doresc schimbări majore față de planurile aprobate de Guvernul României sau de Consiliul interministerial privind Președinția Consiliului UE prezidat de Primul ministru”.

Citește și
Eugen Tomac
Liderul PMP: "Hai să depunem odată moţiunea de cenzură! Dacă nu acum, atunci când?"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Ministrul mai precizează că nu are ”mize personale” și că vineri când a plecat de la birou a lăsat ”totul la zi și pregătit pentru următoarea săptămână de lucru”, deoarece dorința sa ”este ca proiectul să aibă continuitate”.

Mesajul integral al lui Victor Negrescu:

”În așteptarea discuțiilor din interiorul partidului menționez cele trei obiective pe care le-am propus la începutul mandatului de ministru delegat pentru afaceri europene:

> consens politic și național în privința afacerilor europene și a mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene
[obiectiv atins prin aprobarea în unanimitate în comisiile de resort din Parlamentul României a priorităților noastre dar și prin aprobarea la nivel de guvern, cu 25 de avize pozitive, a documentului de orientare strategică. Mai exact muncă de echipă și bună colaborare cu toată lumea.]

> democratizarea și transparentizarea accesului la informația europeană
[obiectiv atins prin consultările cetățenești privind viitorul UE organizate în toată țara. Mai exact totul a fost transparent iar discuțiile cu oamenii au fost esențiale.]

> o nouă atitudine în domeniul afacerilor europene
[obiectiv atins prin crearea Trioului România-Germania-Franța și preluarea Președinției Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Mai exact prestigiul țării a fost apărat acolo unde am putut contribui.]

De fapt cel mai important lucru este că tot procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul UE este în grafic atât pe dimensiunea politică cât și logistică. Am mai spus public că am pregătit totul cu o echipă de specialiști foarte bine pregătiți în așa fel încât să nu depindă lucrurile de un demnitar sau altul. Totul este deja gata în măsura în care nu se doresc schimbări majore față de planurile aprobate de Guvernul României sau de Consiliul interministerial privind Președinția Consiliului UE prezidat de Primul ministru.

Interesant este că acum două zile activitatea noastră era considerată ca fiind foarte bună, cu rezultate. Rămâne de analizat dacă atacarea cu agresivitate în presă la doar câteva minute după ce un zvon a apărut miraculos pe surse, a unui coleg de Guvern și de partid este normală și o reală dovadă de colegialitate și susținere.

Am spus-o încă din momentul în care am părăsit funcția de europarlamentar pentru această responsabilitate: Nu am mize personale! Este o onoare pentru mine să reprezint România!

Președinția la Consiliul Uniunii Europene este a României, a tuturor românilor, nu a unui ministru delegat. Pentru acest lucru este nevoie de un efort național și nu este prima dată când o spun.

Facem politică pentru idei în care credem, pentru oamenii pe care dorim să îi reprezentăm, pentru idealurile pe care le avem pentru viitor.

Vineri când am plecat de la birou am lăsat totul la zi și pregătit pentru următoarea săptămână de lucru. Dorința mea este ca proiectul să aibă continuitate.

Parcursul european al României trebuie să continue. Și benevol aș lucra pentru România la un proiect atât de important dacă se dorește acest lucru. Poate de aceea programul nostru de voluntariat a fost atât de popular.

Idealurile pe care le-am exprimat, în calitate de Președinte-coordonator național al PES activists România, o structură cu peste 10.000 de membri și simpatizanți social democrați interesați de politica europeană, și în consecință de membru BPN al Partidului Social Democrat de mulți ani, rămân aceleași.”

Sâmbătă, întrebată, la un post de televiziune, dacă poate confirma această informaţie, Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene, a precizat: "Din câte înţeleg, s-a produs această demisie a domnului Negrescu".

Ea a comentat că, "probabil, ceea ce l-a determinat să recurgă la acest gest a fost ceva de natură personală". Mai mult, întrebată ce se va întâmpla cu acest portofoliu, în condiţiile în care mai sunt mai puţin de două luni până când România va prelua preşedinţia semestrială rotativă a Consiliului UE, Rovana Plumb a răspuns:

"Vom vedea ce decizie va lua doamna prim-ministru în perioada imediat următoare, dar vă asigur că suntem pregătiţi pentru preluarea preşedinţiei".

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Victor Ponta: Se pare că cineva chiar şi-a propus să ne scoată din UE
Victor Ponta: Se pare că cineva chiar şi-a propus să ne scoată din UE

Fostul premier Victor Ponta a comentat sâmbătă demisia din funcţie a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, spunând că "se pare că cineva chiar şi-a propus să ne scoată din Uniunea Europeană".

Liderul PMP:
Liderul PMP: "Hai să depunem odată moţiunea de cenzură! Dacă nu acum, atunci când?"

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că demisia ministrului Negrescu demonstrează că Guvernul Dăncilă nu este pregătit să preia Preşedinţia rotativă a UE şi le cere liderilor PNL şi USR să depună împreună moţiunea de cenzură.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demisionat
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demisionat

Surse din MAE au declarat pentru Știrile Pro Tv ca ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a demisionat vineri, după ședința de Guvern.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.