Ponta: In cazul Nana se va face, incet, lumina, comisia parlamentara si Parchetul vor propune masuri

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a apreciat ca in cazul terenurilor din Nana se va face "lumina", chiar daca incet-incet si greu, iar comisia parlamentara si Parchetul vor propune masuri care vor fi indeplinite.

"S-a lucrat foarte serios, juridic, cu documente si tot ceea ce am constatat am transmis comisiei parlamentare si Parchetului si sunt convins ca, acum, incet-incet, greu bineinteles, dar se va face lumina. Toate caile legale, in urma unui efort de lunga durata, dar foarte serios, le vom lua, insa comisia parlamentara si Parchetul General vor propune mai departe masuri si, bineinteles, ca noi le vom aduce la indeplinire", a spus Ponta.

Comisia parlamentara Calarasi sustine ca, avand in vedere ca societatea de la care Ioana Basescu a cumparat terenul de la Nana era inactiva la data incheierii tranzactiei, contractul de achizitie este lovit de nulitate. Aceasta concluzie a fost prezentata, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta de membrii comisiei.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat ca, la data tranzactionarii terenurilor, respectiv si a semnarii contractului de vanzare-cumparare dintre Berfige SRL si Ioana Basescu, societatea italiana nu mai era activa.

Firea a mentionat ca inactivitatea firmei a fost declarata de Fisc si, potrivit legii, toate contractele incheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate. Firea a invocat prevederile Legii societatilor comerciale, potrivit careia nicio persoana sau institutie nu poate accepta facturi de la societati care sunt inactive.

Citește și
Traian Basescu si Victor Ponta
Scandalul Nana. Basescu, la bilantul MAI, alaturi de Ponta: "Daca este incalcare de lege sa raspunda inclusiv presedintele"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Guvernul va sesiza Parchetul in cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (judetul Calarasi), aratand ca numeroase astfel de operatiuni din anii anteriori prezinta nereguli si ca, in septembrie 2013, un teren a fost vandut unei "persoane fizice" de catre o firma declarata inactiva.

Concluziile sunt prezentate in raportul Corpului de control al premierului, care a efectuat un control la Primaria Comunei Nana avand ca obiect verificarea respectarii prevederilor legale in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate in extravilanul comunei. In document se arata ca, dupa reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilanul comunei Nana, judetul Calarasi, realizata cu incalcarea dispozitiilor legale, in perioada 2009-2010, aceste suprafete au fost instrainate catre societatea Berfige, prin incheierea a 8 contracte de vanzare-cumparare.

Prin aceste contracte, firma a achizitionat un numar de 35 de parcela de teren agricol din extravilanul comunei Nana, din care 33 de parcele situate in tarlaua 28 si 2 parcele situate in tarlaua 33, in suprafata totala de 290,41 hectare.

Suma totala platita in perioada 2009-2010, pentru cumpararea celor 35 de parcele de teren agricol, in suprafata totala de 290,41 ha, a fost de 3.437.647,92 lei. La data de 09.09.2013, societatea a vandut suprafata de 290,41 ha de teren agricol, achizitionata in perioada 2009-2010, catre o persoana fizica, pentru suma de 5.844.864,26 RON.

Societatea nu depusese insa pana atunci bilantul semestrial pentru activitatea desfasurata in perioada 31.06.2013-31.12.2013 si nici declaratia privind impozitul pe profit aferenta anului 2013, in vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obtinut in urma vanzarii terenurilor.

Conform prevederilor legale referitoare la introducerea si depunerea situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societati, este de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana la data de 30.05.2014.

Luni seara, premierul Ponta a declarat ca inspectorii guvernamentali trimisi la Oficiul de Cadastru Calarasi, pentru terenurile din Nana, au descoperit ca 80% dintre terenuri sunt returnate ilegal, rezultand un lung sir de infractiuni si retrocedari ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Basescu.

Marti, presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj procurorilor, la bilantul Ministerului de Interne, in legatura cu ancheta Corpului de control al premierului privind achizitia de teren agricol la Nana: "Va rog anchetati imediat si, daca e incalcare de lege, sa raspunda inclusiv presedintele Romaniei!".

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Numele
Numele "Basescu", marele absent din raportul despre terenurile lui Basescu. Ce contine de fapt documentul Corpului de Control

Corpul de Control al Guvernului a finalizat operatiunile de verificare in privinta terenurilor situate in extravilanul comunei Nana din judetul Calarasi, situatie in care este vizata si familia presedintelui Traian Basescu.

Scandalul Nana. Basescu, la bilantul MAI, alaturi de Ponta:
Scandalul Nana. Basescu, la bilantul MAI, alaturi de Ponta: "Daca este incalcare de lege sa raspunda inclusiv presedintele"

Prezent la bilantul MAI pe 2013, alaturi de premierul Victor Ponta, presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj procurorilor, in legatura cu ancheta Corpului de control al premierului privind achizitia de teren agricol la Nana.

Premierul a decis: Mariana Campeanu ramane ministru. In schimb, directorul CEC va pica pe motiv de
Premierul a decis: Mariana Campeanu ramane ministru. In schimb, directorul CEC va pica pe motiv de "Nana"

Lovitura dura pentru ministrul muncii, Mariana Campeanu: nu va putea sta acasa sa ingrijeasca de sotul invalid, fiindca premierul nu i-a cerut demisia.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.