Primarii vor putea să conducă afaceri și companii. Opoziția critică proiectul

×
Codul embed a fost copiat

Deputaţii le-au făcut miercuri un cadou aleşilor locali. Primarii, viceprimarii şi toţi consilierii vor putea să lucreze în privat, să conducă afaceri şi companii.

Singura condiţie pusă de legea votată miercuri este că treaba din fruntea urbei să nu se suprapună cu cea din timpul liber. Şi ca să stea liniştiţi, orice acuzaţie de incompatibilitate se şterge dacă nu este descoperită în trei ani de la comiterea faptei. Opoziţia a criticat dur proiectul.

Cât nu sunt la birou, primarii, viceprimarii şi toţi consilierii locali vor putea lucra fără grijă oriunde în sectorul privat. Legea votată de deputaţi le permite să aibă propriile afaceri şi să se angajeze la orice firmă. Iniţiatorul, deputatul Cătălin Rădulescu zis şi "mitralieră", a susţinut că numai aşa vor putea ajunge în fruntea localităţilor oamenii competenţi.

Cătălin Rădulescu PSD: "Adică dumnevoastră credeți că un primar care creşte oi sau face miere are vreo problemă cu activiatea primăriei?"

Nicolaie Radu, deputat PSD: "Tre' să le dăm voie să-şi desfăşoare activităţile pe care le-au desfășurat înainte de a ajunge în aceste funcţii, mai ales dacă nu au afaceri cu statul.  să nu uităm că motivaţia universală a muncii e câştigul".

Citește și
casa neingrijita Arges
Un primar a rămas fără Facebook după ce i-a făcut de râs pe săteni pe net. "Coreea de Nord la Băbana"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Până acum, edilii puteau fi în paralel doar profesori sau cercetători. Opoziţia a criticat dur modificările. Totuşi, în rândul PNL au fost excepţii.

Florin Roman, deputat PNL: "Vremea clişeelor în administrație tre să treacă. Dacă vrem pregătiţi, incoruptibili, dacă vrem oameni pregătiţi să aducă bani europeni, trebuie plătiţi".

Singura restricţie impusă de lege este că activitatea primarului în afara orelor de program să nu aibă legătură directă cu munca de edil, iar în sprijinul lor iniţiatorii au argumentat că în toate ţările civilizate aleşii pot avea propriile afaceri.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: "În mediul rural, fiecare are animale. Imaginaţi-vă că treț să vândă din produse şi ar fi incompatibili".

Tudor Benga, deputat USR: "În ţările occidentale şi civilizate nu s-a furat că în codru cum s-a furat în România în ultimii 25 de ani. Există o grămadă de de aleşi locali care au avut activitate privată dedicată, spolierii resurselor statului, de la firme de borduri, de asfaltare".

Parlamentarii au modificat şi regimul incompatibilităţilor, iar conflictul de interese se prescrie în trei ani de la săvârşirea faptei.

Un edil aflat în stare de incompatibilitate nu va mai putea fi tras la răspundere dacă fapta sa este descoperită după 3 ani. În prezent sunt cercetaţi aproape 600 de aleşi locali găsiţi incompatibili sau cu diferite conflicte de interese.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Primari din opoziţie, la o şedinţă a PSD.
Primari din opoziţie, la o şedinţă a PSD. "Pe noi ne interesează oamenii"

Mai mulţi primari PNL şi UNPR au participat la şedinţa Comitetului Executiv al PSD Dâmboviţa, după ce în spaţiul public au apărut informaţii despre intenţia unor lideri liberali din judeţ de a trece la PSD.

Un primar a rămas fără Facebook după ce i-a făcut de râs pe săteni pe net.
Un primar a rămas fără Facebook după ce i-a făcut de râs pe săteni pe net. "Coreea de Nord la Băbana"

Sătui să vadă gunoiul aruncat pe străzi şi curţile pline de bălării, câţiva primari din Argeş s-au hotărât să-i facă de râs pe internet pe localnicii certaţi cu bunul simţ.

Programul
Programul "masă caldă pentru elevi", greu de pus în practică în școlile din România

Deşi lăudabilă, iniţiativa unei mase calde pentru elevi este greu de pus în practică. În judeţul Arad, de pildă, unii primari au comandat containere, au făcut cantine şi au semnat contracte cu firme de catering.

Zeci de primării au cumpărat servicii informatice de care nu ar fi beneficiat. Cum răspunde firma
Zeci de primării au cumpărat servicii informatice de care nu ar fi beneficiat. Cum răspunde firma

Programul pentru aplicaţii bugetare SRL, firma acuzată de mai mulţi primari că i-ar fi înşelat, după ce s-au trezit cu facturi pentru servicii informatice de care nu ar fi beneficiat susţine că aplicaţia respectivă există şi este înregistrată la ORDA.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.