Ziua celor 11 raspunsuri. Barroso cere un nou raport pana la sfarsitul anului pentru Romania

Jose Manuel Barroso

Victor Ponta s-a prezentat in fata Parlamentului, pentru a prezenta raspunsul transmis Comisiei Europene in urma celor 11 intrebari primite din partea presedintelui CE, Jose Manuel Barroso.

Sinteza declaratiilor lui Barroso:

14.00 - Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului privind MCV, ca Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar ca trebuie sa-si respecte angajamentele, situatia urmand a fi monitorizata si un nou raport adoptat in acest an.

"Vom continua sa monitorizam situatia (...) Un nou raport va fi adoptat pana la sfarsitul anului", a spus Barroso, care a aratat ca prin acest document se va constata daca autoritatile de la Bucuresti au dat raspuns ingrijorarilor ridicate de Comisia Europeana.

El a asigurat ca va fi monitorizata in continuare "cu mare atentie" evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar. Barroso a aratat ca evenimentele din ultimele trei saptamani din Romania au fost o sursa de ingrijorare pentru Comisia Europeana si UE, iar acestea "au zdruncinat" increderea in Romania.

Citește și
Titus Corlatean
Respectarea statului de drept si independenta justitiei, temele unei noi monitorizari europene
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"Politicienii nu trebuie sa incerce sa ii intimedeze sau sa ii atace pe judecatori inaintea deciziilor care ar putea sa nu le convina, iar componenta Curtii Constitutionale nu poate fi schimbata peste noapte", a subliniat Barroso.

- In ultimele 3 saptamani, evenimentele au fost o preocupare majora pentru noi. Am discutat aceste situatii in contextul MCV. Avem nevoie de un sistem juridic independent si de respect fata de respectarea statului de drept. Evenimentele din Romania au pus la indoiala increderea noastra. Am pus la indoiala capacitatea Guvernului de a respecta legea. Duelurile politice nu pot permite asemenea modificari. A fost atat de important sa ne intalnim cu premierul Romaniei.

- In articolul 4 al tratatului se vorbeste despre sinceritate intre state. Vreau sa multumesc premierului Ponta pentru ca ne-am intalnit de urgenta. A acceptat in scris sa anuleze Ordonantele de Urgenta care restrangeau atributiile Curtii Constitutionale.

- Peste 90% dintre romani se plang de probleme majore in sistemul juridic. In ultimii ani a existat un progres relevant.

- Pana la sfarsitul anului vom astepta un raport similar.

De asemenea, in textul raportului sunt cuprinse ZECE recomandari privind respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar:

- abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 38/2012 si a Ordonantei de Urgenta nr. 41/2012 si asigurarea respectarii deciziilor Curtii Constitutionale referitoare la cvorumul pentru referendum si la domeniul de responsabilitate al Curtii;

- respectarea, pe viitor, a prevederilor Constitutiei la emiterea ordonantelor de urgenta;

- punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale;

- asigurarea publicarii fara intarziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curtii Constitutionale, in Monitorul Oficial;

- invitarea tuturor partidelor politice si autoritaților guvernamentale sa respecte independenta sistemului judiciar; asumarea angajamentului de a impune sanctiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care submineaza credibilitatea judecatorilor sau care exercita presiuni asupra institutiilor judiciare;

- numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide, in cadrul unui proces transparent si obiectiv, menit sa asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate si o independenta de necontestat;

- introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General si a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie; un astfel de proces transparent ar trebui sa includa depunerea unor candidaturi deschise, fondate pe criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie; abtinerea de la numiri in cursul presedintiei interimare;

- evitarea acordarii de gratieri prezidentiale in cursul presediniei interimare;

- abtinerea de la numirea in posturi de ministru a persoanelor impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti in materie de integritate; eliberarea functiei de catre ministrii aflati intr-o astfel de situatie;

- adoptarea unor proceduri clare prin care sa se prevada demisia parlamentarilor impotriva carora au fost pronuntate hotarari definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnati definit intr-un caz de coruptie la nivel inalt.

12.00 - Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca i-a transmis presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, in discutia pe care a avut-o cu acesta, ca este normal ca ingrijorarile Comisiei, daca exista, sa fie incluse in Raportul pe justitie, cu conditia de a fi incluse si angajamentele Guvernului.

"Eu am discutat cu presedintele Comisiei, am spus ca e normal, daca exista aceste ingrijorari, sa fie cuprinse (in raport - n.r.), dar cu angajamentele noastre", a spus Ponta.

Premierul a spus ca unele angajamente, cele referitoare la Curtea Constitutionala, au fost solutionate.

"La cele 11 puncte am raspuns. E trecut in draft ca Guvernul a raspuns, ca aceste lucruri au fost deja rezolvate sau vor fi in perioada imediat urmatoare - daca e vorba de demisia celor doi parlamentari, e o chestiune care se va rezolva, am trimis scrisori catre Parlament si catre cei doi parlamentari", a spus Ponta.

Premierul a spus ca a vazut draftul raportului, a raspuns si a facut observatii, asumandu-si in numele Guvernului cele 11 puncte importante ridicate in discutia cu Barroso. Ponta a mai spus ca raportul reflecta situatia justitiei dupa cinci ani de "regim Traian Basescu", cu "bune si cu rele, cu impliniri si neimpliniri".

"Trebuie sa luam in serios partile bune, criticile aduse, trebuie sa consideram ca o monitorizare a Justitiei e in beneficiul nostru pentru a putea sa avem o expertiza externa in ceea ce se transforma de multe ori in batalie interna", a spus Ponta.

"Ieri, am raspuns la 11 intrebari pe care presedintele Comisiei Europene le avea la adresa Romaniei, am transmis deja raspunsurile si, de altfel, inteleg ca maine voi prezenta aceste raspunsuri si in fata Parlamentului, un lucru care este absolut normal. Consider ca pastrarea unui tip de monitorizare pe justitie este un lucru util si necesar, mai ales ca este vorba de raportul pe ultimii cinci ani: asta este justitia dupa 4 ani si 10 luni cu domnul Basescu si doua luni cu noi aflati la guvernare si Basescu presedinte. Ceea ce sunt absolut convins- si o sa spun si maine in fata Parlamentului - este ca trebuie sa indeplinim in continuare conditiile cerute de Comisia Europeana, dar cel mai important lucru este sa facem un sistem de justitie benefic romanilor. Marea noastra problema nu este Comisia Europeana, ci ca romanii nu au incredere in justitie, ca procesele dureaza prea mult, sunt hotarari care denota o practica neunitara, avem in continuare mari probleme de infrastructura, cu numarul de dosare pentru fiecare judecator", a spus Ponta.

VEZI LISTA CERINTELOR AICI 

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a respins, miercuri, cererea grupului PDL ca premierul Victor Ponta sa informeze plenul Camerei in legatura cu cele 11 puncte discutate la Comisia Europeana, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, precizand ca cererea era neregulamentara.

Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a declarat ca a cerut in sedinta Biroului Permanent ca primul ministru Victor Ponta sa informeze plenul Camerei in legatura cu cele 11 puncte pe care acesta le-a discutat la Comisia Europeana si modul in care le va solutiona, iar aceasta solicitare a fost respinsa.

Toader a spus ca solicitarea a fost respinsa pe motiv ca "nu e bine, ca trebuie aprobata si de cealalta Camera".

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a sustinut, la randul sau, ca liderul grupului PDL este "obisnuit cu un mod haiducesc de a conduce Camera si a introdus o cerere pe ordinea de zi care nu este regulamentara".

El a spus ca i-a solicitat liderului PDL sa spuna care este articolul din Regulament in baza careia poate fi chemat Victor Ponta pe aceasta tema si a ramas ca PDL sa reformuleze aceasta cerere.

Zgonea a aratat ca PDL poate sa prezinte aceasta cerere primului ministru.

Comisia Europeana recomanda ca Guvernul si institutiile cheie din Romania sa isi demonstreze angajamentul fata de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept si independentei justitiei, printr-o serie de "pasi urgenti", conform proiectului raportului CE privind MCV obtinut de MEDIAFAX.

"Cel mai important pas pe care vor trebui sa il faca Guvernul si institutiile cheie din Romania va fi sa isi demonstreze angajamentul fata de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept si independentei justitiei. Aceasta necesita un numar de pasi urgenti pe care vor trebui sa ii faca Guvernul si Parlamentul", se arata in proiectul raportului, obtinut de MEDIAFAX si care urmeaza sa fie dezbatut si aprobat miercuri de Comisia Europeana.

Conform proiectului, CE face o serie de recomandari care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se mentine progresul inregistrat sub MCV.

In plus, Comisia Europeana ar putea adopta in acest an un nou raport MCV privind Romania care sa analizeze daca ingrijorarile legate de respectarea statului de drept si independenta justitiei au primit raspuns adecvat, precum si daca este respectata separatia puterilor in stat.

"Avand in vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport in cadrul MCV privind Romania pana la sfarsitul anului 2012. In acest raport se va constata daca ingrijorarile exprimate privind respectarea statului de drept si independenta sistemului judiciar au primit raspuns adecvat si daca respectarea principiului democratic al separarii puterilor in stat a fost restabilita. Comisia va monitoriza progresele cu atentie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar si printr-un dialog strans cu autoritatile din Romania si din statele membre", se arata in proiectul raportului.

MCV a fost instituit in 2007, la momentul aderarii Romaniei la UE, ca instrument care sa asigure monitorizarea continuarii reformelor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei. Anual, Comisia a prezentat un raport in luna iulie, care era precedat de un raport intermediar in februarie. In acest an, a fost prezentat raportul intermediar din februarie, iar miercuri urmeaza sa fie adoptat si dat publicitatii raportul anual. In aceste conditii, o eventuala decizie a CE de a adopta un nou raport in acest an ar fi o premiera.

Comisia Europeana va definitiva miercuri dimineata textul raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie referitor la Romania, dupa ce va fi analizat punct cu punct raspunsul Guvernului de la Bucuresti referitor la cele 11 probleme.

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara pentru MEDIAFAX ca a transmis Comisiei Europene luni, in jurul orei 17.00, raspunsul la solicitarile adresate de presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si ca vineri a fost transmis oficialilor europeni doar un draft cu raspunsurile solicitate.

El a precizat ca raspunsul oficial a fost transmis la Bruxelles luni, in jurul orei 17.00, inaintea intalnirii cu presedintele interimar Crin Antonescu. Premierul a aratat totodata ca a mai raspuns intrebarilor oficialilor europeni si vineri, prin intermediul unui draft.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
CE a obtinut raspunsuri la solicitarile adresate Romaniei, asteapta aplicarea angajamentelor
CE a obtinut raspunsuri la solicitarile adresate Romaniei, asteapta aplicarea angajamentelor

Comisia Europeana anunta ca a obtinut raspunsuri la toate solicitarile formulate in legatura cu situatia statului de drept in Romania, considerand "cruciala" aplicarea "efectiva si rapida" a angajamentelor, relateaza AFP.

Respectarea statului de drept si independenta justitiei, temele unei noi monitorizari europene
Respectarea statului de drept si independenta justitiei, temele unei noi monitorizari europene

Comisia Europeana ar putea adopta in acest an un nou raport MCV privind Romania care sa analizeze daca ingrijorarile legate de respectarea statului de drept si independenta justitiei au primit raspuns adecvat.

Consiliul National de Etica: Victor Ponta NU a plagiat, conform legislatiei din 2003
Consiliul National de Etica: Victor Ponta NU a plagiat, conform legislatiei din 2003

Procedurile in urma carora Victor Ponta a obtinut titlul de doctor in stiinte juridice au fost in acord cu legislatia in vigoare in 2003 si nu se poate sustine calificarea de plagiat, a decis Comisia Tehnica din CNE.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.