Iohannis a promulgat legea de eliminare a 102 taxe. Isarescu: Preturile ar putea creste din cauza promisiunilor electorale

Ultimul update: Luni 09 Ianuarie 2017 02:10
Data publicarii: Vineri 06 Ianuarie 2017 13:39
Categorie: Politic

Preturile ar putea creste din cauza promisiunilor electorale si a incertitudinilor privind bugetul pe acest an, crede guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Declaratiile au fost facute dupa sedinta de vineri a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale. Din pacate si cresterea economica a incetinit sub nivelul pe care miza actulul guvern.

Legea promulgata vineri de presedintele Iohannis elimina printre altele taxa radio-tv, timbrul de mediu pentru autovehicule dar si taxa pentru cazierul fiscal.Dispar si 20 de taxe de la Registrul Comertului, 33 de taxe consulare, si nu mai putin de 22 de taxe cerute pentru pierderea sau modificare unor acte. Sunt eliminate si 13 taxe extrajudiciare, 4 pentru serviciile Ministerului de Interne, si 4 la Casa Nationala de Pensii.

In timp ce veniturile statului scad, guvernul a aprobat vineri cresteri de salarii. Conducerea Bancii Nationale nu le-a putut insa analiza.

Mugur Isarescu, givernatorul BNR: "Asteptam constructia bugetara, cum sunt incorporate toate aceste masuri."

Cererea de reexaminare a lui Iohannis privind legea care elimina 102 taxe, respinsa si de Camera Deputatilor

Banca Nationala aminteste ca riscurile provin din mediul intern si extern, dar le enumera doar pe cele externe - de la cresterea economica europeana la Brexit si pretul petrolului, insa nici o vorba despre riscurile interne. Guvernatorul le-a explicat cand a fost intrebat.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Riscurile interne sunt legate de situatia postelectorala, cele pe care le vedem in fiecare zi daca ne uitam la televizor: discutii, controverse. V-am spus unul pe care nu il cunoastem, pana una alta este la capitolul incertitudini - care va fi constructia bugetara."

Actualului guvern mizeaza pe o crestere economica anuala de 5,5% in urmatorii 4 ani, desi economia a inceput sa incetineasca in a doua parte a anului trecut.

Mugur Isarescu, givernatorul BNR: "Cresterea economica a incetinit in trimestrul 3 din 2016, temperarea fiind mai pronuntata decat cea previzionata. Dinamica anuala a PIB s-a redus la 4,4% - 6% in trimestrul 2 exclusiv ca urmare a decelerarii cresterii cererii interne."

Mugur Isarescu a repetat insa de cateva ori ca cel mai important este cum va arata bugetul.

Iohannis a promulgat Legea de eliminare a 102 taxe

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede eliminarea a 102 taxe - lege initiata de presedintele PSD Liviu Dragnea inainte de alegerile parlamentare.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 6 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative." - se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Initial, seful statului a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, insa cerea a fost respinsa. Iohannis a subliniat atunci ca reducerea de taxe trebuie sa fie insotita de o imbunatatire a procedurilor administrative si a disciplinei bugetare.

Presedintele Iohannis preciza la acea vreme ca "inlocuirea unei plati directe cu una indirecta, precum si absenta unor masuri legislative conexe, de natura sa conduca la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevazute de legea transmisa la promulgare sa conduca, pe langa efectul deplasarii poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii catre toti contribuabilii, persoane fizice si juridice, si la consecinta accentuarii disfunctionalitatilor serviciilor publice".

Legea initiata de seful PSD prevede, printre altele, eliminarea timbrului de mediu pentru autovehicule, plata pentru cazierul fiscal, taxa pentru eliberarea pasaportului temporar, dar si cea pentru pierderea sau modificarea actelor.

Vor disparea si taxele pentru serviciile prestate de Ministerul Afacerilor Interne pentru public si cele percepute de Casa Nationala de Pensii.

Taxa radio-tv dispare de asemenea. Liberalii s-au opus vehement eliminarii acestei taxe si i-au acuzat pe sociali democrati ca vor ca prin aceasta masura sa controleze institutiile media publice obligandu-le sa primeasca finantare doar de la bugetul de stat.

Eliminarea impozitului de 16% si a platii CASS la pensii, adoptata de Camera Deputatilor

Eliminarea impozitului de 16% si a platii CASS la pensii, adoptata de Camera Deputatilor

Klaus Iohannis

Criză în Guvern. Klaus Iohannis decide dacă îi acceptă pe cei 3 miniștri propuși de PSD

Paul Stănescu, dacă nu va fi acceptat de Iohannis ca ministru: Oricând se poate găsi un candidat

Şedinţă CSAT a inceput. Mecanismul PESCO, printre subiecte

Comisia Juridică din Camera Deputaților a respins cererea DNA în cazul Rovanei Plumb

Întâlnire Tudose-Dragnea-Tăriceanu pe tema proiectului de buget de stat 2018

Firea: Lia Olguţa Vasilescu şi Doina Pană ar fi vrut să demisioneze din Guvern

traian basescu

Vladimir Voronin: Băsescu mi-a propus unirea. Urma să fiu președintele României Mari

Iohannis nu a luat o decizie privind noile propuneri de miniștri. Pe cine ar urma să refuze

Un vicepreședinte ALDE îl acuză pe Iohannis de ”încălcarea gravă a Constituţiei”

Miliardele de la Dezvoltare, distribuite de şeful PSD Olt, Paul Stănescu: Sunt mândru de prietenia cu Dragnea

Ponta: Tudose a câștigat repriza întâi și a capitulat necondiționat în repriza a doua! Păcat

PSD și-a ales și votat noii miniștri. Filmul zilei care a încheiat criza de la Guvern