Iohannis a promulgat legea de eliminare a 102 taxe. Isarescu: Preturile ar putea creste din cauza promisiunilor electorale

Ultimul update: Luni 09 Ianuarie 2017 02:10
Data publicarii: Vineri 06 Ianuarie 2017 13:39
Categorie: Politic

Preturile ar putea creste din cauza promisiunilor electorale si a incertitudinilor privind bugetul pe acest an, crede guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Declaratiile au fost facute dupa sedinta de vineri a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale. Din pacate si cresterea economica a incetinit sub nivelul pe care miza actulul guvern.

Legea promulgata vineri de presedintele Iohannis elimina printre altele taxa radio-tv, timbrul de mediu pentru autovehicule dar si taxa pentru cazierul fiscal.Dispar si 20 de taxe de la Registrul Comertului, 33 de taxe consulare, si nu mai putin de 22 de taxe cerute pentru pierderea sau modificare unor acte. Sunt eliminate si 13 taxe extrajudiciare, 4 pentru serviciile Ministerului de Interne, si 4 la Casa Nationala de Pensii.

In timp ce veniturile statului scad, guvernul a aprobat vineri cresteri de salarii. Conducerea Bancii Nationale nu le-a putut insa analiza.

Mugur Isarescu, givernatorul BNR: "Asteptam constructia bugetara, cum sunt incorporate toate aceste masuri."

Cererea de reexaminare a lui Iohannis privind legea care elimina 102 taxe, respinsa si de Camera Deputatilor

Banca Nationala aminteste ca riscurile provin din mediul intern si extern, dar le enumera doar pe cele externe - de la cresterea economica europeana la Brexit si pretul petrolului, insa nici o vorba despre riscurile interne. Guvernatorul le-a explicat cand a fost intrebat.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Riscurile interne sunt legate de situatia postelectorala, cele pe care le vedem in fiecare zi daca ne uitam la televizor: discutii, controverse. V-am spus unul pe care nu il cunoastem, pana una alta este la capitolul incertitudini - care va fi constructia bugetara."

Actualului guvern mizeaza pe o crestere economica anuala de 5,5% in urmatorii 4 ani, desi economia a inceput sa incetineasca in a doua parte a anului trecut.

Mugur Isarescu, givernatorul BNR: "Cresterea economica a incetinit in trimestrul 3 din 2016, temperarea fiind mai pronuntata decat cea previzionata. Dinamica anuala a PIB s-a redus la 4,4% - 6% in trimestrul 2 exclusiv ca urmare a decelerarii cresterii cererii interne."

Mugur Isarescu a repetat insa de cateva ori ca cel mai important este cum va arata bugetul.

Iohannis a promulgat Legea de eliminare a 102 taxe

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede eliminarea a 102 taxe - lege initiata de presedintele PSD Liviu Dragnea inainte de alegerile parlamentare.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 6 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative." - se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Initial, seful statului a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, insa cerea a fost respinsa. Iohannis a subliniat atunci ca reducerea de taxe trebuie sa fie insotita de o imbunatatire a procedurilor administrative si a disciplinei bugetare.

Presedintele Iohannis preciza la acea vreme ca "inlocuirea unei plati directe cu una indirecta, precum si absenta unor masuri legislative conexe, de natura sa conduca la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevazute de legea transmisa la promulgare sa conduca, pe langa efectul deplasarii poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii catre toti contribuabilii, persoane fizice si juridice, si la consecinta accentuarii disfunctionalitatilor serviciilor publice".

Legea initiata de seful PSD prevede, printre altele, eliminarea timbrului de mediu pentru autovehicule, plata pentru cazierul fiscal, taxa pentru eliberarea pasaportului temporar, dar si cea pentru pierderea sau modificarea actelor.

Vor disparea si taxele pentru serviciile prestate de Ministerul Afacerilor Interne pentru public si cele percepute de Casa Nationala de Pensii.

Taxa radio-tv dispare de asemenea. Liberalii s-au opus vehement eliminarii acestei taxe si i-au acuzat pe sociali democrati ca vor ca prin aceasta masura sa controleze institutiile media publice obligandu-le sa primeasca finantare doar de la bugetul de stat.

Eliminarea impozitului de 16% si a platii CASS la pensii, adoptata de Camera Deputatilor

Eliminarea impozitului de 16% si a platii CASS la pensii, adoptata de Camera Deputatilor

Liviu Dragnea si Florin Iordache

Noul statut al magistraților și modificarea legii ANI, adoptate de Camera Deputaților

Băsescu nu mai crede în sinceritatea protestelor din Piața Victoriei. Mesajul pentru ONG-uri

Președintele Iohannis merge în Parlament, la ședința solemnă organizată în memoria Regelui Mihai

Dacian Cioloș: ”Din Platforma România 100 se va desprinde un partid politic”

Carmen Dan: Siguranța începe să fie o problemă care tinde să se agraveze dacă nu luăm măsuri

Tudose, la Belgrad: ”Integrarea Serbiei în UE o fac România-Grecia-Bulgaria prin infrastructură comună”

mihai tudose

Tudose, despre atacurile asupra poliţiştilor: ”Lucrurile sunt scăpate de sub control”

Cod galben de ninsori şi vânt. Tudose: ”E mai bine să închidem un drum decât să scoatem de sub nămeţi”

Proiect controversat al lui Florin Iordache. Opoziția: ”Parlamentul va deveni o maşină ridicolă de vot"

Guvernul Tudose se laudă cu investițiile din 2017 care sunt, de fapt, ale privaților. Reacția economiștilor

Kelemen Hunor: Independența Justiţiei nu trebuie asigurată de un demnitar sau altul

Adriana Săftoiu, despre opoziția USR-ului: Ziua de ieri poate fi suportul unui studiu despre manipulare